Meddelanden

100 000 finländska barn och unga rör på sig under Europeiska idrottsveckan

Aktuellt Erasmus+ Erasmus+ för motions- och idrottsområdet – Sport
Europeiska idrottsveckan ordnas för femte gången 23–30.9.2019. Finland står EU-ordförandeskapet till ära värd för evenemanget som inleder kampanjveckan. De nationella evenemangen i Finland riktar sig i första hand till barn och unga i grundskolan.
Lapsijoukko liikkuu

Europeiska idrottsveckan (European Week of Sport, EWoS) är Europakommissionens initiativ för att främja motion och idrott i hela Europa. Syftet med idrottsveckan är att uppmuntra människorna att aktivt röra på sig samt att öka medvetenheten om de många positiva effekter motion och idrott har.

Europeiska idrottsveckans huvudevenemang i Finland Let's #BeActive – School Action Day arrangeras 23.9 i Alberga idrottspark i Esbo i samarbete med städerna i huvudstadsregionen. Huvudevenemanget är också hela idrottsveckans öppningsevenemang som Finland arrangerar i rollen som EU-ordförandeland. Europeiska idrottsveckan öppnas av avgående kommissionären Tibor Navracsics som svarar för frågor som berör utbildning, kultur, ungdom och idrott inom EU.

Under idrottsveckan deltar närapå 100 000 barn och unga i olika evenemang som ordnas under skoldagen. Fler än 8 000 elever och lärare förväntas delta i huvudevenemanget i Esbo. I arrangemangen medverkar utöver städernas idrotts- och motionstjänster även flera grenförbund, idrottsföreningar, fritidsföreningar, läroanstalter inom idrottssektorn samt andra samarbetspartner som ordnar evenemang på flera än 100 olika verksamhetsställen.

Europeiska idrottsveckan sporrar till ökad motion som ger glädje

Under Finlands EU-ordförandeskap är en av prioriteringarna som berör idrott och motion att barnen och de unga ska få motionera och röra på sig i en trygg omgivning.

– Att kunna erbjuda en trygg miljö för motion och idrott är den bästa formen av samarbete mellan skolan och tredje sektorns aktörer. Genom samarbete kan man inspirera barn och unga att röra på sig och erbjuda dem möjligheter till fritidsaktiviteter där tröskeln att delta är låg, både i samband med skoldagen och utanför skoltid, säger Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

– Såväl i planeringen som i genomförandet av idrottsveckans evenemang betonas barnens och de ungas delaktighet och jämlikhet, berättar ledande sakkunnig Terhi Liintola vid Utbildningsstyrelsen.

Erkännande åt finländarna

Under idrottsveckan uppmärksammar Europeiska kommissionen de bästa förfaringssätten på olika håll i Europa. Kommissionen utser finalisterna bland de nominerade aktörerna och vinnaren koras under #BeActive-galan i Budapest 17.10.2019. I år har tre finländska daghem chansen att ta en finalplats i tävlingen #BeActive Education. De nominerade daghemmen har tidigare belönats med utmärkelser inom ramen för det nationella programmet Glädje i rörelse.

Den finländska verksamhetsmodellen Skolan i rörelse har under tidigare år uppmärksammats på internationell nivå i samband med Europeiska idrottsveckan. År 2018 gick #BeActive-priset till Jyrängön koulu som utsågs till den mest aktiva skolan i Europa. Idrottsveckans regionala evenemang ordnas i samband med nätverken inom programmet Skolan i rörelse.

Idrottsveckans #BeActive-ambassadörer i Finland är Shawn Huff, basketspelare och kapten för finska basketlandslaget Susijengi, samt Finlands chearleadinglandslag. Sedan år 2015 har fler än 40 miljoner människor i 38 länder i Europa motionerat i samband med idrottsveckan.

Europeiska unionen stödjer inom ramen för Erasmus+-programmet internationellt samarbete inom motions- och idrottssektorn. Nästa ansökningsomgång ordnas i april 2020 då totalt 59 miljoner euro beviljas.

Ytterligare information

Europeiska idrottsveckan i Finland: Idrottsveckans kontaktpunkt, ledande sakkunnig Terhi Liintola, tfn 0295 338 504

Programmet Skolan i rörelse: programdirektör Antti Blom, tfn 0295 331 254