Hoppa till huvudinnehåll

Undervisningsväsendet och coronaviruset


Information och anvisningar för de specialarrangemang som coronavirusepidemin orsakar.

Utbildningsstyrelsen svarar på frågor angående coronavirus på våra permanenta serviceadresser. Personer och organisationer som deltar i internationella projekt kan direkt ta kontakt med de programspecifika rådgivningsadresserna som finns listade längst ner på sidan.

Du märker väl att infons svar grundar sig på den information som fanns tillgänglig i svarande stund och på de förordningar och de beslut som varit i kraft just då. Följ med våra webbsidor för att få uppdaterad information.

Vanliga frågor om undervisningsväsendet och coronaviruset

Nedanför finns vanliga frågor och svar om coronaviruset som berör småbarnspedagogiken och undervisningsväsendet. På höger sida hittar du andra statliga myndigheternas svar på vanliga frågor om coronaviruset.
Se också undervisnings- och kulturministeriets vanliga frågor
Också undervisnings- och kulturministeriet har på sina webbsidor samlat svar på vanliga frågor som gäller coronavirusets inverkan på småbarnspedagogik, förundervisning samt grundläggande utbildning, gymnasie- och yrkesutbildning och högskoleutbildning. Du hittar också svar på frågor gällande upphävandet av de arrangemang som coronavirusepidemin har föranlett.
Viktigt med förebyggande arbete
Under en epidemi är det skäl att satsa på att förebygga virusangreppet och att smittan sprids. Därför är det viktigt att se till att hälsovårdsmyndigheternas anvisningar tillämpas och följs även inom hela undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken, samt att man går igenom anvisningarna med personalen, barnen och de unga. På det här sättet kan vi sakta ned utbrottet och spridningen av den nu överhängande coronavirusepidemin, samtidigt som de folkgrupper som är särskilt utsatta för viruset skyddas.

Rådgivning och info

Utbildningsstyrelsen svarar på frågor angående coronavirus på våra permanenta serviceadresser. Personer och organisationer som deltar i internationella projekt kan direkt ta kontakt med de programspecifika rådgivningsadresserna som finns listade längst ner på sidan. I frågor som berör hälsovårdssektorn, ta kontakt med hälsovårdsmyndigheterna och bekanta dig med Institutet för hälsa och välfärds (THL) webbsidor.

Erasmus+  och Europeiska solidaritetskåren informerar på adresserna:

 • Erasmus+ för högskoleutbildning: erasmus.korkeakoulutus [at] oph.fi
 • Erasmus+ för yrkesutbildning: erasmus.ammatillinen [at] oph.fi
 • Erasmus+ för allmänbildande utbildning: erasmus.yleissivistava [at] oph.fi
 • Erasmus+ för vuxenutbildning: erasmus.aikuiskoulutus [at] oph.fi
 • Erasmus+ för unga: nuoriso [at] oph.fi
 • Erasmus+ Sport rådger på adressen: Sport [at] oph.fi
 • Europeiska solidaritetskåren: nuoriso [at] oph.fi

 Övriga internationella projekt och nätverk

 • Kreativa Europa rådger på adressen: kulttuuri [at] oph.fi
 • Nordplus rådger på adressen: kenneth.lundin [at] oph.fi, kristiina.Savikurki [at] oph.fi
 • EDUFI-praktik: kv-hakulomake [at] oph.fi
 • EDUFI Fellowship, EDUFI Winter School ja The Finnish Government Scholarship Pool -stipendium rådger på adressen: paivi.jokinen [at] oph.fi 
 • Tjänstemannutbyte rådger på adressen: ritva.ukkonen [at] oph.fi
 • Suomen kieli ja kulttuuri rådger på adressen: skk [at] oph.fi