Ravintoarvolaskut
Kesto: 1-2 h (kotitehtävänä) + ammattityössä tuotteiden valmistus
Työmenetelmä:
Parityönä toteutettava harjoitus. Matematiikan tunnilla suoritetaan ravintoarvolaskelmat Kentakilaisesta kakusta ja kääretortusta. Työpäivässä leivotaan molemmat tuotteet, maistellaan niitä ja vertaillaan keskenään.
Tarvittavat työvälineet ja raaka-aineet:
- kakkuvuoka
- uunipelti
- sokeria
- voita
- leivinpaperia
- kananmunia
- mansikka- ja vadelmahilloa
- vehnäjauhoja
- ravintoainekortti
- leivinjauhetta
- kermaa
- maitoa
- vaniljasokeria
- rusinoita
- mantelia
- tomusokeria
Työselostus:
- Valmistetaan molemmat tuotteet työpäivässä. Kentakilaisen kakun resepti ja valmistusohje: pdf / doc, kääretortun resepti ja valmistusohje esim. oppikirjasta.
- Maistellaan ja vertaillaan tuotteita keskenään.
- Miten tuotteiden suuri ero kilojouleissa ja rasvoissa tulee näkyviin (maku, rakenne ym.)?
- Suoritetaan ravintoainelaskelmat: pdf / doc
Ravintoarvolaskut 2
Kesto: 1 h
Tavoite:
Kerrataan energian saannin laskeminen. Laaditaan oma energiavaihtoehto 8 pullolle keskiolutta. Yhdistetään havainnot ravinto-oppiin ja terveyskasvatukseen.
Työmenetelmä: yksilötyö, moniste.
Työselostus:
Kerrataan ravintoainelaskut opettajan johdolla, arvuutellaan keskioluen energiapitoisuutta ja tarkistetaan asia ravintoainekortista. Sitten jaetaan moniste opiskelijoille.
Moniste: pdf / doc