Statsunderstödslagen (688/2001)
Statsbudgeten för år 2020, moment 29.01.02.4
Det allmänna målet för Läsrörelsens understödsverksamhet är att kartlägga, stärka och främja de lokala och regionala strukturerna för läskunnighet i samarbete med olika aktörer. Det här förutsätter systematiskt arbete för att verkställa Läsrörelsens riktlinjer för att främja läskunnigheten bland annat inom småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen och på andra stadiet, samt i tätt samarbete med till exempel kommuner, bibliotek och olika aktörer inom kultursektorn. Projekten kan vara antingen svensk- eller finskspråkiga eller tvåspråkiga (finska, svenska och/eller samiska).
Syftet med statens specialunderstöd är också att främja genomförandet av Läsrörelsens riktlinjer genom nätverksarbete och implementering av riktlinjerna i praktiken. Riktlinjerna är följande: inspirera barn och unga till läsning, aktivera uppväxtgemenskapen att stödja läsningen, stärka de yrkesverksammas kompetens och samarbete samt skapa strukturer som främjar läsningen. Läs mera på adressen www.lukuliike.fi/sv.
Goda och mångsidiga läs- och skrivfärdigheter är grunden för allt lärande och för att man ska klara sig i samhället samt centrala färdigheter såväl för studier som för arbetsliv. Läskunnighet och läsintresse hänger också starkt samman med utvecklingen av multilitteraciteten som en del av allt lärande. Forskning visar att de regionala skillnaderna har ökat och att antalet svaga läsare också stigit. Det här medför en ökad risk för marginalisering såväl i studierna som i arbetslivet och i samhället i övrigt.
Nätverksprojekten som beviljas statsunderstöd ska delta i arbetet med att i samarbete med Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen och regionens kommuner utarbeta och implementera en nationell läskunnighetsstrategi samt göra upp kriterier för En läsande kommun. Nätverksprojekten kan också samarbeta för att stärka lärarnas yrkeskompetens till exempel tillsammans med skolorna som deltar i pilotprojektet Läsrörelsen i skolan (pilotprojektet genomförs enbart på finska).
Med verksamheten strävar man efter att finna nya sätt att främja barns och ungas läskunnighet i samarbete med kommunala och regionala aktörer. Målet är att uppnå en systemisk förändring, som ska synas i form av tydligare gemensamma mål och åtgärder över förvaltnings- och kommungränserna.
Projekten planeras och genomförs i samarbete med Läsrörelsen vid Utbildningsstyrelsen.