Hyppää pääsisältöön
Neljä hymyilevää henkilöä tekemässä yhteistyötä.

Erasmus+ -ohjelman yhtenä tavoitteena on lisätä kansalaisten yhteiskunnallista osallistumista tukemalla aktiivista kansalaisuutta ja edistämällä sosiaalisten ja kulttuurienvälisten taitojen, kriittisen ajattelun ja medialukutaidon kehittymistä. Lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa Euroopan unionista ja sen yhteisistä arvoista.

Hanketoimintaa edistävät toimintatavat yhteiskunnalliseen osallistumiseen, yhteisiin arvoihin ja kansalaisvaikuttamiseen liittyvissä Erasmus+ -yhteistyöhankkeissa

Hankkeiden tavoitteena oli antaa eri kohderyhmille taitoja vaikuttaa päätöksentekoon ja yhteiskunnalliseen kehitykseen ja lisätä ymmärrystä haasteista eri maissa sekä niiden ratkaisumahdollisuuksista. Painopistealueina olivat myös ikääntymisen haasteet, digitaaliset työkalut nuorisotyössä, opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen kehittäminen, yhteistyö työelämän edustajien kanssa, ja kansainvälisen vaihdon tarjoaminen erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille. Hankkeisiin osallistui eri alojen asiantuntijoita, kansalaisjärjestöjä, yrityksiä ja muita sidosryhmiä.

Piirroskuva henkilöstä tutkimassa Euroopan karttaa.

Osallisuus huomioon niin hanketoiminnassa kuin hankkeen suunnittelussa

Hankkeiden tavoitteiden asettamisessa ja kehittämisessä olivat mukana kaikki kumppaniorganisaatiot sekä muut sidosryhmät. Heikommassa asemassa olevien oppijoiden huomioimiseksi hankkeisiin osallistuvat valittiin tarkoin, ja kaikki kumppaniorganisaatiot työskentelivät osallisuuden edistämiseksi.

Hankkeissa panostettiin erityisesti inklusiivisuuteen eri ryhmien välillä. Tavoitteena oli tukea erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden osallisuutta ja kansainvälistä osallistumista. Kumppaniorganisaatiot vaihtoivat parhaita käytäntöjään inklusiivisuuden edistämiseksi.

Yhteistyössä on voimaa

Kansainvälisen yhteistyön avulla pyrittiin löytämään monipuolisia näkökulmia monimuotoisuuteen ja heikossa asemassa olevien kouluttamiseen ja valmentamiseen yhteisten arvojen ja kiinnostuksen pohjalta. Kansainvälinen yhteistyö oli keskeinen osa hankkeita, ja eri maiden kumppaniorganisaatioiden erilaiset osaamiset ja tarpeet tuotiin esiin.

Hankkeiden päätteeksi syntyi uusia jatkokehitysideoita, joita voidaan hyödyntää tulevissa hankkeissa. Näitä olivat esimerkiksi tekoälyn hyödyntäminen, monimuotoisuuden johtamiskoulutus ja kansainvälinen taideyhteiskuntahanke.

Hanketoimijoiden suosituksia yhteiskunnallisen osallistumisen, yhteisten arvojen ja kansalaisvaikuttamisen edistämiseksi

Yhteiskunnallisen osallistumisen, yhteisten arvojen ja kansalaisvaikuttamisen edistämiseksi kehitettiin monipuolisia taitoja ja osaamista, kuten vaikuttamis- ja yhteistyötaitoja sekä digitaalista osaamista. Lisäksi painotettiin ymmärryksen lisäämistä eri maiden haasteista ja ratkaisumahdollisuuksista.

Hankkeissa toteutettiin erilaisia toimenpiteitä kuten

  • nuorisotyötä tukevien digitaalisten työkalujen kehittämistä
  • opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen valmentamista
  • työelämän edustajien tietoisuuden lisäämistä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kanssa työskentelystä
  • inklusiivisen opetuksen edistämistä eri koulutusaloilla.

Merkittävinä kehityskohteina hankkeissa tunnistettiin yhteiskunnallisen osallistumisen ja kansalaisvaikuttamisen edistäminen, käyttäjälähtöisyys sekä palautteen kerääminen ja hyödyntäminen. Lisäksi korostettiin kansainvälisen yhteistyön merkitystä sekä heikommassa asemassa olevien huomioimista ja heidän osallistumismahdollisuuksiensa parantamista.

Hankkeiden tuloksena syntyi uusia opetus- ja valmennusmenetelmiä, joita hyödynnettiin opetuksen kehittämisessä ja uusien pedagogisten käytänteiden luomisessa. Lisäksi hankkeiden jälkeen on jatkettu yhteistyötä ja pyritty syventämään saavutettuja tuloksia. Kansainvälinen yhteistyö ja kulttuurienvälisen osaamisen edistäminen nähtiin merkityksellisenä tekijänä yhteiskunnallisen osallistumisen ja vuorovaikutuksen rakentamisessa sekä kansalaisvaikuttamisen edistämisessä.

