Kemiasta ratkaisu ongelmajätteen käsittelyyn
Paristoja ja kuiva-akkuja on kaikkialla - kännyköissä, kameroissa, tietokoneissa, akkuporakoneissa. Virtalähteet tulevat ennen pitkää tiensä päähän. Silloin ne ovat ongelmajätettä. AkkuSer Oy:n kehittämällä teknologialla pystytään kierrättämään yli 90 prosenttia akkujen ja paristojen sisältämistä materiaaleista metalliteollisuuden hyötykäyttöön. Yritys sai Cleantech Finland –palkinnon 2008.
Suomessa kuiva-akkuja ja paristoja kerätään talteen noin 1000 tonnia vuodessa. Kuitenkin niitä päätyy edelleen suuria määriä kaatopaikoille ja polttolaitoksiin, joissa ne lisäävät laitosten raskasmetalli- ja muita päästöjä ilmaan, veteen ja maaperään.
Akkuja ja paristoja tuodaan Suomeen hyödynnettäväksi myös muista maista, esimerkiksi Pohjoismaista, Baltiasta ja Englannista.
Esimerkiksi maailman suurin koboltin jalostaja OMG Kokkola Chemicals Oy vastaanottaa AkkuSeriltä kobolttikemikaaleja uusiin akkuihin ja Norilsk Nickel Harjavalta Oy hyödyntää nikkelipitoista jätettä.
Leipomojätteistä polttoainetta
Nykyisin auton voi tankata täysin suomalaisella, biojätteestä tehdyllä polttonesteellä, St1:n kehittämällä Refuel RE85-polttonesteellä. Se on ainoa polttoneste, jolle on myönnetty Suomalaisen Työn Liitto Avainlippu. Polttoneste sisältää noin 80 prosenttia bioetanolia, loppu on bensiinin erikoiskomponentteja.
Bioetanoli tehdään kotimaisesta elintarviketeollisuuden biojätteestä ja sivutuotteista. Menetelmä on tehokas tapa torjua ilmastonmuutosta. Presidentti luovutti vuoden 2008 INNOSUOMI -palkinnon St1:lle. Samana vuonna yritys sai myös kemianteollisuuden innovaatiopalkinnon.
Suomesta apua maailman vesiongelmiin
Kemira on kansainvälinen yritys, jonka erikoisalaa on vesiosaaminen. Sen asiakkaita eri puolilla maailmaa ovat eri teollisuudenalat sekä kunnat juomaveden valmistuksen ja jäteveden puhdistuksen ongelmissaan.
Veden koostumus vaihtelee aina. Myös eri teollisuuden alojen prosessit ja kohdemaiden olot ja lainsäädäntö ovat erilaisia. Kemiran osaamisalaa on erilaisten asiakkaiden yksilöllinen palveleminen. Tähän tarvitaan paljon tutkimusta, suunnittelua ja erilaisia kemikaaleja.
Sivutuotteiden kierrätyksestä syntyy puhdas vesikemikaali
Vesikemikaaleja on paljon erilaisia. Niidenkin valmistuksessa on opittu hyödyntämään muiden prosessien sivutuotteita. Kemiran Porin tehtailla valmistetaan ilmeniittimalmista, eli rauta-titaani-oksidista, titaanioksidia. Se on valkoinen väriaine, jota käytetään muun muassa maaleissa, elintarvikkeissa ja papereissa.
Titaanioksidin valmistuksen sivutuotteena syntyy suuria määriä ferrosulfaattia. Se on muuttunut hyödyttömästä jätteestä liiketoimintaa tukevaksi ympäristötuotteeksi eli vesikemikaalin raaka-aineeksi. Lisäksi näihin kemikaaleihin tarvitaan rikkihappoa, jota valmistetaan Nesteen tuotantoprosessin sivutuotteesta, alkuainerikistä. Näin tietyt vedenpuhdistuskemikaalit ovat jopa 97 prosenttisesti kierrätysraaka-ainetta.