Eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnot jaetaan vuosittain. Jokaisessa Erasmus+ -ohjelmamaassa jaetaan neljä palkintoa. Palkintokategoriat ovat: varhaiskasvatus, perusopetus, lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus.

Eurooppalainen innovatiivisen opetuksen palkinto

Vuonna 2024 Eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnon teemana on hyvinvointi kouluissa.
Suomesta EITA-palkinnon saavat tänä vuonna Steinerpäiväkoti Sirius, Kaakkurin koulu, Espoon yhteislyseo ja Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä.
Steinerpäiväkoti Sirius oli Kohti kestävyyttä: liikkuvuushanke päiväkodin uudistamiseksi -hankkeen alkaessa käymässä läpi muutosta monella eri tasolla, sillä samaan aikaan kun päiväkodille saatiin uusia tiloja ja uusi ulkoilupiha, suunniteltiin sinne myös uutta toimintaa. Erasmus+ -hanke tarjosi mahdollisuuden löytää vaikuttavia ja osallistavia tapoja ympäristökasvatuksen toteuttamiseen urbaanissa ympäristössä. Samalla vahvistettiin päiväkodin ja perheiden välistä yhteisöllisyyttä.
Oululaisen Kaakkurin koulun Together – to get there -hankkeen aiheena oli ympäristövastuullisuus, mutta hankkeessa oli vahvasti tavoitteena lisätä yhteistyötä ja sitä kautta hyvinvointia niin opettajien kuin oppilaiden keskuudessa. Kaikissa hankkeessa mukana olevissa maissa yhteisopettajuus ei ollut tuttu toimintatapa, mutta hankkeen myötä tietoisuus siitä lisääntyi. Hankepartnereille yhteisopettajuus oli motivoiva tapa toimia ja he oppivat uusia, hyviä käytänteitä. Hanke on lisännyt opettajien välistä yhteistyötä ja hyvinvointia.
Espoon yhteislyseon Not Yet – What I don’t know yet, I can learn tomorrow - hankkeen tavoitteena oli parantaa opiskelijoiden hyvinvointia, suorituskykyä, ponnistelutahtoa sekä ymmärrystä oman toiminnan ja motivaation tärkeydestä prosessissa saavuttaa tiettyä päämäärä. Tiimityön kautta opettajat ja opiskelijat oppivat toinen toisiltaan erilaisia taitoja ja tapoja ratkaista tilanteita. Projektin myötä tietyt poikkitieteelliset kurssit kuten terveysteknologia saivat myönteisen vastaanoton opiskelijoilta.
Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän Head higher, we are the wellbeing ambassadors -hankkeessa luotiin ammatillisen koulutuksen opiskelijoille ja opettajille malli hyvinvointitaitojen rakentamiseen. Opiskelijoiden rooli oli hankkeessa vahva, ja myös työelämän edustajia oli mukana mallia kehittämässä. Hankkeessa on tuotettu konkreettista ja helposti levitettävää materiaalia opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen ammatillisessa koulutuksessa.
Vuonna 2023 Eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnon teemoja ovat koulutus ja innovaatiot. Teema liittyy Euroopan unionin osaamisen teemavuoteen.
Koulutus ja innovaatiot -teemalla halutaan korostaa nousevien teknologioiden käyttöönottoa nykypäivän koulutusjärjestelmissä. Näitä ovat erityisesti tekoäly, robotiikka, koodaus, ohjelmointi, virtuaalitodellisuus ja yrittäjyys.
Suomesta EITA-palkinnon saavat tänä vuonna Muotialan päiväkoti, Mutalan koulu, Siilinjärven lukio sekä Seinäjoen koulutuskuntayhtymä SEDU.
Muotialan päiväkodin Sustainable Future – learning from life to life! -hankkeen teema liittyy kestävään tulevaisuuteen. Hankkeessa edistettiin innovatiivista oppimista ja kansainvälistä yhteistyötä, ja sen myötä varhaiskasvatukseen saatiin uusia ideoita. Toteuttamisessa hyödynnettiin eTwinningiä ja virtuaalista yhteistyötä.
Mutalan koulun Mutalan koulu – virtuaalisesti viritetty tulevaisuuden opinahjo -hankkeessa toteutettiin monialaisia oppimiskokonaisuuksia, ja oppilaat loivat virtuaalisia oppimisympäristöjä. Opettajat oppivat tulevaisuuden taitoihin kuten esimerkiksi monilukutaitoon ja oppimisen digitalisointiin liittyviä opetusmenetelmiä. Oppilaat puolestaan oppivat hyödyntämään virtuaaliteknologiaa, kuten VR/AR-teknologian käyttöä.
Siilinjärven lukion Ymmärrä teknologiaa, ymmärrä itseäsi, ymmärrä oppijoitasi -hankkeessa saatiin ideoita innovatiivisista opetusmenetelmistä ja tulevaisuuden metodeista. Hankkeen tuomia menetelmiä ja sovelluksia käytetään aktiivisesti koulun arjessa eri oppiaineissa. Koululle on hankittu uutta teknologiaa, joiden käyttöä lisätään opetuksessa.
