Hyppää pääsisältöön

Opetustoimi, kansainväliset ohjelmat ja koronavirus


Tietoa ja tukea koronavirusepidemian aiheuttamien erityistoimien varalle.

Opetushallitus vastaa koronavirukseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa info@oph.fi virka-aikana klo 8.00–16.00. Neuvonta on tarkoitettu koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille, kouluille, oppilaitoksille ja varhaiskasvatuksen toimijoille. Kansainvälisissä hankkeissa olevat organisaatiot ja henkilöt voivat ottaa yhteyttä suoraan ohjelmakohtaisiin neuvontaosoitteisiin, katso yhteystiedot sivun alalaidasta.

Huomaathan, että neuvonnasta annetut vastaukset perustuvat vastaushetken tietoon sekä voimassa oleviin asetuksiin ja päätöksiin. Seuraathan sivujamme saadaksesi ajantasaisen tiedon.

Koronajärjestelyjen purkaminen 14.5. alkaen – tietoa Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla

Opetushallituksen tukimateriaalia poikkeustilanteessa toimimiseen

alt-text (optional, uses title if not set)

Koronavirusepidemiasta johtuvien koulutusta koskevien rajoitusten purkamista ja…

Rajoitusten purkaminen merkitsee sitä, että varhaiskasvatuksen ja perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen ohella kaikessa muussakin opetuksessa ja koulutuksessa aletaan kaikilta osin noudattaa normaaliolojen lainsäädäntöä 14.5.2020 lukien.

alt-text (optional, uses title if not set)

Tukea poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin

Tälle sivustolle on koottu erilaisia tukimateriaaleja varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille.

alt-text (optional, uses title if not set)

Opetushallituksen ohje tueksi hallinnollisten päätösten tekoon

Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjät ovat jo tehneet poikkeusoloja koskevia linjauksia ja päätöksiä. Opetushallituksen muistio voi toimia tehtyjen linjausten ja päätösten tarkistuslistana sekä apuna uusien tekemisessä.

alt-text (optional, uses title if not set)

Opiskeluhuolto ja hyvinvointi poikkeustilanteessa

Tästä osiosta löydät tietoa opiskeluhuollosta ja hyvinvoinnista poikkeustilanteessa.

Usein kysyttyä koronaviruksesta opetustoimessa

Vastaanmme usein kysyttyihin kysymyksiin koronavirukseen ja varhaiskasvatukseen sekä opetustoimeen liittyen. Täydennämme sisältöä päivittäin.
Katso myös opetus- ja kulttuuriministeriön UKK:t
Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on koonnut sivuilleen vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka liittyvät koronatilanteen vaikutuksiin varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa. Vastauksia löytyy myös koronajärjestelyjen purkamiseen liittyviin kysymyksiin.
Ennaltaehkäisy tärkeää
Epidemia-aikana on syytä panostaa tartunnan ennaltaehkäisyyn sekä sen leviämisen ehkäisyyn. Tämän vuoksi on varmistettava terveydenhuoltoviranomaisten ohjeiden kattava käyttöönotto ja noudattaminen myös opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa sekä näiden ohjeiden käsittely henkilöstön, lasten ja nuorten kanssa. Näin voimme hidastaa nyt uhkaavan koronavirusepidemian puhkeamista ja laajenemista suojaten samalla erityisesti haavoittuvia väestöryhmiä

Neuvontaosoitteet

Opetushallitus vastaa koronavirukseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa info@oph.fi virka-aikana klo 8.00-16.00. Neuvonta on tarkoitettu koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille, kouluille, oppilaitoksille ja varhaiskasvatuksen toimijoille. Kansainvälisissä hankkeissa olevat organisaatiot ja henkilöt voivat ottaa yhteyttä suoraan ohjelmakohtaisiin neuvontaosoitteisiin, katso yhteystiedot sivun alalaidasta. Terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin ja tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuihin.

Erasmus+ ja kansainväliset solidaarisuusjoukot neuvovat osoitteissa:   

 • Erasmus+ korkeakoulutukselle: erasmus@oph.fi
 • Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle: erasmus.ammatillinen@oph.fi
 • Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle: comenius@oph.fi
 • Erasmus+ aikuiskoulutukselle: grundtvig@oph.fi
 • Erasmus+ nuorisoalalle: nuoriso@oph.fi
 • Erasmus+ Sport neuvoo osoitteessa: Sport@oph.fi
 • Euroopan solidaarisuusjoukot: nuoriso@oph.fi

Muut kansainväliset hankkeet ja verkostot

 • Luova Eurooppa neuvoo osoitteessa: kulttuuri@oph.fi
 • Kansalaisten Eurooppa neuvoo osoitteessa: kansalaisteneurooppa@oph.fi
 • Nordplus neuvoo osoitteissa: kenneth.lundin@oph.fi, kristiina.Savikurki@oph.fi
 • EDUFI-harjoittelu: kv-hakulomake@oph.fi
 • EDUFI Fellowship, EDUFI Winter School ja The Finnish Government Scholarship Pool -apuraha neuvoo osoitteessa: paivi.jokinen@oph.fi, tarja.makela@oph.fi, marjaana.kopperi@oph.fi 
 • Virkamiesvaihto neuvoo osoitteessa: ritva.ukkonen@oph.fi
 • Suomen kieli ja kulttuuri neuvovat osoitteessa: skk@oph.fi