Johdanto

Tervetuloa datatalouden ihmeelliseen maailmaan!

Data on aikamme tärkein ja nopeimmin lisääntyvä raaka-aine. Data avaa mahdollisuuksia talouden ja yhteiskunnan uudistamiseen.     

Kun käytät älypuhelinta, haet tietoa, pidät yhteyttä tuttuihin sosiaalisen median alustoilla tai selaat nettikauppaa, toimit datataloudessa. Hyödynnät digitaalisia palveluita, jotka keräävät sinusta ja käyttäytymisestäsi paljon dataa. Samalla ne käyttävät merkittävää yhteiskunnallista valtaa ja päättävät, ketkä näkevät sinun tuottamaasi sisältöä ja mitä sisältöä sinä näet.

Juuri nyt, kun luet tätä digitaalisessa muodossa olevaa tekstiä, hyödynnät dataa. Samalla olet pieni osa datataloutta. Datavetoisen yhteiskunnan kehittyminen on iso muutos ja siinä toimiminen vaatii uudenlaista osaamista ja kansalaistaitoja. Meidän tulee ymmärtää oman datamme arvo ja sen hyödyntämis- ja väärinkäyttömahdollisuudet.  

Tavoitteena tulee olla reilu datatalous ja yhteiskunta, joka voi hyvin myös tulevaisuudessa. Reilussa datataloudessa voimme kaikki hyötyä datapohjaisista palveluista, jotka lisäävät hyvinvointiamme ja parantavat arkeamme. Ihmisillä on oltava mahdollisuus ja osaamista vaikuttaa heistä kerätyn datan käyttöön.

Pohdittavaksi: Mitä hyötyjä datalla voi saada aikaan seuraavissa esimerkeissä? 

  1. Sosiaalisen median palvelu suosittelee käyttäjilleen heidän käyttäytymisprofiilinsa perusteella lisää heille mahdollisesti sopivaa sisältöä.

  1. Ravintolaruokaa välittävä yritys hyödyntää dataa liikenteestä ennakoidakseen kuljetusaikoja ruuhka-aikoina. 

  1. Kampaamoyrittäjä hyödyntää dataa toteutuneista tuotemyynneistä tehdäkseen toimittajiltaan ennakkotilauksia hiustenhoitoaineista. 

Käynnissä on historiallinen siirtymä kohti reilua datataloutta.