Kreativa Europa erbjuder organisationer och dem som arbetar inom de kulturella, kreativa och audiovisuella sektorerna möjligheter till europeiskt samarbete och verksamhetsutveckling. Dessutom främjar programmets åtgärder mediernas pluralism och yttrandefrihet samt medieläskunnighet. På den här sidan hittar du information om möjligheter inom delprogrammet Kultur.
Läs mer om Kreativa Europa

Vad är Kreativa Europa?
Programmet Kreativa Europa i ett nötskal.

Kreativa Europa Desk
Kreativa Europa Desk är kontaktpunkt för programmet och hjälper och ger råd till sökande. Fråga oss mer om programmet och hur ansökan om finansiering går till!

Så här lyckas du med ansökningsprocessen
Planerar du att ansöka om finansiering? På den här sidan hittar du centrala tips för hur du lyckas med ansökningsprocessen och hittar lämpliga samarbetspartner.

Projektbank
Bekanta dig med hurdana projekt finländare har deltagit i åren 2014–2020 (på finska).
Vad finansierar delprogrammet Kultur?

Samarbetsprojekt
I samarbetsprojekt genomför du nytt innehåll och verksamhetsmodeller, nätverkar och lär dig nya saker tillsammans med andra europeiska aktörer.

Projekt för att sprida skönlitteratur
Inom ramen för programmet Kreativa Europa är det möjligt att ansöka om finansiering för att översätta, publicera, sprida och marknadsföra europeisk skönlitteratur.

Europeiska plattformar
Med stöd från Kreativa Europa kan du ge europeiska konstnärer i början av sin karriär och professionella inom kultursektorn möjligheter att uppträda och internationaliseras.

Europeiska nätverk
Nätverk stödda av Kreativa Europa erbjuder sina medlemmar möjligheter att förstärka sin internationella verksamhet och anpassa sig till förändringar inom sektorn.

Mobilitetsstöd för kultursektorn
Delprogrammet Kultur stöder från och med år 2022 mobiliteten bland enskilda konstnärer och kulturaktörer inom kultursektorn.

Ansök om finansiering
På den här sidan hittar du anvisningar för hur du ansöker om finansiering från programmet Kreativa Europa. Bidraget ansöks med ett elektroniskt formulär direkt från Bryssel.
Vad finansierar sektorsövergripande programområdet?

Creative Innovation Lab-projekt
I projekten kan du i samarbete med den audiovisuella sektorn, kulturen och andra kreativa branscher skapa innovativa digitala lösningar som är lätta att kopiera och som har marknadspotential.

Stöd för nyhetsmedia
Nyhetsmedierna beviljas stöd för att främja journalistik och medieläskunnighet. I 2021 är det möjligt att söka om stöd till journalistiska samarbetspartnerskap.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Europeiska kulturhuvudstäderna

Europeiska kulturhuvudstäderna
Kreativa Europa finansierar också Europas kulturhuvudstäder. I Finland har Helsingfors och Åbo varit kulturhuvudstäder. I år 2026 är det Uleåborg som får titeln Europeisk kulturhuvudstad.
Läs om ansökan att bli kulturhuvudstad 2026!
minedu.fiI sluttävlingen för Europas kulturhuvudstad 2026 deltog Uleåborg, Tammerfors och Nyslott. Närmare information om ansökningsprocessen finns på undervisnings- och kulturministeriets webbplats.
Kulturhuvudstäderna 2021
ec.europa.euKulturhuvudstäderna 2020 var Rijeka i Kroatien och Calway i Irland. På grund av koronasituationen fortsätter dom som kulturhuvudstäderna också i 2021. Läs mer om dem på Europeiska kommissionens webbplats.
Europeiska kulturarvsmärket

Vad är det europeiska kulturarvsmärket?
www.museovirasto.fiKreativa Europa finansierar det europeiska kulturarvsmärket, som kan beviljas till platser inom EU som är viktiga för den europeiska historien, kulturen och gemenskapen. Museiverket ansvarar för koordineringen av märket i Finland.
Webbplatsen Creatives Unite
creativesunite.euPå webbplatsen Creatives Unite samlar man lösningar och goda modeller som berör kultursektorn och de kreativa branscherna i Europa samt initiativ till hur man tillsammans kan klara av coronakrisen.

Projektdatabasen för Kreativa Europa
ec.europa.euTa del av verksamhet som finansierats inom ramen för programmet Kreativa Europa! I databasen hittar du alla projekt, nätverk och forum som tidigare fått finansiering.