Nyheter

Cirka 14 miljoner euro finns att söka för att utveckla och genomföra det fria bildningsarbetet

Aktuellt Fritt bildningsarbete Finansiering
Statsunderstöd beviljas bland annat för att ordna personalutbildning och för att utveckla utbildningen. Ansökningstiden pågår 20.1–25.2.2020.
Aikuisia opiskelijoita pöydän ääressä

Nu beviljas för första gången studiesedelunderstöd för att ordna utbildning som stärker sysselsättnings- och arbetsmöjligheterna hos vuxna. Utbildningarna ska erbjudas sådana vuxna som särskilt behöver utveckla sina grundläggande färdigheter för att få jobb eller för att kunna fortsätta i arbetslivet.

Studiesedelunderstödet är avsett att ersätta utgifter som tas ut av vuxenstuderande inom sådan utbildning inom det fria bildningsarbetet som inte leder till examen. Med hjälp av understödet kan läroanstalten låta bli att ta ut studieavgifter eller sänka studieavgifterna för målgrupper vilkas utbildning man vill främja. 

– Eftersom det förekommer stora skillnader i kompetensnivån bland vuxna, både vad gäller sysselsättning och förutsättningarna att fortsätta i arbetslivet, är det nödvändigt att förbättra kunnandet. Det här framhävs ännu tydligare då arbetslivet förändras i rask takt. Målet är att utveckla och genomföra nya verksamhetssätt. Det handlar inte enbart om särskilda grupper, utan också om individernas egna behov av kunnande, säger undervisningsrådet Marja Anitta Pehkonen.

Syftet med statsunderstödet för personalutbildning inom det fria bildningsarbetet är att stödja undervisning i grundläggande färdigheter, digitala färdigheter och övriga färdigheter som stärker sysselsättningen och arbetsmöjligheterna bland vuxna. Syftet är också att stödja ledarskapskompetensen inom det fria bildningsarbetet. Målet är att studier inom det fria bildningsarbetet i fortsättningen ska kunna utnyttjas bättre än i nuläget, såväl inom andra studier som i arbetslivet och det civila samhället. Vid beviljandet av statsunderstöd för personalutbildning betonas sådana utbildningar som stärker personalens förutsättningar för det här arbetet.

I samband med vårens ansökningsomgång kan man även söka understöd för att utveckla medborgarinstitutens verksamhet och för att ordna utbildning för invandrarunga.

Följande statsunderstöd kan sökas inom det fria bildningsarbetet 20.1–25.2.2020:

  • Studiesedelunderstöd för att stärka sysselsättnings- och arbetsmöjligheterna 7 500 000 euro
  • Kvalitets- och utvecklingsunderstöd för medborgarinstitut 1 099 000 euro
  • Studiesedelunderstöd 2 216 000 euroStudiesedelunderstöd för utbildning för invandrarunga inom det fria bildningsarbetet (Ungdomsgarantins studiesedelunderstöd) 1 903 000 euro
  • Personalutbildning 1 000 000 euro

Ytterligare information

undervisningsrådet Sonja Hyvönen, tfn 029 533 1072, svenskspråkig utbildning
undervisningsrådet Marja Anitta Pehkonen, tfn 029 533 1782
 

Syftet med det fria bildningsarbetet är att främja ett enhetligt och jämlikt samhälle och aktivt medborgarskap. Utbildningen har även som mål att på många sätt främja individernas utveckling och välbefinnande. Läroanstalter för fritt bildningsarbete är medborgarinstitut, folkhögskolor, sommaruniversitet, idrottsinstitut och studiecentraler.

En del av läroanstalterna för fritt bildningsarbete ordnar dessutom grundläggande utbildning, gymnasieutbildning, yrkesutbildning och grundläggande konstundervisning.