Nyheter

Hur kan vi kommunicera bättre hemma, i skolan och på nätet – Världens största föräldrakväll bjuder till diskussion 12.11

Aktuellt Grundläggande utbildning Lärare och pedagogisk personal
Hur tar vi bättre i beaktande varandra både hemma och i skolan? Hur uppmuntrar jag barnets skolgång? Hurudana spelregler behöver vi för den tid som barn och ungar tillbringar vid skärmen? Delta i alla Finlands föräldrars gemensamma diskussion – världens största föräldrakväll och dela med dig av dina egna erfarenheter kring en bättre kommunikation.
Världens strösta föraldrakväll

Vi bjuder in alla föräldrar och vårdnadshavare i Finland till att delta i Världens största föräldrakväll som direktsänds på nätet den 12 november klockan 18–19.30.  Föräldrakvällen sänds direkt från Kellokosken koulu i Tusby. I diskussionen deltar även Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen. Det går att delta i webbdiskussionen under kvällen.

Temat för årets föräldrakväll är en bättre kommunikation. Föräldrakvällen bjuder på diskussionsinlägg och reflektioner kring hur föräldrarna bättre kan stödja sina barns skolgång. Vi diskuterar också om hemmets och skolans gemensamma uppgift med att förbereda barn och unga att möta många olika slags situationer för interaktion både i skolan och på nätet. Det är bra att föräldrarna är medvetna om vad som händer vid skärmen. Under kvällen hör vi också hur unga upplever kommunikationen i exempelvis sociala meder och i nätspel.

Föräldrarnas och vårdnadshavarnas roll i sina barns skolgång är viktig. Också de unga som i fjol deltog i världens största föräldrakväll var av samma åsikt. Med hjälp av den riksomfattande diskussionen vill vi inspirera alla Finlands föräldrar att komma med och diskutera fenomenen som sker i skolan och den omgivande världen. Samtidigt vill vi också stärka föräldrarnas delaktighet. Kom med i alla Finlands föräldrars gemensamma diskussion.

Hur deltar jag?

Följ direktsändningen från Kellosken koulu i Tusby den 12.11. kl. 18.00-19.30. Kvällens konferencier är Ulla Siimes, verksamhetsledare för Föräldraföreningen.

Vårdnadshavare: Evenemanget förenar alla Finlands föräldrar till en gemensam diskussion. Du kan följa med diskussionen direkt på föräldrakvällens webbsida.

Skolor: Skolorna behöver endast reservera ett utrymme med nätförbindelse och bjuda in elevernas föräldrar.
Fler anvisningar för vårdnadshavare och skolor hittar du på värdelns största föraldrarkvällens websidor.

År 2018 deltog närmare 600 föräldrar och kring 120 skolor runt om i Finland. I år spräcker vi rekordet, välkommen med!

Pia Kola-Torvinen
Valpuri Kurppa
e-post: etunimi.sukunimi [at] oph.fi

Utbildningsstyrelsen koordinerar evenemanget. Föräldrakvällen ordnas i samarbete mellan undervisnings- och kulturministeriet, Finlands Föräldraförbund rf, Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ rf,  Finlands Kommunförbund rf, Yle Nyhetsskolan och Kannustusryhmä.