Nyheter

År 2022 betjänade vi våra kunder under ett år som präglades av förändring – läs om våra tjänster förklarade i siffror

Aktuellt
Utbildningsstyrelsen erbjuder tjänster för utbildningsaktörer, yrkesverksamma inom utbildningssektorn och elever och studerande, som säkerställer kompetensutvecklingen i Finland. Lägesbilden om tjänsterna som nu publiceras för första gången beskriver Utbildningsstyrelsens helhet av tjänster med hjälp av siffrorna från 2022.
Lägesbild om Utbilningsstyrelsenses tjänster

Utbildningsstyrelsens uppgift är att utveckla utbildningen, småbarnspedagogiken och det livslånga lärandet samt att främja internationaliseringen och sköta serviceuppgifter i anslutning till dessa uppdrag. Under 2022 kontaktade våra kunder våra serviceadresser nästan 42 000 gånger. Dessutom betjänade vi våra kunder på nätet och per telefon och träffade kunder under evenemang och utbildningstillfällen.

Lägesbild om Utbildningsstyrelsens tjänster som idag publicerats sammanställer siffror från våra olika tjänster från 2022. I fortsättningen publicerar vi en lägesbild om Utbildningsstyrelsens tjänster tre gånger per år.  

Tjänsterna utgjorde ett stöd för utbildningsanordnarna under ett exceptionellt år

Den utdragna situationen med flera samtidiga störningar och i synnerhet Rysslands attack mot Ukraina märktes även av i Utbildningsstyrelsens tjänster under året. Under året utarbetade vi flera stödmaterial, bland annat för distans- och närundervisning, om krisen i Ukraina och i anslutning till beredskap för eventuella elavbrott. Anvisningarna för hur man i småbarnspedagogiken, skolorna och läroanstalterna kan behandla krisen i Ukraina med barn och unga var en de mest lästa texterna på Utbildningsstyrelsens webbplats år 2022. Utbildningsstyrelsens webbplats hade år 2022 totalt 2,2 miljoner besökare.

Även vid tjänsterna för digitalisering vid Utbildningsstyrelsen reagerade man snabbt på Rysslands attack och riktade in finansiering till stöd för personer som flytt från Ukraina. Under året finansierades över tusen projekt med koppling till internationellt samarbete via Utbildningsstyrelsen. Under det exceptionella året fyllde det välbekanta Erasmus+-programmet 35 år. Programmet innefattar bland annat studier, arbete, arbetspraktik och volontärarbete utomlands.

Tjänsten Study in Finland fortsatte locka utländska studerande till Finland. Tjänstens webbplats och kanaler i sociala medier hade nästan en halv miljon besökare som var intresserade av högskolestudier i Finland.

Grunder, information och statistik digitaliseras i allt högre grad

Utbildningsstyrelsen producerar flera väsentliga digitala tjänster och informationsresurser. Grunderna för läroplanerna och examina finns i tjänsten eGrunder, som hade över två miljoner besök förra året. Under 2022 publicerade Utbildningsstyrelsen 50 examensgrunder inom yrkesutbildning samt uppdaterade grunderna för läroplanen för småbarnspedagogik och läroplanen för den grundläggande utbildningen.

Utbildningsstyrelsens viktigaste tjänst riktad till allmänheten, Studieinfo, besöktes under året 17,2 miljoner gånger. I tjänsten kan man till exempel hitta lämplig utbildning och söka till utbildning. I Studieinfo lanserades en ny poängräknare, med hjälp av vilken sökande kan bedöma de egna möjligheterna att bli antagen i gemensam antagning till utbildning efter den grundläggande utbildningen.

Via tjänsten Min Studieinfo delade besökarna information om studieprestationer och examina till exempel då de sökte arbete och för att intyga närvaro vid utbildning 252 000 gånger under året. Utbildningsstyrelsens informationsresurser i kombination med mer omfattande data producerar även statistik för olika ändamål. Statistiken finns i tjänsten Vipunen, som hade 374 000 besökare år 2022.

Utöver detta beviljade Utbildningsstyrelsen statsunderstöd för utvecklings-, försöks- och startprojekt inom utbildning med vilka man strävar efter bestående förändringar och förbättringar. Under året beviljades totalt 1 741 statsunderstöd. Statsunderstöd och finansiering som kan sökas år 2023 finns i den nya årsklockan.

 

Erkännande av examina, läromedel och utbildning

Till Utbildningsstyrelsens uppgifter hör även erkännande av examina som avlagts utomlands och anordnande av språkexamina. I augusti 2022 lanserade vi webbsidor på lättläst språk om den allmänna språkexamen. De finskspråkiga sidorna har beviljats Selkokeskus erkännande.

UBS Läromedel är Utbildningsstyrelsens läromedelsförlag, som kompletterar de kommersiella förlagens utbud och ger ut läromedel för små målgrupper. Under året publicerade via nya läromedel i olika läroämnen och levererade över 70 000 läromedel och publikationer till köpare.

Bland Utbildningsstyrelsens avgiftsbelagda utbildningstjänster och evenemang för yrkesverksamma var bland annat de nationella gymnasiedagarna, serien med webbinarier om statsandelsfinansieringen för den allmänbildande utbildningen och Arena för digitalt lärande särskilt populära.

Mer information:

  • direktör Paula Merikko, kundrelationer och information, tfn 029 533 1783, paula.merikko [at] oph.fi
  • kundtjänstchef Annika Grönholm, tfn 029 533 1053, annika.gronholm [at] oph.fi
  • kundupplevelsechef Elina Piskonen, tfn 029 533 1114, elina.piskonen [at] oph.fi