Verksamhetsprogram för arbetarskyddet
Enligt arbetarskyddslagen (738/2002) ska arbetsgivaren för den verksamhet som behövs för främjande av säkerhet och hälsa samt bevarande av arbetstagarnas arbetsförmåga ha ett program som omfattar behoven av att utveckla arbetsförhållandena på arbetsplatsen och verkningarna av faktorerna i anslutning till arbetsmiljön.
Verksamhetsprogrammet för arbetarskyddet ska innehålla de viktigaste utvecklingsmålen och metoderna med hjälp av vilka man i organisationen kan utveckla funktionsdugligheten när det gäller arbetet, arbetsmiljön och arbetsgemenskapen.
Utarbetandet av verksamhetsprogrammet inleds genom att man bedömer vilka tillvägagångssätt som behövs för att sköta arbetarskyddet samt genom att utreda och bedöma riskerna förknippade med arbetet. De utvecklingsbehov som kommer fram vid bedömningen antecknas i form av ett utvecklingsprogram, och de ska behandlas med personalen. Därefter fattar man beslut om hur utvecklingsarbetet ska genomföras och genomför det enligt en uppgjord tidplan. Ju skadligare konsekvenser och ju större sannolikhet för en negativ konsekvens, desto snabbare ska åtgärder vidtas. Resultaten av bedömningarna ska sparas, så att man vid behov kan visa hur bedömningen gjorts och på vad slutsatserna baserar sig.
Verksamhetsprogrammet för arbetarskyddet utarbetas i samarbete med personalrepresentanter och företagshälsovården. Även personalrepresentanterna deltar i kontrollen av hur programmet genomförs samt i revideringen och uppdateringen av det.
En viktig del av programmet utgörs av en beskrivning av tillvägagångssätten – permanenta eller av permanent karaktär – inklusive de ansvariga aktörer och personer som är nödvändiga för en välskött arbetarskyddsverksamhet. Dessa inkluderar en beskrivning av hur arbetarskyddsansvaret och -uppgifterna är fördelade, hur arbetarskyddssamarbetet är ordnat, hur arbetsgivaren fortgående ger akt på arbetsmiljön, arbetssätten och arbetsklimatet, hur arbetsolyckor, yrkessjukdomar och risksituationer undersöks, hur företagshälsovården är ordnad, hur personalen introduceras samt hur arbetarskyddsperspektivet beaktas vid anskaffningar (maskiner, arbetsutrustning, personlig skyddsutrustning, kemiska ämnen) och ändringar (ombyggnad eller nybyggnad, ändringar av arbetsmetoder).
För att arbetarskyddet ska bli framgångsrikt är det nödvändigt med samarbete mellan ledning och personal. För att få positiva effekter är det viktigt att målen i verksamhetsprogrammet är väl förankrade hos hela personalen. Verksamhetsprogrammets mål för främjande av säkerhet och hälsa samt bevarande av arbetsförmågan beaktas vid all utveckling av arbetena och arbetsplatsen och i planeringen.
Ledningen ska kontrollera att verksamhetsprogrammet genomförs, och programmet ska regelbundet revideras. Personalen ska få information om programmet. Nyanställda informeras i samband med introduktionen om programmets innehåll och om hur man ska förebygga risker och olägenheter i arbetet.