Hyppää pääsisältöön

Opetustoimi ja koronavirus


Tietoa ja tukea koronavirusepidemian aiheuttamien erityistoimien varalle.
Tietoa ja tukea koronavirusepidemian aiheuttamien erityistoimien varalle.

Opetushallitus vastaa koronavirukseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa info@oph.fi virka-aikana klo 8.00–16.00. Neuvonta on tarkoitettu koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille, kouluille, oppilaitoksille ja varhaiskasvatuksen toimijoille. Kansainvälisissä hankkeissa olevat organisaatiot ja henkilöt voivat ottaa yhteyttä suoraan ohjelmakohtaisiin neuvontaosoitteisiin, katso yhteystiedot sivun alalaidasta.

Valitettavasti neuvontaosoitteemme on tällä hetkellä ruuhkautunut. Vastaamme tällä hetkellä ensisijaisesti kiireisiin kysymyksiin, ja palaamme muihin mahdollisimman pian. Pahoittelemme tästä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Huomaathan, että neuvonnasta annetut vastaukset perustuvat vastaushetken tietoon sekä voimassa oleviin asetuksiin ja päätöksiin. Seuraathan sivujamme saadaksesi ajantasaisen tiedon.

Opetushallituksen tukimateriaalia poikkeustilanteessa toimimiseen

alt-text (optional, uses title if not set)

Tukea poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin

Tälle sivustolle on koostettu erilaisia materiaaleja opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen tueksi. Löydät nyt tietoa myös oppimissovellusten ja sosiaalisen median palveluiden käytöstä opetuksessa sekä erilaisista verkostoista. Sisältöä täydennetään vähitellen.

alt-text (optional, uses title if not set)

Ohjeita opettajalle koronatilanteen käsittelyyn oppilaiden ja opiskelijoiden ka…

Pandemia ilmiönä ja siihen varautumisen tuomat muutokset koulun arjessa saattavat hämmentää ja pelottaa erityisesti lapsia ja nuoria. Katso ohjeet asia käsittelyyn eri ikäisten oppilaiden kanssa.

alt-text (optional, uses title if not set)

Ohjeita varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstölle koronatilanteen käsitt…

Rehelliset ja lapsen ikätason mukaiset vastaukset kysymyksiin luovat turvallisuutta. Katso ohjeet varhaiskasvatukseen.

alt-text (optional, uses title if not set)

Opetushallitus peruu, siirtää ja muuttaa yleisötilaisuudet etätilaisuuksiksi

Kevään koulutuksiin on tehty muutoksia vallitsevan tilanteen vuoksi. Opetushallituksen koulutuskalenterista löydät lisätietoa etäyhteyksin toteutettavista tilaisuuksista ja toteutusajankohtien muutoksista.

Usein kysyttyä koronaviruksesta opetustoimessa

Vastaanmme usein kysyttyihin kysymyksiin koronavirukseen ja varhaiskasvatukseen sekä opetustoimeen liittyen. Täydennämme sisältöä päivittäin.
Katso myös opetus- ja kulttuuriministeriön UKK:t
Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on koonnut sivuilleen vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka liittyvät koronatilanteen vaikutuksiin varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa.
Ennaltaehkäisy tärkeää
Epidemia-aikana on syytä panostaa tartunnan ennaltaehkäisyyn sekä sen leviämisen ehkäisyyn. Tämän vuoksi on varmistettava terveydenhuoltoviranomaisten ohjeiden kattava käyttöönotto ja noudattaminen myös opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa sekä näiden ohjeiden käsittely henkilöstön, lasten ja nuorten kanssa. Näin voimme hidastaa nyt uhkaavan koronavirusepidemian puhkeamista ja laajenemista suojaten samalla erityisesti haavoittuvia väestöryhmiä

Neuvontaosoitteet

Opetushallitus vastaa koronavirukseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa info@oph.fi virka-aikana klo 8.00-16.00. Neuvonta on tarkoitettu koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille, kouluille, oppilaitoksille ja varhaiskasvatuksen toimijoille. Kansainvälisissä hankkeissa olevat organisaatiot ja henkilöt voivat ottaa yhteyttä suoraan ohjelmakohtaisiin neuvontaosoitteisiin, katso yhteystiedot sivun alalaidasta. Terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin ja tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuihin.

Erasmus+ ja kansainväliset solidaarisuusjoukot neuvovat osoitteissa:   

 • Erasmus+ korkeakoulutukselle: erasmus@oph.fi
 • Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle: erasmus.ammatillinen@oph.fi
 • Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle: comenius@oph.fi
 • Erasmus+ aikuiskoulutukselle: grundtvig@oph.fi
 • Erasmus+ nuorisoalalle: nuoriso@oph.fi
 • Erasmus+ Sport neuvoo osoitteessa: Sport@oph.fi
 • Euroopan solidaarisuusjoukot: nuoriso@oph.fi

Muut kansainväliset hankkeet ja verkostot

 • Luova Eurooppa neuvoo osoitteessa: kulttuuri@oph.fi
 • Kansalaisten Eurooppa neuvoo osoitteessa: kansalaisteneurooppa@oph.fi
 • Nordplus neuvoo osoitteissa: kenneth.lundin@oph.fi, kristiina.Savikurki@oph.fi
 • EDUFI-harjoittelu: kv-hakulomake@oph.fi
 • EDUFI Fellowship, EDUFI Winter School ja The Finnish Government Scholarship Pool -apuraha neuvoo osoitteessa: paivi.jokinen@oph.fi, tarja.makela@oph.fi, marjaana.kopperi@oph.fi 
 • Virkamiesvaihto neuvoo osoitteessa: ritva.ukkonen@oph.fi
 • Suomen kieli ja kulttuuri neuvovat osoitteessa: skk@oph.fi