Nyheter

Rekordstor efterfrågan på Erasmus+ samarbetspartnerskap för högre utbildning

Program Högskoleutbildning Erasmus+ Erasmus+ Högskoleutbildningen Internationalisering Utveckling av utbildningen
Utbildningsstyrelsen har valt projekten för Erasmus+ samarbetspartnerskap efter ansökningsomgången som avslutades i mars 2024. Högskolesektorn fick rekordmånga 45 ansökningar och av dessa får sex projekt finansiering. Under denna ansökningsomgång lyftes artificiell intelligens fram som teman för många ansökningar och AI syns också i flera projekt som beviljats finansiering.
Infografik som visar statistik från 2024 års ansökningsomgång för Erasmus+ samarbetspartnerskap inom högre utbildning i Finland. Bilden visar följande information: 45 ansökningar, 6 finansierade projekt, en godkännandegrad på 13 % och beviljat stöd på 2,4 miljoner euro. Bilden innehåller också en karta över Europa samt logotyperna för Erasmus+ och Utbildningsstyrelsen.
Erasmus+ samarbetspartnerskapens ansökningsomgång 2024

Under ansökningsomgången för Erasmus+ samarbetspartnerskap våren 2024 beviljade Utbildningsstyrelsen finansiering för sex samarbetspartnerskap för högre utbildning. Alla projekt är treåriga och de har beviljats en finansiering på 400 000 euro. Den beviljade stödsumman är sammanlagt 2,4 miljoner euro.

Intresset för samarbetspartnerskap för högre utbildning var rekordstort. Av de 45 inlämnade ansökningarna ansökte fem skolor om 250 000 euro och fyrtio om 400 000 euro. Antalet ansökningar ökade kraftigt jämfört med de 28 ansökningar som lämnades in under ansökningsomgången 2023, och det totala beloppet finansiering som söktes 2024 uppgick till 17,25 miljoner euro.

Procenten för godkända ansökningar var låg, dvs. endast 13 procent. Samtidigt steg också det lägsta poängantalet för finansierade projekt på motsvarande sätt till en hög nivå, dvs. 90 poäng. Detta visar att både ansökningarna överlag och i synnerhet de finansierade projekten är av god kvalitet.

Yrkeshögskolorna deltog aktivt i ansökan

Yrkeshögskolorna deltog igen aktivare än universiteten i ansökan: av 45 ansökningar koordinerades 31 av yrkeshögskolor och 14 av universitet. Sammanlagt 19 olika högskolor ansökte om finansiering.

De sex finansierade projekten koordineras av fem olika högskolor och av de finansierade projekten koordineras fem av yrkeshögskolor och ett av universitet. I projekten deltar också andra organisationer, såsom föreningar, företag och stiftelser samt ett stort antal olika associerade partner. De godkända projekten inleds i september–december 2024.

Utöver dessa projekt deltar de finländska högskolorna i samarbetspartnerskap som finansieras från både andra länder och andra sektorer.

Projektens teman lyfte fram artificiell intelligens

I ansökningsomgången 2024 syntes artificiell intelligens i flera projektansökningars teman. De sex projekt som beviljades finansiering omfattar dessutom alla prioriteringar i Erasmus+-programmet, dvs. inkludering, miljöteman, digitalisering samt gemensamma värden, medborgerligt engagemang och deltagande.

De godkända projekten har ett brett spektrum av teman och utbildningsområden och i flera av projektens teman syns artificiell intelligens kopplat till olika branscher. Inom projekten utvecklar man dessutom den gröna omställningen inom konstbranschen, sambandet mellan socialområdet och krishanteringen samt främjar kvantteknikens potential inom olika affärs- och industribranscher.

Målet med samarbetspartnerskapet är att stödja högskoleutbildningens internationalisering och kvalitet. Projekten är också kopplade till att målen för det europeiska utbildningsområdet uppnås.

Godkända projekt

  • HAAGA-HELIA YRKESHÖGSKOLA AB, AI literacy programme for managing disinformation in European societies, METACOG
  • HAAGA-HELIA YRKESHÖGSKOLA AB, ALFA Labs - trAnsformation pLan For Ai Living Labs, ALFA Labs
  • LAUREA YRKESHÖGSKOLA AB, New Solutions in International Social Work – Promoting Inclusive Crisis Management, CRISING
  • YRKESHÖGSKOLAN METROPOLIA AB, Development of learning MOVEment analysis utilizing ONline technologies and artificial intelligence in higher education, MOVE ON
  • ÅBO YRKESHÖGSKOLA AB, Ecological Sustainability in Fine Arts Education, EcoSenda
  • VASA UNIVERSITET, Quantum Technologies Principles for Business, QUANTUM+

    Uppdatering våren 2024: ytterligare ett projekt finansierades från reservlista (totalt antal finansierade projekt blev då 7 i stället för 6)

  • LAUREA YRKESHÖGSKOLA AB, Agents of Change--Unhurried Horizons: The Future of Slow Tourism, AGENTS

Nästa ansökningsomgång

Nästa ansökningsomgång för samarbetspartnerskap torde öppnas i slutet av 2024 och avslutas våren 2025. Vi informerar om ansökningsomgången och om rådgivningsmöten på webbsidan samarbetspartnerskap för högre utbildning.