Akkreditointia voivat hakea vähintään kaksi vuotta ammatillisen koulutuksen parissa toimineet organisaatiot, aiempi Erasmus+ -kokemus ei ole välttämätöntä. Akkreditointi edellyttää kansainvälisen toiminnan ja liikkuvuuden strategista suunnitelmaa. Akkreditointi mahdollistaa rahoituksen hakemisen kevennetyllä hakumenettelyllä koko ohjelmakauden ajan vuosina 2021-2027.
Akkreditointihakemuksessa valmistellaan organisaation oma Erasmus+ -suunnitelma, jossa määritellään pitkäntähtäimen tavoitteet. Liikkuvuuksissa on huomioitava Erasmus+ -laatukriteeristö, joka on osa hakemusta. Se sisältää hanketyön aihealueet, kuten hankehallinto, tuki osallistujille, oppimistulokset ja kokemusten jako. Akkreditointi mahdollistaa säännöllisen vuosittaisen liikkuvuuden. Komission julkaisemasta Erasmus akkreditointi -esitteestä löytyy perustietoa akkreditoinnin toiminnasta ja hyödyistä.
Akkreditointia voi hakea joko organisaatiokohtaisesti tai konsortion koordinaattorina. Konsortio on suomalaisten organisaatioiden muodostama ryhmä, joka toteuttaa liikkuvuustoimintoja osana yhteistä Erasmus-suunnitelmaa. Konsortion pitää muodostua vain yhdestä koulutussektorista. Konsortiolle akkreditointihakemuksen tekee konsortion koordinaattori. Hakukelpoiset hakijatahot ovat kelpoisia myös konsortion koordinaattoriksi. Konsortion jäsenillä ei tarvitse olla akkreditointia, mutta jokaisella tulee olla oma OID-koodi.
Akkreditointia voivat hakea Suomessa:
- Ammatillista koulutusta järjestävät organisaatiot
- Ammatillisen koulutuksen sektorilla toimivat paikalliset ja alueelliset viranomaiset sekä muut organisaatiot
- Yritykset ja muut julkiset tai yksityiset organisaatiot, jotka kouluttavat ammatillisen koulutuksen opiskelijoita
Liikkuvuustoimintaan voivat osallistua kaikki ammatillisen koulutuksen sektorilla toimivat yksityiset tai julkiset organisaatiot, kuten:
- Oppilaitokset
- Yritykset, mukaan lukien pk-sektori ja yhteisölliset yritykset
- Työ- ja elinkeinoelämän edustajat, mukaan lukien kauppakamarit ja työmarkkinalaitokset
- Voittoa tavoittelemattomat organisaatiot ja järjestöt
- Paikallisen, alueellisen ja kansallisen tason julkiset laitokset
- Ohjausta, neuvontaa ja tietopalveluja tarjoavat tahot
- Koulutuspolitiikan kentällä toimivat organisaatiot
- Tutkimuslaitokset ja säätiöt