Meddelanden

I högskolornas gemensamma ansökan fick 46 828 studerande en studieplats

Aktuellt Högskoleutbildning
I vårens gemensamma ansökan till högskolorna fanns 151 440 sökande, varav 31 % fick studieplats. Siffrorna motsvarar siffrorna i ansökan 2016. Sedan 2016 har högskolorna varit skyldiga att reservera en del av nybörjarplatserna för sökande som ännu inte har en studieplats vid en högskola. Av det totala antalet antagna var andelen förstagångssökande ca 83 % både våren 2016 och i år.

Till yrkeshögskolorna antogs 28 % av de sökande, varav 86 % var förstagångssökande. Till universiteten antogs 26 % av de sökande och andelen förstagångssökande var 80 %.

De stora högskolestäderna, där också antalet nybörjarplatser vid högskolorna var stort, lockade mest sökande. Det fanns även stora skillnader mellan de olika högskolorna när det gäller andelen antagna. Svårast var det att bli antagen till Laurea-ammattikorkeakoulu, Konstuniversitetet och de mångvetenskapliga högskolorna i Tammerfors. Även i år var det i genomsnitt lättare att bli antagen till de svenskspråkiga högskolorna än till de finsk- eller tvåspråkiga yrkeshögskolorna eller universiteten.

Resultaten inom de olika utbildningsområdena motsvarar resultaten från tidigare år. Svårast var det att bli antagen till universitet för att studera konst (inom områdena för teater, dans och bildkonst antogs 4 % av de sökande) och psykologi, där 6 % av de sökande antogs. Vid högskolorna och universiteten var det lättast att få studieplats inom det tekniska området, där 37 % av de sökande antogs. I fråga om yrkeshögskolorna var andelen förstagångssökande störst inom turism- och kosthållsbranschen, där 93 % av de antagna var förstagångssökande. När det gäller universiteten var andelen förstagångssökande störst inom det teknisk-vetenskapliga området, där deras andel av de antagna var 87 %.

Resultaten från den gemensamma ansökan skickas denna vecka till de sökande per e-post. En sökande kan ha sökt 6 olika studieplatser och i resultatbrevet meddelas resultaten från alla utbildningar, bl.a. den sökandes poäng. Sökande som har blivit antagna ska ta emot studieplatsen senast fredagen den 14 juli kl. 15. Man kan bli antagen från en reservplats fram till den 14 augusti.

Tilläggsansökan till lediga studieplatser i gemensam ansökan

Högskolorna kan ordna tilläggsansökan till lediga studieplatser i gemensam ansökan den 3 juli–30 augusti. De utbildningar som erbjuds finns i Studieinfo och på högskolornas egna webbsidor allt eftersom högskolorna beslutar att ordna tilläggsansökan. Ansökan till utbildningarna görs via Studieinfo med blanketten för tilläggsansökan för högskolornas gemensamma ansökan.