Nyheter

Grunderna för läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning skickas på remiss 10.11

Aktuellt Småbarnspedagogik Förskoleundervisning
Utkastet till grunderna för läroplanen för försöket kan kommenteras i utlåtandetjänsten lausuntopalvelu.fi mellan den 10 och 23 november 2020.
Lapset leikkivät hiekkalaatikolla

Utbildningsstyrelsen publicerar ett utkast till grunder för läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning. Avsikten är att försöket ska genomföras åren 2021–2024. Försöket bereds vid undervisnings- och kulturministeriet i enlighet med regeringsprogrammet och lagstiftningen som berör försöket behandlas för närvarande i riksdagen.

Utbildningsstyrelsen har sedan augusti arbetat med grunderna för läroplanen för försöket tillsammans med forskare och sakkunniga inom småbarnspedagogiken. Arbetet har gjorts i förtid i förhållande till lagstiftningen för att kommunerna som deltar i försöket ska få tid för utarbetandet av den egna lokala läroplanen och för andra förberedelser innan försöket inleds.

Utkastet till grunder har bearbetats så att grunderna lämpar sig för tvåårig förskoleundervisning. Ändringar har bland annat gjorts i avsnitten som behandlar förskoleundervisningens verksamhetskultur, undervisningens mål och lärområden samt arbetssätten och utvärderingen. I utkastet till grunderna har man ändå velat ge utrymme för lokala idéer och pedagogisk utveckling. Läroplansarbetet grundar sig på forskning och den forskningsbaserade informationen har sammanställts av forskarna Heidi Chydenius från Helsingfors universitet och Laura Rantavuori från Tammerfors universitet.

Grunderna för läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning kan kommenteras på nätet mellan den 10 och 23 november. Utkastet till grunderna finnas att läsa på adressen lausuntopalvelu.fi/sv och där kan man också lämna ett eget utlåtande om utkastet. Utlåtanden kan ges av alla intresserade. För att säkerställa att vi får tillräckligt mycket respons på utkastet skickar vi också begäranden om utlåtanden till specifika sakkunniginstanser. För att grunderna för läroplanen ska betjäna så bra som möjligt i det lokala läroplansarbetet och i försöket med den tvååriga förskoleundervisningen hoppas vi få rikligt med respons under remissrundan.

Vi utnyttjar responsen då vi färdigställer grunderna. Grunderna för läroplanen för försöket med den tvååriga förskoleundervisningen publiceras i början av år 2021 för att kommunerna som väljs till försöket ska få tillräckligt med tid på våren för att förbereda sig för försöket och göra upp en lokal läroplan för försöket.

Ytterligare information:

Undervisningsrådet Charlotta Rehn (på svenska) fornamn.efternamn [at] oph.fi, tfn +358 29 533 1231
Undervisningsrådet Arja-Sisko Holappa, (på finska) fornamn.efternamn [at] oph.fi, +358 29 533 1371

Nyheten har korrigerats 11.11.2020 kl. 9. Laura Rantavuori är forskare vid Tammerfors universitet.