Nyheter

Elever intervjuar författare vid Helsingfors Bokmässa – Följ med direkt på webben

Aktuellt Grundläggande utbildning Gymnasieutbildning Modersmål och litteratur
Skolelever från olika håll i Svenskfinland samtalar med författare vid Helsingfors bokmässa. Eleverna gör bland annat författarintervjuer på scen och diskuterar olika litterära teman och genrer. Det går också att följa med samtalen direkt på webben.
Kuvituskuva, kirjoja pinossa

Samtalen äger rum torsdagen den 24.10 och fredagen den 25.10. Författarsamtalen är en del av Prata bok, ett samarbete mellan Läsrörelsen, Svenska Litteratursällskapet och Svenska modersmålslärarföreningen i Finland.

Läsrörelsen arbetar för utvecklandet av barns och ungas läskunnighet och läsintresse.

– Vi vill inspirera barn och unga till att läsa, med utgångspunkt i barnens och de ungas eget engagemang. Med Prata bok hoppas vi att vi kan väcka och stödja läslusten och erbjuda nya möjligheter kring läsning och läsupplevelser, säger Läsrörelsens koordinator Belinda Kardén.

Samarbetet Prata bok bad i våras skolklasser att föreslå program som de skulle vilja framföra på Helsingfors bokmässa. Utifrån förslagen bjöds sammanlagt 10 skolklasser till bokmässan.

­– Utöver författarintervjuer så handlar det också bl.a. om visualisering av karaktärerna i romanserien Legenden om Ögonstenen och diskussion om hur man kan visualisera sin egen text, säger Karden.

Bl.a. författarna Carina Karlsson, Kaj Korkea-aho och Maria Turtschaninoff deltar i författarsamtalen. Samtalen Prata bok ses på scenerna Fiskehamnen, Kirjakallio och Toukola. Alla program streamas direkt via Läsrörelsens YouTube-konto. Fiskehamnens program streamas på Arenan.

Mer information

Läsrörelsens koordinator Belinda Kardén, Utbildningsstyrelsen, tfn 029 533 1827
Undervisningsrådet Pamela Granskog, Utbildningsstyrelsen, tfn 029 533 1688