Hyppää pääsisältöön

Opetustoimi, kansainväliset ohjelmat ja koronavirus


Tietoa ja tukea koronavirusepidemian aiheuttamien erityistoimien varalle.

Opetushallitus vastaa koronavirukseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa info [at] oph.fi. Neuvonta on tarkoitettu koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille, kouluille, oppilaitoksille ja varhaiskasvatuksen toimijoille. Kansainvälisissä hankkeissa olevat organisaatiot ja henkilöt voivat ottaa yhteyttä suoraan ohjelmakohtaisiin neuvontaosoitteisiin, katso yhteystiedot sivun alalaidasta.

Huomaathan, että neuvonnasta annetut vastaukset perustuvat vastaushetken tietoon sekä voimassa oleviin asetuksiin ja päätöksiin. Seuraathan sivujamme saadaksesi ajantasaisen tiedon.

Usein kysyttyä koronaviruksesta opetustoimessa

Oikealta löydät toisten julkisten toimijoiden vastauksia koronavirukseen liittyviin kysymyksiin.
Katso opetus- ja kulttuuriministeriön UKK:t
Opetus- ja kulttuuriministeriö on koonnut sivuilleen vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka liittyvät koronatilanteen vaikutuksiin varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa, lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa. Vastauksia löytyy myös koronajärjestelyjen purkamiseen liittyviin kysymyksiin.
Ennaltaehkäisy tärkeää
Epidemia-aikana on syytä panostaa tartunnan ennaltaehkäisyyn sekä sen leviämisen ehkäisyyn. Tämän vuoksi on varmistettava terveydenhuoltoviranomaisten ohjeiden kattava käyttöönotto ja noudattaminen myös opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa sekä näiden ohjeiden käsittely henkilöstön, lasten ja nuorten kanssa. Näin voimme hidastaa nyt uhkaavan koronavirusepidemian puhkeamista ja laajenemista suojaten samalla erityisesti haavoittuvia väestöryhmiä

Neuvontaosoitteet

Opetushallitus vastaa koronavirukseen liittyviin kysymyksiin osoitteessa info [at] oph.fi. Neuvonta on tarkoitettu koulutuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille, kouluille, oppilaitoksille ja varhaiskasvatuksen toimijoille. Kansainvälisissä hankkeissa olevat organisaatiot ja henkilöt voivat ottaa yhteyttä suoraan ohjelmakohtaisiin neuvontaosoitteisiin, katso yhteystiedot sivun alalaidasta. Terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin ja tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuihin.

Erasmus+ ja Euroopan solidaarisuusjoukot neuvovat osoitteissa:   

 • Erasmus+ korkeakoulutukselle: erasmus.korkeakoulutus [at] oph.fi
 • Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle: erasmus.ammatillinen [at] oph.fi
 • Erasmus+ yleissivistävälle koulutukselle: erasmus.yleissivistava [at] oph.fi
 • Erasmus+ aikuiskoulutukselle: erasmus.aikuiskoulutus [at] oph.fi
 • Erasmus+ nuorisoalalle: nuoriso [at] oph.fi
 • Erasmus+ Sport neuvoo osoitteessa: Sport [at] oph.fi
 • Euroopan solidaarisuusjoukot: nuoriso [at] oph.fi

Muut kansainväliset hankkeet ja verkostot

 • Luova Eurooppa neuvoo osoitteessa: kulttuuri [at] oph.fi
 • Nordplus neuvoo osoitteissa: nordplus [at] oph.fi 
 • EDUFI-harjoittelu: kv-hakulomake [at] oph.fi
 • EDUFI Fellowship, EDUFI Winter School ja The Finnish Government Scholarship Pool -apuraha neuvoo osoitteessa: paivi.jokinen [at] oph.fi, tarja.makela [at] oph.fi, marjaana.kopperi [at] oph.fi 
 • Virkamiesvaihto neuvoo osoitteessa: ritva.ukkonen [at] oph.fi
 • Suomen kieli ja kulttuuri neuvovat osoitteessa: skk [at] oph.fi