Hyppää pääsisältöön

Kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja väkivallan ehkäiseminen


Kiusaaminen, häirintä, syrjintä ja väkivalta vaikuttavat merkittävästi lasten ja nuorten arjen turvallisuuteen ja hyvinvointiin. Ei kaikelle väkivallalle -sivustolle on koottu tietoa, ohjeita ja työkaluja siihen, miten tällaiset teot ja tilanteet tunnistetaan, miten niitä ehkäistään ja miten niihin voidaan puuttua varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

Ohjeet ja työkalut on tarkoitettu koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen opettajille ja rehtoreille sekä johtajille, muille kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaisille sekä lasten ja nuorten huoltajille. Niitä voivat työssään hyödyntää myös muut lasten ja nuorten parissa toimivat. Osa materiaaleista soveltuu käsiteltäväksi lasten ja nuorten kanssa.

Ei kaikelle väkivallalle -tunnus, jossa on kuva piirretystä kädestä, jonka sisällä on haljennut sydän.

Opiskeluhuoltopalvelut – apua ja tukea oppilaille ja opiskelijoille

Esitteet ja ohjeet

Liite koulutussopimukseen/oppisopimukseen kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja …

Liite koulutussopimukseen/oppisopimukseen kiusaamisen, häirinnän, syrjinnän ja …

www.oph.fi

Malliliite on tarkoitettu ammatillisen koulutuksen työssä oppimiseen liittyvien sopimusten tekemiseen. Kiusaaminen, häirintä, syrjintä ja väkivalta ovat työssä oppimisen paikoilla yksiselitteisesti kiellettyjä. Ohjeet on saatavilla ruotsiksi.

Ohjeet ammatillisen ja lukiokoulutuksen opiskelijoille seksuaalisen häirinnän j…

Ohjeet ammatillisen ja lukiokoulutuksen opiskelijoille seksuaalisen häirinnän j…

Esite on tarkoitettu opiskelijoille ja myös koulutuksen ammattilaisille seksuaalisen häirinnän ja väkivallan tunnistamiseen, niihin puuttumiseen ja ehkäisemiseen. Esite on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, pohjoissaameksi, inarinsaameksi, koltansaameksi sekä venäjäksi, arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja farsiksi. Yhdessä esitteen kanssa on myös julkaistu lyhyempi juliste, joka on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Podcastit

Lapselle yksinäisyys voi olla tuhoisaa

Lapselle yksinäisyys voi olla tuhoisaa

youtu.be

Podcastissa keskustellaan siitä, miten peruskoulun 1.-6. luokkalaisten kokema yksinäisyys ilmenee ja mitkä ovat yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemusten vaikutukset. Kuulet myös, mitkä ovat tehokkaimmat keinot ehkäistä ja vähentää yksinäisyyttä. Vieraana yksinäisyystutkija ja professori Niina Junttila. Jakso on suunnattu luokanopettajille ja rehtoreille, ja muille lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille sekä lasten huoltajille.

Kuinka auttaa käytöshäiriöistä lasta?

Kuinka auttaa käytöshäiriöistä lasta?

youtu.be

Podcastissa keskustellaan siitä, mistä lapsen käytöshäiriö voi johtua, miten kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaiset ja lasten vanhemmat voivat parhaiten tukea arjessa käytöshäiriöistä lasta, ja millaista apua perheet voivat saada. Vieraana on ylilääkäri Leena Repokari. Jakso on suunnattu varhaiskasvatuksen ja peruskoulun opettajille ja johtajille sekä rehtorille, muille ammattilaisille sekä lasten huoltajille.

Vanhemmat mukaan yhteistyöhön

Vanhemmat mukaan yhteistyöhön

youtu.be

Podcastissa keskustellaan siitä, miksi on tärkeää rakentaa yhteistyötä ammatillisen koulutuksen ja opiskelijoiden vanhempien välillä. Millaiset toimintamallit toimivat, jotta kodit saadaan mukaankiusaamista, häirintää, syrjintää ja väkivaltaa ehkäisevään työhön? Vieraina keskustelemassa yhteisötyön asiantuntija Ville Koikkalainen ja koulutuspäällikkö Kirsi Lattu-Viljakka. Jakso on suunnattu ammatillisen koulutuksen opettajille, johtajille ja muille ammattilaisille, sekä opiskelijoiden vanhemmille.

Lapsistrategia -logo