Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasieutbildning


Gymnasiet är en allmänbildande utbildning som ger färdigheter för fortsatta studier på universitet eller i yrkeshögskola. I gymnasiet avlägger en studerande minst 150 studiepoäng. Studierna tar vanligtvis tre år och avslutas med att den studerande avlägger studentexamen.

Gymnasiet förnyas

Utbildningsstyrelsen har publicerat de nya grunderna för gymnasiets läroplan 7.11.2019.  Undervisning i enlighet med den nya läroplanen inleds i augusti 2021. Bekanta dig med gymnasiereformen på våra sidor!

Gymnasieutbildningen och pandemin

Då coronapandemin möjligtvis lättar är målet att vi tillsammans kan skapa en ny, fungerande, välmående och trygg vardag under läsåret 2021–2022. Samtidigt är det skäl att ha beredskap inför situationer som coronaviruset föranleder.

Läs mer om hur man i gymnasiet ska förbereda sig för höstterminen under pandemitiden

Evenemang

Evenemang i gymnasieutbildning
Evenemang i gymnasieutbildning

Sök till gymnasiet

Man söker till en gymnasieutbildning via den gemensamma ansökan. Ansökan görs på webbsidan Studieinfo där du också hittar information om gymnasiestudier och hur du ansöker.
Gymnasiets läroplan
Grunderna för läroplanen för gymnasieutbildning 2015 hittar du på webbsidan eGrunder. Där hittar du också information om lokala läroplaner.

Författningar

Nedan hittar du länkar till författningar som styr gymnasieutbildningen, såsom lagstiftning och läroplansgrunder.

Har du frågor?


Vi har samlat vanliga frågor och svar gällande gymnasieutbildningen.

visa alla frågor och svar

Kontaktuppgifter


Om du har frågor kan du kontakta oss på adressen lukio@oph.fi