Nyheter

Skolornas höstlov är lika med läslov – läs till världens ände

Aktuellt Grundläggande utbildning Lärare och pedagogisk personal
Skolornas höstlov utses till ett läslov då familjerna uppmuntras till att läsa tillsammans. Läslovets tema är resor, som ju är det bästa tillfället att läsa. En resa in i bokens värld är också ett mer jämlikt och ekologiskt alternativ till våra andra, mer traditionella sätt att resa.
Hostlov banner

– Bjud med dina vänner, din familj, dina lagkompisar och din klass på en resa i bokens värld. Läs en bok tillsammans och diskutera kort om bokens tema. Du kan också inspirera andra till att vara med genom att publicera en bild eller en berättelse om din läsresa på Instagram, Facebook eller Twitter med nyckelorden #läslov, #läsrörelsen, #läsutmaning, uppmanar Läsrörelsens koordinator Pia Lumme från Utbildningsstyrelsen.

Läslov är en del av Läsrörelsen som lyder under Utbildningsstyrelsen och strävar efter att stödja läsningen och främja läsivern bland barn, unga och vuxna. Höstlovet lanserades som läslov vid Åbo bokmässa den 5 oktober. Det har också gått ut information om läslovet till alla skolelevers hem.

Kampanjen stöds av kulturminister Hanna Kosonen och i arbetet deltar Finlands svenska författarförening, Kirjailijaliitto, Kirjakauppaliitto, Boksampo, Barnboksinstitutet, Läscentrum, Finlands Biblioteksförening, Finlands bokstiftelse, Finlands förlagsförening, Finlands facklitterära författare och Äidinkielen opettajain liitto. I biblioteken och bokhandlarna får läsare i olika åldrar lästips av sakkunniga inom bokbranschen.

Ta också del av boktips på nätet:

Läsutmaning på Uleåborgs stads webbplats (på finska):