Oppimistehtävien suunnittelun lähtökohta on opetuksen tavoitteissa, joiden saavuttamista oppimistehtävällä tavoitellaan. Opetuksen tavoitteet ohjaavat oppimistehtävään sisällytettävien keskeisten sisältöalueiden valintaa. Lopuksi oppimista arvioidaan opetuksen tavoitteista johdettujen arvioinnin kohteiden mukaisten kriteerien perusteella.
Aluksi opettaja tekee valintoja opetuksen tavoitteiden ja niihin linkittyvien keskeisten sisältöalueiden suhteen, mikä ohjaa arviointia tavoitteiden mukaisiin arvioinnin kohteisiin. Kaikkea ei tarvitse opettaa ja arvioida jokaisessa oppimistehtävässä, vaan opetuksen tavoitteita, keskeisiä sisältöalueita ja arvioinnin kohteita voidaan ja on tarkoituksenmukaista vaihdella eri tehtävissä. Oppimistehtävän on hyvä olla yhteydessä opetussuunnitelman tavoitteisiin, sisältöalueisiin ja arvioinnin kohteisiin. Valinnoissa on syytä kiinnittää huomiota siihen, että oppilas voi osoittaa osaamistaan niin taidollisen kuin tiedollisen sekä affektiivisen (tunneperäisen) osaamisen alueilla.
Oppimistehtävät on syytä rajata oppilaiden ikäkauden mukaan mielekkääksi kokonaisuudeksi. Rajoitteita voidaan asettaa esimerkiksi opittavan asian tai tehtävän laajuuden, käytössä olevien materiaalien ja työvälineiden tai käytettävissä olevan ajan mukaisesti tarkoituksenmukaisella tavalla. Oppimisen kannalta on mielekästä, että oppimistehtävät sisältävät sekä aiemmin opittua oppiainesta että uusien taitojen ja tietojen oppimista. Oppiminen on prosessi, jossa uuden oppiminen rakentuu aiemmin opitun päälle. Oppimistehtävien suunnittelua voidaan lähestyä eri tavoin: onko kyseessä toimintafunktion sisältävä teos, tuotos tai opittava asia, visuaalisen tai symbolisen merkityksen sisältävä teos vai olemassa olevan tuotoksen, teoksen, opittavan asian uudistettu tai ”tuunattu” versio? Oppimistehtävien suunnittelussa on myös syytä pohtia sitä, onko kyseessä yksilötehtävä vai käytetäänkö pari- ja ryhmätyömuotoja.
Oppilaiden aikaisemman osaamisen lähtötasoa voidaan selvittää diagnosoivalla arvioinnilla (alkukartoitus, kyselyt, keskustelut), mikä auttaa opettajaa oppimistehtävän suunnittelussa siten, että se vastaa realistisesti oppilaiden lähtötasoa. Formatiivinen arviointi on läpi prosessin jatkuvaa tiedostettua kaksisuuntaista vuoropuhelua, joka ohjaa ja tukee oppilaan oppimista ja toimintaa opetuksen tavoitteiden saavuttamisessa. Summatiivinen arviointi indikoi oppimistehtävälle asetettujen opetuksen tavoitteiden saavuttamista. Summatiivinen arviointi perustuu aina oppilaille ennalta tiedoksi annetuista opetuksen tavoitteista johdettuihin arvioinnin kohteisiin ja näin ollen oppimistulosten arviointiin. Sellaista ei arvioida, mitä ei ole opetettu. Persoonaa, temperamenttia tai muita henkilökohtaisia ominaisuuksia ei myöskään arvioida. Arvioinnin kohteet ja arvosanan muodostumisen kriteeristö on hyvä olla esillä koko oppimisen prosessin ajan.
Arvioinnin tiedottamisen periaatteista on hyvä sopia koulukohtaiset käytänteet. Samalla huoltajalle välittyy tieto siitä, miten oppilaan oppimista ja osaamista arvioidaan kunkin taide- ja taitoaineen kohdalla.
kirjoittaja: Antti Hilmola