Statsunderstöd

Projektunderstöd för utveckling av stöd för lärandet inom gymnasieutbildning i folkhögskolor 2025

Gymnasieutbildning Fritt bildningsarbete
Status
Avslutad
Ansökningstid
25.4.2025 – 10.6.2025 kl 16:15
Ansökningsblankett
Statsunderstöd
125 000 €

Urvalsgrunder

Projektets mål, verksamhet och eftersträvade resultat motsvarar de mål och utvecklingsprojekt som ställts upp i ansökningsmeddelandet
De resultat som eftersträvas i projektet kan skalas och spridas även nationellt
Kostnadskalkylen för projektet är realistisk i förhållande till den planerade verksamheten

HUOM! HAKUAIKAA ON JATKETTU 10.6.2025, KLO 16.15 ASTI

Haun kuvaus:

Opetushallitus on päivittänyt lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteet oppimisen tuen ja erityisopetuksen osalta uudistetun lukiolain mukaisiksi. Muutokset astuvat voimaan 1.8.2025. Oppimisen tuen uudistuksen seurauksena lukiolaisten oikeus oppimisen tukeen vahvistuu ja oikeus erityisopetukseen täsmentyy. Oppimisen tuen ja erityisopetuksen päivitykset perustuvat opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemiin ja tasavallan presidentin 19.12.2024 vahvistamiin lukiolain muutoksiin. 

Uudistus koskee kaikkia lukiokoulutuksen järjestäjiä sekä tuen tarpeessa olevia opiskelijoita. Muutos edellyttää lukiokoulutuksen järjestäjiltä paikallisten opetussuunnitelmien päivittämistä ennen elokuuta 2025. 

Oppimisen tuella tarkoitetaan laajaa kokonaisuutta, jonka muodostavat erityisopetus, opinto-ohjaus ja muut opiskelijan opiskeluvalmiuksia ja hyvinvointia tukevat toimet. Oppimisen tuen pääpaino on helposti saavutettavassa oppimisen tuessa, jota annetaan lukio-opiskelijalle heti, kun tuen tarve ilmenee. Oppimisen tukea ja siihen liittyvää opetusta ja ohjausta antavat aineenopettajat, erityisopettajat, opinto-ohjaajat ja muu henkilöstö.

Oppimisen tuen keskiössä on opiskelija, jonka hyvinvointi, jaksaminen ja opintojen sujuvuus ovat tuen tavoitteina. Tähän sisältyy opiskelijoiden ohjauksen ja tukitarpeiden nykyistä systemaattisempi kartoittaminen sekä opiskelijan hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn vahvistaminen pedagogisten tukitoimien ja yhteisöllisen opiskeluhuollon avulla.

Oppimisen tuen vahvistaminen edistää opintojen saavutettavuutta ja opiskelijoiden yhdenvertaisuutta. Tuen tarpeen tunnistamisessa ja tuen järjestämisessä pyritään varhaiseen puuttumiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään jatko-opintovalmiuksien kehittämiseen niillä opiskelijoilla, jotka tarvitsevat oppimiseensa tukea.

Valtionavustusten avulla on tarkoitus selkiyttää ja kehittää oppimisen tukea lukiokoulutuksessa siten, että jokainen lukio-opiskelija saisi riittävää ja oikea-aikaista tukea lukio-opintoihin, ylioppilastutkintoon ja jatko-opintoihin valmistautuessa. Toimilla tuetaan opiskelijoita etenemään opinnoissaan ja vähennetään keskeyttämisiä.

Haun tavoitteet:

Nyt haettavana olevalla avustuksella rahoitettavien hankkeiden kehittämiskohteina voivat olla yksi tai useampi seuraavista:

  • Kehitetään erityisopettajien, opinto-ohjaajien, aineenopettajien ja muun henkilöstön yhteistyö- ja toimintamalleja tukea tarvitsevan opiskelijan oppimiseen ja opetukseen liittyvissä kysymyksissä.
  • Vahvistetaan aineenopettajien, ryhmänohjaajien ja opinto-ohjaajien osaamista mm. opiskelijan vahvuuksien ja oppimisen haasteiden tunnistamisessa, eriyttämisessä sekä opiskelutaitojen ja -tekniikoiden opettamisessa mukaan lukien kieli- ja kulttuuritietoisuus.
  • Kehitetään oppilaitoksen toimintakulttuuria vahvistamalla opetushenkilöstön valmiuksia tunnistaa, tukea, ohjata ja arvioida tukea tarvitsevien opiskelijoiden oppimista yhteistyössä erityisopettajan, muiden opettajien ja ammattilaisten kanssa.
  • Kehitetään samanaikaisopetuksena, ryhmämuotoisena opetuksena ja yksilötukena annettavan erityisopetuksen pedagogiikkaa ja toimintamalleja.
  • Kehitetään yhteisiä toimintamalleja alueellisesti yhteistyössä muiden koulutuksen järjestäjien ja oppilaitosten sekä muiden toimijoiden kanssa.

Avustettavissa hankkeissa tulee tavoitella sellaisia innovatiivisia ja konkreettisia tuloksia ja tuotoksia, joita voidaan hyödyntää myös hankkeen jälkeen. Kehitettyjä käytänteitä ja tuotoksia tulee voida skaalata ja levittää myös valtakunnallisesti. Levittämistyötä toivotaan tehtävän mahdollisuuksien mukaan sekä suomen että ruotsin kielellä. 