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä SEDU:n Sustainability-driven Entrepreneurship -hankkeessa toteutettiin kestävän yrittäjyyden oppimateriaalipaketti. Hankkeessa tuotettuja opetusmateriaaleja voidaan hyödyntää yrittäjyyden opetuksessa eri koulutusasteilla. Materiaalit ovat sovellettavissa eritasoisille oppijoille, ja ne sopivat erilaisiin opintopolkuihin.
Vuonna 2022 eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnon teemoja olivat luovuus, kestävyys ja yhdessä oppiminen New European Bauhaus -aloitteen mukaisesti. Suomesta palkitaan Metsokankaan koulu, Oulun englanninkielinen leikkikoulu, Kalajoen lukio sekä Mercuria.
Metsokankaan koulun Hyvinvointi, kansainvälisyys ja yhteisopettajuus koulussamme -hankkeen teemana oli hyvinvointi. Opettajat osallistuivat eri puolilla Eurooppaa kursseille, joilta he saivat uusia näkökulmia ja toimintatapoja hyvinvoinnin lisäämiseksi koulun arkeen.
Oulun englanninkielisen leikkikoulun Ready, Steady, Play! -hankkeessa kehitettiin englannin kielen opetusta varhaiskasvatuksessa tarinoiden ja leikin avulla. Hankkeessa saatiin aikaan merkittäviä tuloksia: lapset ryhtyivät käyttämään englantia rohkeammin sekä päiväkodissa että kotona, ja lisäksi hankkeen tuottamat materiaalit levisivät Euroopassa laajalti.
Kalajoen lukion EU inclusion approaches -hankkeen tavoitteena oli löytää uusia keinoja osallisuuteen. Hankkeessa toteutettiin matalan kynnyksen toimintoja, joiden äärellä eri taustoista tulevat ihmiset voisivat kohdata luontevasti. Opiskelijat ovat oppineet moninaisuudesta sekä kulttuurienvälisestä vuorovaikutuksesta.
Mercurian Young Talents -hanke toi yhteen liiketalouden ja artesaanialan opiskelijoita. Opiskelijat perustivat ryhmissä yrityksiä, jotka suunnittelivat, valmistivat, markkinoivat ja myivät tuotteitaan. Opettajien rooli oli toimia valmentajina. Hankkeen myötä oppilaitokseen syntyi yrittäjyyspolku, josta on tullut vakinainen osa opetusta.
Vuonna 2021 EITA-palkinnon teemana oli etä- ja monimuoto-opetus. Suomesta palkittavat hankkeet olivat Latokartanon peruskoulun ”Own Your Learning 2.0”, Axxellin ”AppMentor; Introducing mobile technology as a tool to strengthen the mentoring process during work based learning”, Sotkamon lukion "VÄLKKY” ja Nissnikun päiväkodin: ”Pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksessa”.
Latokartanon peruskoulun Own Your Learning 2.0 -hankkeen tärkeimpänä tavoitteena oli tukea oppilaita ottamaan vastuu omasta oppimisestaan. Oppilaat osallistuivat aktiivisesti hankkeen suunnitteluun ja toteutukseen. Tärkeänä osana hanketta oli osallistaa niitä oppilaita, joilla on oppimisvaikeuksia.
Axxellin AppMentor-hankkeessa hyödynnetään mobiilioppimista työssäoppimisjaksoilla ammatillisessa koulutuksessa sekä kannustetaan mentoreita hyödyntämään työssäoppimisjakson aikana mobiiliteknologiaa kuten erilaisia sovelluksia, sosiaalista mediaa ja virtuaalisia oppimisalustoja.
Sotkamon lukion VÄLKKY-hankkeessa oli tavoitteena parantaa etäopetusmenetelmiä ja digitaalisten oppimisympäristöjen käyttöä sekä parantaa koulujen valmiutta oppiaineiden väliseen yhteistyöhön ja yhteisopettajuuteen. Opiskelijat oppivat ottamaan vastuuta osallistumalla aktiivisesti hankkeen toimintojen toteuttamiseen. Samalla he tulivat tietoisemmiksi oppimisprosesseista sekä oppivat uusia tieto- ja viestintätekniikan taitoja.
Nissnikun päiväkodin hankkeessa päiväkodin henkilöstö osallistui täydennyskoulutusjaksolle, jonka aikana he saivat koulutusta pedagogiseen dokumentointiin varhaiskasvatuksessa. Hanke on kehittänyt päiväkodin henkilöstön osaamista: dokumentoinnin avulla pedagogiikasta on tullut entistä tiedostetumpaa ja harkitumpaa ja varhaiskasvatuksesta laadukkaampaa. Samalla päiväkodin lasten kehitystä ja oppimista on voitu dokumentoida paremmin.