Ravintoarvolaskut

Kesto: 1-2 h (kotitehtävänä) + ammattityössä tuotteiden valmistus

Työmenetelmä:

Parityönä toteutettava harjoitus. Matematiikan tunnilla suoritetaan ravintoarvolaskelmat Kentakilaisesta kakusta ja kääretortusta. Työpäivässä leivotaan molemmat tuotteet, maistellaan niitä ja vertaillaan keskenään.

Tarvittavat työvälineet ja raaka-aineet:

  • kakkuvuoka
  • uunipelti
  • sokeria
  • voita
  • leivinpaperia
  • kananmunia
  • mansikka- ja vadelmahilloa
  • vehnäjauhoja
  • ravintoainekortti
  • leivinjauhetta
  • kermaa
  • maitoa
  • vaniljasokeria
  • rusinoita
  • mantelia
  • tomusokeria

Työselostus:

  • Valmistetaan molemmat tuotteet työpäivässä. Kentakilaisen kakun resepti ja valmistusohje:  pdf / doc, kääretortun resepti ja valmistusohje esim. oppikirjasta.
Liite
Liite
  • Maistellaan ja vertaillaan tuotteita keskenään.
  • Miten tuotteiden suuri ero kilojouleissa ja rasvoissa tulee näkyviin (maku, rakenne ym.)?
  • Suoritetaan ravintoainelaskelmat:  pdf / doc
Liite
Liite

Ravintoarvolaskut 2

Kesto: 1 h

Tavoite:

Kerrataan energian saannin laskeminen. Laaditaan oma energiavaihtoehto 8 pullolle keskiolutta. Yhdistetään havainnot ravinto-oppiin ja terveyskasvatukseen.

Työmenetelmä: yksilötyö, moniste.

Työselostus:

Kerrataan ravintoainelaskut opettajan johdolla, arvuutellaan keskioluen energiapitoisuutta ja tarkistetaan asia ravintoainekortista. Sitten jaetaan moniste opiskelijoille.

Moniste: pdf / doc

Liite
Liite