Vårt gemensamma utbildningsområde är en av Europas styrkor

Blogg
Internationell mobilitet Internationalisering
I vår är det 80 år sedan andra världskrigets slut. Sedan dess har mycket gjorts i Europa för att öka det ömsesidiga förtroendet och samarbetet så att inget liknande ska hända igen. Utifrån detta har även Europeiska unionen byggts upp, som eftersträvar kvalitet i utbildningen i praktiken och stöder den sociala sammanhållningen inte bara i Europa, utan också i världen.

Minna Koutaniemi

Kansainvälistyminen-päätoiminnon johtaja Minna Koutaniemi.
Minna Koutaniemi.

I Europa är vår styrka att saker och ting inte görs lokalt, utan inom ett gemensamt och enhetligt utbildningsområde. EU stöder medlemsländernas insatser för att erbjuda bästa möjliga utbildning, främjar flerspråkighet genom att stödja språkundervisning och språkinlärning, uppmuntrar mobilitet för studerande, praktikanter och lärare samt underlättar utbyte av information och erfarenheter. 

Bakom samarbetet och verksamheten ligger EU:s grundläggande värderingar, som man kommit överens om och definierat under 80 år. Dessa är respekt för människovärdet och de mänskliga rättigheterna, frihet, demokrati, jämlikhet och rättsstaten. Värderingarna förenar medlemsstaterna och länder som inte erkänner dem kan inte bli medlem i unionen. Med tanke på det internationella utbildningssamarbetet är det viktigt att till exempel skolornas läroplaner betonar vikten av fredlig samexistens, mänskliga rättigheter och demokrati. 

Utbildning är ett viktigt verktyg för att främja och förankra gemensamma värderingar hos kommande generationer.

De europeiska länderna har samarbetat för att skapa ett enhetligt utbildningsområde där det är lätt att erkänna och jämföra examina i syfte att främja mobilitet och sysselsättning för studerande och arbetstagare. 

I processen har man skapat ett europeiskt utbildningsområde där examina på olika nivåer är jämförbara och som möjliggör undervisning och lärande tillsammans. Dessa mål stöds på många sätt, men särskilt genom Erasmus+. 

I nästan 40 år har Erasmus+ gjort det möjligt för elever och studerande, lärare och personal att röra sig inom Europa. Programmet har gett miljontals studerande möjlighet att studera eller göra praktik utomlands, vilket har stärkt deltagarnas språkkunskaper, förståelse av andra kulturer och sysselsättningsmöjligheter. 

Programmet har flera positiva effekter. Till exempel får personer som deltagit i Erasmus+-utbyte arbete snabbare än sina studiekamrater. Enligt statistiken hittar 80 procent arbete inom tre månader efter examen. Internationalisering främjar inlärningen av färdigheter som också uppskattas av arbetsgivarna.

Utvecklingen av ett europeiskt utbildningsområde och möjliggörandet av ett mångsidigt samarbete efter andra världskriget har varit beroende av medlemsstaternas vilja och finansiering.

Den nuvarande situationen i olika länder i Europa varierar och är utsatt för många olika politiska krafter. Ett splittrat Europa ser dock fortfarande ut att ställa sig bakom Erasmus+ och andra samarbetsformer vid planeringen av framtiden när det kommer till internationellt utbildningssamarbete.

Därför hoppas jag att över en miljon människor även i fortsättningen årligen deltar i detta samarbete, drar nytta av sina erfarenheter av internationalisering, fungerar som erfarenhetsexperter och inspirerar andra med sitt exempel, och på detta sätt bidrar till att skapa en mer enhetlig europeisk vardag.

Själv har jag under de senaste åren inspirerats särskilt av internationaliseringens betydelse för personer som på grund av sin bakgrund har begränsade möjligheter att delta i internationaliseringsinsatser. 
De drar större nytta än andra deltagare av internationalisering och den kunskap och de färdigheter som den ger. Detta motiverar mig i mitt arbete med att främja internationellt samarbete. I redan 40 år har vi bland annat genom Erasmus+ lyckats skapa hopp och förnyat det internationella samarbetet. Därför stämmer jag in i följande citat från tiden efter andra världskriget:

Jag är själv en optimist. Det verkar inte vara någon större mening att vara någonting annat.
- Winston Churchill
 


Skribent

Minna Koutaniemi
Minna Koutaniemi
Direktör, Utbildningsstyrelsen