Hintalaskut
Hintalaskut 1
Kesto: 2 h
Tavoite:
Kerrata, millä laskutoimituksella selviää kg-hinta, erän hinta ja paljonko tuotetta saa tietyllä rahasummalla.
Työmenetelmä:
Pisteopetus, yksilötyöskentely
Välineet/raaka-aineet:
- Piste 1
Erilaisia elintarvike- ja kosmetiikkapakkauksia, joissa on hintalappu päällä. - Piste 2
Digitaalivaaka, erilaisia elintarvikkeita, kg-hinnat lapuilla tai hinnasto ko. tuotteilla (esim. hedelmät). - Piste 3
Em. hinnasto (laajennettuna), leikkirahaa
Työselostus:
Opiskelijat jaetaan kolmeen ryhmään eri pisteisiin ja heille jaetaan täydennettävät monisteet. Siirrytään pisteestä toiseen, kunnes moniste on täytetty.
Kysymys:
Mitä hyötyä on siitä, että osaa päässälaskuna suunnilleen laskea tuotteen kilohinnan tai tietyn ostamansa erän hinnan?
Moniste: pdf / doc
Hintalaskut 2
Kesto: 1 h + ammattityö (n. 6 h)
Tavoite:
Opiskelija huomaa, mistä pikkuleipien hinta muodostuu ja mitkä tekijät vaikuttavat todelliseen hintaan. Hän oppii tekemään hintalaskelman ja laskemaan kilohinnan tuotteille.
Työmenetelmä: yksilötyönä
Työvälineet ja raaka-aineet:
- pursotin (massapussi + tyllä, tmv.)
- voita
- sokeria
- vehnäjauhoja (osa perunajauhoja)
- kananmuna
- (leivinjauhe)
- (vaniljasokeri)
- leivinpaperia
- uunipelti
Työselostus:
Työpäivään ohjeistus: murotaikinapikkuleivät
- Murotaikinasta pursotetaan:
- ruusukkeita
- vannikkeita
- hevosenkenkiä
- tankoja - Opiskelijoille jaetaan seurantalomake, jonka he täyttävät työpäivän aikana
- Saanto tulee kirjata huolellisesti.
- Matematiikan tunnilla (tai kotitehtävänä) suoritetaan hintalaskelma.
- Lasketaan kilohinta
- valmiille raa'alle taikinalle
- kypsille pikkuleiville - Lasketaan pikkuleiville kappalehinta.
Seurantalomake: pdf / doc