Käytännöt hanketoiminnassa ja koulutuksen toteuttamisessa korkeakoulujen välillä vaihtelevat eri maissa. Tästä huolimatta yhteistyö on mahdollista.

Hanketoimija, työpajapäivä huhtikuu 2024

Erasmus+ yhteistyöhankkeiden pysyvät vaikutukset ja merkitykselliset lähestymistavat

Selvityksessä tarkastelluissa hankkeissa korostui monipuolisten taitojen edistäminen ja eri kohderyhmien osaamisen kehittäminen. Hankkeissa keskityttiin yhteiskunnallisen osallistumisen, yhteisten arvojen ja kansalaisvaikuttamisen edistämiseen, ottaen huomioon erilaiset oppijat ja heidän tarpeensa.

Osallistujat saivat konkreettisia kokemuksia kansainvälisistä projekteista, mikä lisäsi heidän yhteiskunnallista osallistumistaan ja ymmärrystään yhteisistä arvoista ja vahvisti kansalaisvaikuttamista. Hankkeissa kehitettiin uusia opetus- ja valmennusmenetelmiä sekä luotiin kansainvälisiä verkostoja, jotka tukevat jatkohankkeiden ja opetussuunnitelmien kehittämistä.

Projekti jatkaa toimintaansa, ja lähdemme rakentamaan hankkeessa luodun yhteistyön pohjalta syvempää yhteistyötä ja uutta projektia.

Hanketoimija, työpajapäivä huhtikuu 2024

Työpajamainen työskentely jäi elämään. Opiskelijat vaihtuvat työpajoissa, opettajat pysyvät.

Hanketoimija, työpajapäivä huhtikuu 2024

Hankkeiden avulla on konkreettisesti tuettu erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden integroitumista ja kansainvälistymistä, sekä edistetty yhteiskunnallista vaikuttamista ja arvokeskustelua eri kohderyhmien keskuudessa. Oppijoille järjestettiin erilaisia työpajoja, muotoiluprosesseja ja inklusiivista taidekasvatusta. Lisäksi kehitettiin osallistavia menetelmiä ja hyödynnettiin positiivista pedagogiikkaa. Tavoitteena oli herättää oppijoiden ajattelua ja kannustaa heitä soveltamaan oppimaansa.

Yhteistyössä kumppaniorganisaatioiden kanssa luotiin työkaluja ja toimintamalleja, jotka tukevat yhteiskunnallista osallistumista, yhteisiä arvoja ja kansalaisvaikuttamista. Hankkeiden jälkeen syntynyttä osaamista on hyödynnetty laajasti opetuksen ja palveluiden kehittämisessä. Hanketoiminnassa nähtiin tärkeänä ottaa huomioon kaikki kohderyhmät ja varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa yhteisön ja yhteiskunnan toimintaan yhteisten arvojen edistämiseksi.

Erasmus+ -yhteistyöhankkeiden pysyvinä vaikutuksina mainittiin muun muassa:

  • yhteiskunnallisen osallistumisen ja vaikuttamisen edistäminen
  • osaamisen kehittäminen ja opetuksen laadun parantaminen, muun muassa valmentamalla oppijoita työelämään ja panostamalla osallistavan opetuksen edistämiseen
  • sellaisten uusien pedagogisten menetelmien ja työkalujen kehittäminen, jotka huomioivat erilaisten oppijoiden tarpeet ja tukevat heidän osallistumistaan yhteisöön
  • opetussuunnitelmien ja opetuksen toteutumisen tarkasteleminen ja arviointi
  • ammatillisen kehittymisen tukeminen ja oppilaitosten arvopohjan vahvistaminen
  • kansainvälisyyden ja kansainvälisen yhteistyön merkityksen vahvistuminen ja ymmärryksen lisääntyminen kulttuurisesta moninaisuudesta
  • heikommassa asemassa olevien osallistumisen edistäminen ja osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien tarjoaminen, esimerkiksi ottamalla hankkeisiin mukaan oppijoita, joilla oli erilaisia haasteita tai jotka olivat heikommassa asemassa
  • hankkeen tulosten hyödyntäminen opetuksen ja opetussuunnitelmien kehittämisessä sekä uusien hankkeiden suunnittelussa.
Piirroskuva henkilöistä tekemässä yhteistyötä pöytien ääressä. Kuvan yläosassa EU:n lippu.

Hanketoimijoiden välinen yhteistyö jatkui osallistuneissa organisaatioissa myös hanketoiminnan päättymisen jälkeen. Erasmus+ -ohjelman rooli korostui yhteiskunnallisen osallisuuden, yhteisten arvojen, kansalaisvaikuttamisen ja rauhan rakentajana.

Hankkeisiin osallistuneet kokivat, että kansainvälisen yhteistyön avulla ja pienin keinoin voidaan edistää oppijoiden asemaa, yhteiskunnallista osallistumista, kansalaisvaikuttamista ja ymmärrystä yhteisistä EU:n arvoista.