Nyheter

En gemensam europeisk riktning och stöd i vardagen

Aktuellt Vuxenutbildning Yrkesutbildning Högskoleutbildning Gymnasieutbildning Ungdomsväsendet Grundläggande utbildning Fritt bildningsarbete Småbarnspedagogik EPALE Erasmus+ Erasmus+ Vuxenutbildningen Erasmus+ Yrkesutbildningen Erasmus+ Högskoleutbildningen Erasmus+ Ungdomssektorn Erasmus+ Allmänbildande utbildningen eTwinning Eurodesk Euroguidance Europass Internationalisering
EU-lippuja.

Nätverken och insatserna som skapats inom ramen för programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren svarar på varierande behov hos flera olika målgrupper. Bakgrunden är ett gemensamt mål: att stärka kompetens, delaktighet och internationalisering i Europa. Nätverken och insatserna för EU:s utbildnings- och ungdomspolitik närmare vardagen och bygger broar mellan enskilda människor, organisationer och länder. Tillsammans bidrar de till att kunnande är uppnåeligt, synligt och har en genomslagskraft – nu och i framtiden.

Kompetensutveckling inom nätverk

Ett viktigt mål för nätverken och insatserna är kompetensutveckling. De erbjuder utbildningar, material och kamratstöd som stärker lärande och professionell utveckling. Målet är inte enbart formell utbildning, utan att se kompetens i vid bemärkelse – som erfarenheter i vardagen, gemensam utveckling och kontinuerligt lärande.

Webbplattformen EPALE erbjuder bland annat bloggar, webbinarier och podcaster gratis för personer som arbetar med vuxnas lärande. Materialet är särskilt viktigt för mindre organisationer som inte har stora resurser för att utbilda personalen. European School Education Platform och eTwinning som finns på plattformen erbjuder mångsidiga möjligheter till kompetensutveckling både online och ansikte mot ansikte. Genom eTwinning får barn och unga möjlighet att möta jämnåriga i andra europeiska länder under ledning av sina lärare. Båda plattformarna fungerar som en spegel, genom vilken det nationella kunnandet och utvecklingsarbetet kan granskas i förhållande till övriga Europa.

Euroguidance-tjänsten stärker yrkeskunnigheten hos handledare genom att stöda utvecklingen av internationell kompetens genom förmedling av information, utbildningar och arbetsredskap för handledning. När yrkesverksamma inom handledning själva har erfarenhet av internationalisering är det lättare för dem att stödja och uppmuntra de personer som de handleder i frågor som gäller internationalisering. Det europeiska nätverket för ungdomsinformation Eurodesk ger unga information om möjligheter till internationalisering och uppmuntrar till ett aktivt EU-medborgarskap. Kunnande som är ett resultat av projektverksamhet bedöms av de unga med stöd av en vuxen med hjälp av webbverktyget Youthpass. 

Europass är en heltäckande digital tjänst som stöder identifiering och erkännande av kompetens inom alla utbildningssektorer. Med hjälp av tjänsten kan man formulera och strukturera sitt eget kunnande på ett målinriktat sätt genom att skapa en kompetensprofil som hjälper till att hitta intressanta möjligheter. Europass-profilen stöder internationalisering och gör det lättare för arbetsgivare och läroanstalter att bedöma olika sökandes kompetens på ett enhetligt sätt.

Stärkt delaktighet och regional jämlikhet till grund för verksamheten

Parallellt med att stärka kompetensen ligger delaktighet i centrum för insatserna – tanken att var och en har rätt till internationella erfarenheter och kompetensutveckling oberoende av bakgrund. Denna princip konkretiseras i insatsernas vardag på många olika sätt. 

EPALE och eTwinning ger lärare, elever och sakkunniga möjlighet att mötas och samverka i en virtuell miljö. I plattformarnas bloggar och arbetsutrymmen kan man med låg tröskel dela med sig av erfarenheter och sakkunskap – särskilt sådant som inte annars lyfts fram i samhällsdiskussionen. 