Kehittämistyössä voidaan käyttää hyväksi tekoälyn ja digitalisaation antamia mahdollisuuksia ja aiemmin kehitettyjä digitaalisia tuen tarpeen arviointivälineitä. 

Hankkeisiin voidaan liittää kehittämistyötä tukevaa pienimuotoista selvitys-, arviointi- tai tutkimustoimintaa.

Avustusta voidaan myöntää niille kansanopistojen ylläpitäjille, joilla on lupa lukiokoulutuksen järjestämiseen.

Avustuksella tuettua oppimisen tuen kehittämistyötä on mahdollista toteuttaa myös useamman oppilaitoksen yhteisenä. Tällöin yksi oppilaitos tekee hakemuksen kaikkien mukana olevien oppilaitosten puolesta ja se nimetään avustusta vastuullisesti hallinnoivaksi oppilaitokseksi. Yhteishankkeen päähakijana toimiva lukiokoulutusta järjestävä kansanopisto koordinoi hakemuksen laatimista, hankkeen hallinnointia, toimeenpanoa, taloutta ja selvitysten laatimista. Yhteistyökumppanit, joilla on omat osatoteuttamissuunnitelmansa ja talousarvionsa, nimetään erikseen hakulomakkeella. Yhteishankkeen yhteistyökumppanien tulee olla hakukelpoisia lukiokoulutuksen järjestäjiä, ja niitä koskevat samat ehdot ja velvollisuudet kuin hakijaorganisaatiota. Yhteistyökumppanit laativat yhteistyösopimuksen päähakijan kanssa.

Erityisavustusta myönnetään yhteensä enintään 125 000 euroa. 

Valtionavustusta myönnetään enintään 90 % kokonaismenoista. Koulutuksen järjestäjän omarahoitusosuus on vähintään 10 %.

Avustusta ei voi käyttää avustuksen saajan opetuksen, ohjauksen ja oppimisen tuen rahoittamiseen silloin, kun kyse on koulutuksen järjestäjän perustoiminnasta. Avustusta voidaan kuitenkin kohdentaa henkilöstön palkkakustannuksiin, jos kohdennuksella kehitetään ja vahvistetaan erityisopetuksen ja muun oppimisen tuen järjestämistä. 

Avustusta voi käyttää myös henkilöstön osaamisen kehittämiseen myönteisessä avustuspäätöksessä hyväksytyn talousarvion mukaisesti. Henkilöstön koulutuskulujen tulee olla kohtuullisia ja hankkeen tavoitteiden ja toiminnan kannalta perusteltuja.

Avustusta ei voi käyttää sellaiseen kehittämistoimintaan, johon on saatu muuta valtionavustusta. 

Oppimisen tukeen liittyvät ohjelmistohankinnat ovat sallittuja ainoastaan perustelluista syistä ja ne voivat olla enintään 10 % hankkeen hyväksytyistä kokonaismenoista. Ohjelmistokuluiksi hyväksytään hankkeen käytössä olevien ohjelmistojen kustannukset vain hankkeen keston ajalta. Laitehankintoja, rakentamiskustannuksia ja kalustehankintoja ei hyväksytä hankkeen kustannuksiksi.

Avustuksen käyttöaika alkaa 1.8.2025 ja päättyy 31.12.2026.

Opetushallitus avaa lukiokoulutuksen oppimisen tuen kehittämisen avustukset kansanopistoille 25.4.2025. Hakemus tehdään sähköisellä hakulomakkeella ja hakijana on oppilaitoksen ylläpitäjä. Hakemuksen tulee olla tallennettuna hakujärjestelmään viimeistään 3.6.2025 klo 16.15. 

Hakemus muokkauksineen tallentuu automaattisesti Opetushallituksen valtionavustusjärjestelmään, mutta tullakseen vireille on se tallennettava ”Lähetä käsiteltäväksi” -painikkeella järjestelmään ennen hakuajan päättymistä. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.

Hakijan tulee tutustua Opetushallituksen Yleisohjeeseen avustuksen hakijalle ja käyttäjälle.

Hakemukset arvioidaan seuraavien kriteerien perusteella:

  • Hankkeen tavoitteet, toiminta ja tavoiteltavat tulokset vastaavat hakutiedotteessa asetettuja tavoitteita ja kehittämiskohteita
  • Hankkeessa tavoiteltavia tuloksia ja tuotoksia voidaan skaalata ja levittää myös valtakunnallisesti
  • Hankkeen kustannusarvio on realistinen suhteessa suunniteltuun toimintaan

Opetushallitus päättää hankesuunnitelman kokonaisarvioinnin perusteella kunkin hakijan saaman lopullisen avustussumman.

Myönteisen päätöksen saaminen edellyttää, että hakija on antanut pyydetyt selvitykset hakijalle aiemmin myönnettyjen valtionavustusten käytöstä.

Opetushallitus pyrkii tekemään avustuspäätökset 18.6.2025 mennessä. Päätökset lähetetään hakemuksessa ilmoitetuille tahoille Opetushallituksen sähköisestä valtionavustusjärjestelmästä.

Lisätietoja antavat  

  • haun sisältöjen osalta 
    Opetusneuvos Heikki Tulkki, p. 029 533 1971
    Opetusneuvos Jukka Vetoniemi, p. 029 533 1720
    Opetusneuvos Kimmo Koskinen, p. 029 533 1107
    Asiantuntija Mirka Råback, p. 029 533 1184

    Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi [at] oph.fi

  • hakulomakkeeseen liittyvissä teknisissä asioissa valtionavustukset [at] oph.fi (valtionavustukset[at]oph[dot]fi)