Uutinen

Valtakunnallinen koulurauhateema haastaa löytämään kaikille kaverin

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus Esiopetus Lukiokoulutus Perusopetus Opettajat ja kasvattajat
Koulurauha julistetaan koko Suomeen 17.8. Joensuussa. Lapset ja nuoret valitsivat lukuvuoden 2022–2023 koulurauhateemaksi kaveritaidot – ”Kaikille kaveriksi – Vän med alla”.
Valtakunnallinen koulurauhateema haastaa löytämään kaikille kaverin.

Lukuvuoden 2022–2023 valtakunnallinen koulurauha julistetaan keskiviikkona 17.8. klo 10–11 Joensuu Areenalta Joensuusta. Tapahtumaa voi seurata kouluissa ja oppilaitoksissa livestriimin kautta. Koulurauha julistetaan jo 32. kerran.

Oppilaat valitsivat lukuvuoden 2022–2023 koulurauhateemaksi kaveritaidot. Teema muistuttaa toisten huomioimisesta ja kaikkien mukaan ottamisesta.

Joensuun koulurauhatyöryhmässä on mukana Utran, Pielisjoen, Niittylahden, Joensuun steinerkoulun ja jyväskyläläisen Kuokkala svenska skolanin oppilaita. 

Turvallinen koulu rakennetaan yhdessä

Lasten ja nuorten kaverisuhteiden tukemisessa aikuisilla ja yhteisöillä on merkittävä rooli.  Kaveritaidot-teemalle oppilaat haluavatkin muistuttaa aikuisia heidän vastuustaan yksinäisyyden ehkäisyssä.

– Jos huomaat, että joku on yksin, älä aina aikuisena usko, että kaikki on hyvin, vaikka lapsi tai nuori niin sanoisikin. Yksinäisyyden tunnustaminen koetaan vähän nolona. Aikuiset voivat tukea ystävyyssuhteiden solmimisessa.

Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä nostaa esiin yksinäisyyden rinnalla toisinaan kulkevan kiusaamisen, joka heijastuu helposti koko koulun ilmapiiriin.

– Kiusaamattomassa ja syrjintävapaassa yhteisössä kaikilla on turvallinen ja hyvä olo. On tärkeää, että kiusaamisesta uskalletaan kertoa koulussa aikuiselle ja kotona. Vain silloin kiusaamiseen voidaan myös puuttua, Kelhä sanoo.

Koulurauha-ohjelmaan kuuluu myös verkkovanhempainilta

Suomen Vanhempainliitto järjestää koulurauha-vanhempainillan torstaina 18.8. kello 18. Illan aiheena on Positiivinen pedagogiikka kodin ja koulun yhteistyössä.

Zoom-alustalla toteutettavaan iltaan ovat tervetulleita kaikki koulujen ja oppilaitosten henkilökuntaan kuuluvat sekä vanhemmat. Ilmoittautuminen iltaan päättyy 16.8.

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Ohjelman keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen.