Nyheter

En dialog mellan internationella och lokala konstnärer skapades genom starkt samarbete

Erfarenheter Kulturväsendet Kreativa Europa Internationalisering
Festivalen ANTI i Kuopio är en konstfestival som arrangeras en gång om året och som placerar ut verk och föreställningar av finländska konstnärer och konstnärer från hela världen runtom i staden och dess näromgivning.

Under festivalen på hösten 2019 omvandlades en affärslokal i centrum av Kuopio till ett urbant vardagsrum där det pågick ett Lab-konstnärslaboratorium i två veckor. På Labet arbetade internationella konstnärer från olika konstsektorer i förhållande till varandra, sin omgivning och lokala samhällen, delade med sig av sina arbetsmetoder och utforskade visionen om projektet Future DiverCities genom konstnärligt arbete.
Nainen videokankaan edessä teoksessa The End Anti-festivaalilla Kuopiossa
The End, Future DiverCities Lab #4

ANTI är en platsspecifik festival som har arrangerats i Kuopio sedan 2002. Festivalorganisationen var två gånger med och ansökte om finansiering för projektet Future DiverCities från EU:s program Kreativa Europa innan ansökan godkändes våren 2016. Det var den urbana kontexten samt utforskandet av konstnärernas och kulturens roll som drog med kulturorganisationen i projektet och utforskandet av konstnärernas och kulturens roll i städernas utveckling och i begrundandet av den urbana kontexten. Föreningen som står bakom festivalen ANTI var intresserad av det mångsidiga projektet och dess omfattning, eftersom i projektet deltog även aktörer som hade mer erfarenhet av digital konst och mediakonst.

I kärnan av projektet Future DiverCities ligger ökad synlighet för konstnärers arbete, rörlighet och nya nätverk

Projektarbetet har redan många olika samarbetsformer inbyggda, vilket ger synergier och utgör det europeiska samarbetet när det är som mest genuint. Projektet har fört med sig nytt, annorlunda innehåll och möjliggör utveckling av ny verksamhet.

Till festivalen ANTI för Future Divercities med sig nya konstinnehåll som kurateras i form av ett konstnärslaboratorium. Johanna Tuukkanen, konstnärlig ledare för festivalen, berättar att projektfinansieringen ger ytterligare möjligheter att förverkliga programmet. I konstnärslaboratorierna har konstnärerna dock inte någon särskild press på sig att göra en föreställning eller genomföra ett visst verk, istället har konstnärerna bjudits in till festivalen i Kuopio uttryckligen för att arbeta.

Temat för programmet 2019 var döden, och under två veckors tid på Lab-konstnärslaboratoriet som möjliggjordes av festivalen, var det en grupp internationella konstnärer som diskuterade, skapade nytt och njöt av kreativa processer utan brådska tillsammans med de lokala konstnärerna Lauri Hei och Veera Launonen. I utrymmet fanns deltagande konstinnehåll och verk som byttes ut dagligen eller till och med varje timme. Den inspirerande modellen för samarbete gav plats och tid för kreativitet. Konstnärslaboratoriet var den fjärde labhelheten som förverkligades inom ramen för projektet på festivalen ANTI.

ANTI är en organisation som vill utvecklas och utveckla verksamheten. Det europeiska samarbetet är ett väldigt bra sätt att göra det tillsammans med olika partner.

Samarbetsprojektet Future DiverCities har dock drabbats av bakslag under sin existens. Hela projektet hotades av nedläggning när projektets ursprungliga koordinator gick i konkurs och tog med sig en del av budgeten för projektet. Banden mellan projektpartnerna var dock starka, och genom samarbete inledde partnerna en utredning för att hitta en ny koordinator. Yrkeshögskolan Savonia, som är verksam i Kuopio-trakten, ombads att bli koordinator och den bestämde sig för att gå med och tog på sig ansvaret för att koordinera projektet.

Inspirerande samarbete ger nya möjligheter

Möjligheten att utveckla sitt eget verksamhetsområde inspirerar till att delta på nytt i projektarbete. Enligt Johanna Tuukkanen är det viktigt att vara på riktigt intresserad av de innehåll som ska förverkligas i projektet när man går med i det. ANTI har deltagit i många projekt, såväl små som stora, vilket betyder att personalen har under resans gång lärt sig genom att göra saker och utvecklats mycket i uppgifter i anslutning till projektarbete.

Yrkeshögskolan Savonia är en projektaktör med verkligt lång erfarenhet, som inom ramen för sitt mångsidiga undervisningsutbud har deltagit i projekt av mycket varierande art. Kalevi Paldanius, huvudlärare vid Yrkeshögskolan Savonia, beskriver Savonias roll som koordinator av projektet i första hand som en möjliggörare. Savonia förvaltar resurser som möjliggör verksamhet mellan egentliga partner och stöder och bistår projektet så att några av dess examensprogram är kopplade till projektet.

- Lärarna som i första hand arbetar med examensprogram inom musik, dans och kultur strävar efter att ta hänsyn till projektets mål i sin undervisning. På så sätt lever projektet även här inom läroanstalten, berättar Paldanius.

Nyckelorden för framgångsrikt projektarbete: arbete, mod och förtroende

Paldanius och Tuukkanen är överens om att det är en omfattande process att skriva en bra projektplan. Förutom en kvalitativ projektidé bör partnerna i projektet engagera sig i samarbete, och allas kompetens bör utnyttjas när projektplanen utarbetas. Även om den egna ansökan känns lyckad finns det alltid en möjlighet att man inte får finansiering genast på första försöket.

När man beviljas finansiering har det varit mödan värt att ta mod till sig och inleda sökprocessen. Ett framgångsrikt projektarbete kan få många positiva följder. När man uppnår och lyckas behålla förtroendet hos sina egna projektnätverk kan det väcka intresse hos både tidigare och potentiella nya projektpartner.

Future DiverCities är ett projekt med delfinansiering av EU:s program Kreativa Europa, som pågår åren 2016–2020. Huvudsyftet med Future DiverCities är att skapa en digital samarbetsplattform för utveckling av experimentell konst och en ny ekonomisk modell för konstaktörer. I projektet deltar tio partner från åtta olika länder.

Text: Susanna Perhomaa.