Hintalaskut

Hintalaskut 1

Kesto: 2 h

Tavoite:
Kerrata, millä laskutoimituksella selviää kg-hinta, erän hinta ja paljonko tuotetta saa tietyllä rahasummalla.

Työmenetelmä:
Pisteopetus, yksilötyöskentely

Välineet/raaka-aineet:

  • Piste 1
    Erilaisia elintarvike- ja kosmetiikkapakkauksia, joissa on hintalappu päällä.
  • Piste 2
    Digitaalivaaka, erilaisia elintarvikkeita, kg-hinnat lapuilla tai hinnasto ko. tuotteilla (esim. hedelmät).
  • Piste 3
    Em. hinnasto (laajennettuna), leikkirahaa

Työselostus:
Opiskelijat jaetaan kolmeen ryhmään eri pisteisiin ja heille jaetaan täydennettävät monisteet. Siirrytään pisteestä toiseen, kunnes moniste on täytetty.

Kysymys:
Mitä hyötyä on siitä, että osaa päässälaskuna suunnilleen laskea tuotteen kilohinnan tai tietyn ostamansa erän hinnan?

Moniste: pdf / doc

Liite
Liite

Hintalaskut 2

Kesto: 1 h + ammattityö (n. 6 h)

Tavoite:
Opiskelija huomaa, mistä pikkuleipien hinta muodostuu ja mitkä tekijät vaikuttavat todelliseen hintaan. Hän oppii tekemään hintalaskelman ja laskemaan kilohinnan tuotteille.

Työmenetelmä: yksilötyönä

Työvälineet ja raaka-aineet:

  • pursotin (massapussi + tyllä, tmv.)
  • voita
  • sokeria
  • vehnäjauhoja (osa perunajauhoja)
  • kananmuna
  • (leivinjauhe)
  • (vaniljasokeri)
  • leivinpaperia
  • uunipelti

Työselostus:

Työpäivään ohjeistus: murotaikinapikkuleivät

  • Murotaikinasta pursotetaan:
    - ruusukkeita
    - vannikkeita
    - hevosenkenkiä
    - tankoja
  • Opiskelijoille jaetaan seurantalomake, jonka he täyttävät työpäivän aikana
  • Saanto tulee kirjata huolellisesti.
  • Matematiikan tunnilla (tai kotitehtävänä) suoritetaan hintalaskelma.
  • Lasketaan kilohinta
    - valmiille raa'alle taikinalle
    - kypsille pikkuleiville
  • Lasketaan pikkuleiville kappalehinta.

Seurantalomake: pdf / doc

Liite
Liite