Utgångspunkten för Euroguidance-arbetet är att skapa möjligheter till internationellt lärande på lika villkor för alla unga. Studiehandledning som erbjuds alla innebär en unik möjlighet till detta. Eurodesk hjälper i sin tur framför allt de ungdomar som inte på egen hand söker sig till internationella möjligheter. Med stöd av yrkesverksamma kan de hitta sin egen potential och sin väg inom den europeiska gemenskapen. I samarbete med organisationer inom ungdomssektorn fokuserar Eurodesk särskilt på att nå ut till ungdomar på landsbygden och i småorter. Internationella projekt såsom solidaritetsprojekt och ungdomsutbyten tar även hänsyn till behoven hos unga med färre möjligheter. 

Utveckling tillsammans inom nätverk

Nätverken och insatserna bidrar inte endast till individers kunnande och delaktighet; de stöder också kollektiv utveckling och uppkomsten av professionella nätverk. När aktörer som arbetar på olika håll i Europa möts uppstår nya idéer, samarbete och långsiktig utveckling.

EPALE erbjuder en plattform för nya möten, projektpartnerskap och långsiktigt samarbete både nationellt och internationellt. Euroguidance förenar i sin tur yrkesverksamma inom handledning både i Finland och i hela Europa. Genom sitt nätverk erbjuder Euroguidance internationell information och verktyg för att utveckla handledningen.

eTwinning har genom åren vuxit till en gemenskap som inte bara erbjuder lärare ett digitalt arbetsutrymme för internationellt samarbete, utan också en möjlighet att hitta internationella samarbetspartner. Med hjälp av eTwinning har miljontals lärare och elever deltagit i projekt som bland annat resulterat i nya inlärningsmetoder och en stärkt självkänsla för de yrkesverksamma.

En gemensam riktning och genomslagskraft även i framtiden

Gemensamt för de nätverk och insatser som firar jubileum i år är att de alla stärker finländarnas kompetens och sänker tröskeln för att delta. När yrkesverksamma har tillfälle att mötas, diskutera och utveckla tillsammans uppstår nya idéer och bestående nätverk. Dessa nätverk bygger broar mellan individer, gemenskaper och länder och för det europeiska samarbetet inom kompetensutveckling närmare vardagen.

Insats  Grundtanke Målgrupper Jubileum
EPALE  EPALE:s webbplattform stöder kompetens, samarbete och informationsutbyte mellan yrkesverksamma inom vuxnas lärande på europeisk nivå. Yrkesverksamma inom vuxnas lärande, alla som är intresserade av vuxnas lärande och studerande inom branschen10 år
eTwinning eTwinning är ett lätt sätt att främja internationalisering inom småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen och på andra stadiet. Hitta en samarbetspartner, starta ett projekt och möjliggör gemensamma aktiviteter på nätet för eleverna.Småbarnspedagogik, förskola, grundläggande utbildning, andra stadiet, lärarutbildare och lärarstuderande 20 år
EuropassEuropass har som mål att lyfta fram, identifiera och tillgängliggöra all kompetens.Alla medborgare som behöver verktyg för att identifiera och utnyttja sin egen kompetens30 år 
Euroguidance Euroguidance Finland främjar internationalisering inom handledning. Euroguidance kommunicerar och utbildar om teman inom handledning i frågor som gäller internationalisering och påverkar utvecklingen inom branschen. 
 
Yrkesverksamma, utbildare och beslutsfattare inom studiehandledning och karriärvägledning 30 år
Eurodesk  Eurodesk ger unga information om möjligheter till internationalisering och uppmuntrar unga till ett aktivt EU-medborgarskap. Eurodesk samarbetar med organisationer och yrkesverksamma inom ungdomssektorn. Unga, personer som arbetar med informations-, rådgivnings- och handledningsuppgifter för unga samt organisationer inom ungdomssektorn 30 år