Nyheter

Nationell enkät kartlägger ungas färdigheter för entreprenörskap

Aktuellt Grundläggande utbildning
Vilka entreprenörskapsfärdigheter har dagens unga? Det vill man kartlägga med hjälp av en nationell undersökning om färdigheterna för entreprenörskap, Ysimittari.
Illustration. En kvinna jobbar hemma.

Syftet med undersökningen är särskilt att få information om hur unga förhåller sig till entreprenörskap och vilka uppfattningar de har om sina egna kunskaper och färdigheter som berör företagsverksamhet.

Undersökningen riktar sig till eleverna i årskurs nio och den kommer att genomföras under tre år i rad. I den första enkäten deltar de nuvarande niondeklassarna under hösten 2020.

– De ungas företagarfärdigheter har aldrig tidigare undersökts i denna omfattning. Med hjälp av enkäten får vi värdefull information om hur den grundläggande finländska företagsfostran syns i de ungas kunskaper, färdigheter och attityder, berättar forskare Anu Raappana vid Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet LUT.

Stöd för utvecklingen av företagsfostran

Med enkäten vill man bland annat ta reda på de ungas uppfattningar och föreställningar om entreprenörskap. Eleverna får bland annat svara på om de kan se sig själva som företagare i framtiden och om de får tillräckligt med information om entreprenörskap i skolan.

Resultatet av enkäten kan användas på många olika sätt i arbetet med att utveckla utbildningen. Svaren kan ge information till exempel om hur företagsfostran borde tas i beaktande i lärarutbildningen.

– Det är intressant att se om det förekommer regionala skillnader i de ungas uppfattningar om deras egna färdigheter för entreprenörskap. Eller kan man med hjälp av enkäten till exempel utveckla företagsfostran inom utbildning på andra stadiet då vi får mera information om vilka entreprenörskapsfärdigheter de studerande som kommer från grundskolan till andra stadiets utbildning har. Vi känner säkert ännu inte till en bråkdel av alla de möjligheter som resultatet av den här enkäten kan medföra, fortsätter Raappana.

Entreprenörskapsfärdigheter är framtidsfärdigheter

Skolorna beslutar själva om genomförandet av enkäten.

På frågor som berör själva enkäten, dess innehåll och hur uppgifterna behandlas svarar Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet LUT. Undersökningen finansieras av Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Utbildningsstyrelsen och undervisnings- och kulturministeriet uppmuntrar för sin del skolorna att delta i enkäten och på det här sättet komplettera den gemensamma bilden av de finländska ungdomarnas entreprenörskapsfärdigheter.

– Världen förändras hela tiden. Förändringen sker i en snabb takt och ger sig uttryck på så många sätt, vilket gör det allt mer utmanande att förutse vilka behov det finns i arbetslivet i framtiden. Entreprenörskaps- och arbetslivsfärdigheter är färdigheter som alla har nytta av i framtiden, oavsett om man har för avsikt att bli företagare eller inte, konstaterar Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

– Det kontinuerliga lärandet har en viktig roll i att stärka entreprenörskaps- och arbetslivsfärdigheterna. Man skapar en god grund för dessa färdigheter under lärstigens gång, och kunskaperna och färdigheterna kompletteras under olika skeden av livet. Med hjälp av enkäten får vi allt mer specifik information om hur utbildningen kan utvecklas så att den ännu bättre än i dag kan svara mot arbetslivets framtida behov, säger kanslichef Anita Lehikoinen från undervisnings- och kulturministeriet.

Mätaren för entreprenörskapsfärdigheter Ysimittari

  • Genom att svara på enkäten ger man sitt samtycke till att ens uppgifter sparas i en databas som förvaltas av LUT-universitetet. Undersökningen tar inte fasta på enskilda individers svar och inga identifikationsuppgifter sparas om dem som svarat. Ett utdrag ur dataskyddsregistret kan beställas på adressen ysimittari [at] lut.fi (ysimittari[at]lut[dot]fi).
  • Forskningsetiken och utvärderingen av den följer Forskningsetiska delegationens anvisningar.
  • Ytterligare information om hur uppgifterna behandlas, om de tekniska lösningarna samt om andra detaljer kring enkäten ges av forskarna som står för genomförandet av enkäten. Ta kontakt på adressen ysimittari [at] lut.fi (ysimittari[at]lut[dot]fi).