Uutinen

Vuonna 2022 palvelimme asiakkaitamme muutoksissa – tutustu palveluihimme lukujen valossa

Ajankohtaista
Opetushallitus tarjoaa koulutustoimijoille, alan ammattilaisille ja oppijoille palveluita, jotka varmistavat osaamisen kehittymisen Suomessa. Nyt ensimmäistä kertaa julkaistu palveluiden tilannekuva avaa vuoden 2022 lukujen avulla Opetushallituksen palvelukokonaisuutta.
Opetushallituksen palvelujen tilannekuva

Opetushallituksen tehtävänä on kehittää koulutusta, varhaiskasvatusta ja elinikäistä oppimista sekä kansainvälisyyttä ja hoitaa näihin liittyviä palvelutehtäviä. Vuoden 2022 aikana asiakkaamme ottivat yhteyttä palveluosoitteisiimme lähes 42 000 kertaa, lisäksi palvelimme verkossa ja puhelimitse sekä kohtasimme asiakkaita tapahtumissa ja koulutuksissa.

Tänään julkistettu Opetushallituksen palveluiden tilannekuva kokoaa yhteen vuoden 2022 lukuja eri palveluistamme. Jatkossa julkistamme Opetushallituksen palveluiden tilannekuvan kolme kertaa vuodessa. 

Palvelut tukivat koulutuksen järjestäjiä poikkeuksellisen vuoden aikana

Pitkittynyt monihäiriötilanne ja erityisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyivät vuoden aikana Opetushallituksen palveluissa. Tuotimme vuoden aikana useita tukimateriaaleja esimerkiksi etä- ja lähiopetukseen, Ukrainan kriisin käsittelyyn ja mahdollisiin sähkökatkoihin varautumiseen liittyen. Ohjeet varhaiskasvatukselle, kouluille ja oppilaitoksille Ukrainan kriisin käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa olivat vuonna 2022 Oph.fi-sivuston luetuimpia. Oph.fi-verkkopalvelussa vieraili vuoden 2022 aikana kaikkiaan 2,2 miljoonaa kävijää.

Myös Opetushallituksen kansainvälistymisen palveluissa reagoitiin Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan nopeasti ja ohjattiin rahoitusta tukemaan Ukrainasta sotaa paenneita. Vuoden aikana Opetushallituksen kautta rahoitettiin yli tuhatta kansainväliseen yhteistyöhön liittyvää hanketta. Poikkeuksellisen vuoden keskellä monelle tuttu mm. ulkomailla opiskeluun, työskentelyyn, työharjoitteluun ja vapaaehtoistyöhön liittyvä Erasmus+ -ohjelma täytti 35-vuotta.

Study in Finland -palvelu puolestaan jatkoi ulkomaalaisten opiskelijoiden houkuttelua Suomeen, sivustolla ja sen sosiaalisen median kanavissa vieraili lähes puoli miljoonaa korkeakouluopinnoista Suomessa kiinnostunutta henkilöä.

Perusteita, tietoa ja tilastoja entistä digitaalisemmin

Opetushallitus tuottaa useita Suomen kannalta olennaisia digitaalisia palveluja ja tietovarantoja. Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet löytyvät ePerusteet -palvelusta, jossa käytiin yli kaksi miljoonaa kertaa viime vuoden aikana. Vuonna 2022 Opetushallitus julkaisi 50 ammatillisen koulutuksen tutkintojen perustetta sekä päivitti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita.

Opetushallituksen merkittävimmässä kansalaisille suunnatussa palvelussa Opintopolussa vieraili vuoden aikana 17,2 miljoonaa kävijää. Palvelussa voi esimerkiksi etsiä sopivia koulutuksia ja hakeutua niihin.  Opintopolussa julkaistiin uusi pistelaskuri, jonka avulla hakija voi arvioida omia pääsymahdollisuuksiaan perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa.

Oman Opintopolku -palvelun kautta kävijät jakoivat opintosuoritus- ja tutkintotietojansa esimerkiksi työnhaussa käytettäväksi ja koulutuksen läsnäolon todentamiseksi vuoden aikana 252 000 kertaa. Opetushallituksen tietovarannot yhdistettynä laajempaan dataan tuottavat myös tilastotietoa eri tarkoituksiin. Tilastoihin voi tutustua Vipunen -palvelussa, jossa kävijöitä oli vuoden 2022 aikana 374 000.

Lisäksi Opetushallitus tuki valtionavustuksilla kehittämis-, kokeilu- ja käynnistämishankkeita, joilla pyritään pysyviin muutoksiin ja parannuksiin. Valtionavustuksia myönnettiin vuoden aikana 1741 kappaletta. Vuoden 2023 haettavissa olevat valtionavustukset ja rahoitukset löytyvät uudesta vuosikellosta. 

 

Tutkintojen tunnustamista, oppimateriaaleja ja koulutuksia

Opetushallituksen tehtäviin kuuluvat myös ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen ja kielitutkintojen järjestäminen. Elokuussa 2022 julkaisimme yleisen kielitutkinnon selkokieliset verkkosivut, jotka saivat myös Selkokeskuksen selkotunnuksen.

OPH Oppimateriaalit on OPH:n oppimateriaalikustantamo, joka täydentää kaupallisten kustantamojen valikoimaa ja kustantaa oppimateriaaleja pienille kohderyhmille. Vuoden aikana julkaisimme uusia oppikirjoja eri oppiaineisiin liittyen ja toimitimme ostajille yli 70 000 oppimateriaalia ja julkaisua.

Opetushallituksen järjestämistä maksullisista koulutuspalveluista ja ammattilaiset yhteen kokoavista tapahtumista erityisen suosittuja olivat vuonna 2022 muun muassa Valtakunnalliset lukiopäivät, yleissivistävän koulutuksen valtionosuusrahoituksen webinaarisarja sekä digioppimisen areena.

Lisätietoja

  • johtaja Paula Merikko, asiakkuudet ja tieto, p. 029 533 1783, paula.merikko [at] oph.fi
  • asiakaspalvelupäällikkö Annika Grönholm, p. 029 533 1053, annika.gronholm [at] oph.fi
  • asiakaskokemuspäällikkö Elina Piskonen, p. 029 533 1114, elina.piskonen [at] oph.fi