Nyheter

Utbildningsstyrelsens organisation förändras 1.1.2021

Aktuellt
Utbildningsstyrelsen har haft sin nuvarande organisationsform sedan år 2017, då Utbildningsstyrelsen och Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete (CIMO) slogs samman till ett gemensamt ämbetsverk.
Opetushallitus

Modellen för Utbildningsstyrelsens nya organisation har tillsammans med hela personalen och intressegrupperna setts över och utvecklats ända sedan sammanslagningen. År 2019 övergick ämbetsverket till en organisationsmodell med huvudfunktioner som eftersträvar effekt i verksamheten. Modellen har nu setts över på nytt då direktörernas perioder på 4 år upphör vid utgången av år 2020. 

- Den röda tråden för utvecklingen av vår organisation och vår ledarskapsmodell har varit den struktur och verksamhet som vi behöver för att på bästa sätt kunna främja våra effektmål och stödja det enhetliga arbetet inom hela organisationen, beskriver generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

Efter att organisationsmodellen utvärderats på nytt har man fastställt att Utbildningsstyrelsens verksamhet från och med den 1 januari 2021 ska ledas med följande fem huvudfunktioner:

  • Övergripande ledning: generaldirektör Olli-Pekka Heinonen
  • Kundrelationer och information: direktör Paula Merikko
  • Stöd för lärande och internationalisering: direktör Anni Miettunen 
  • Effekt och koordinering av internationella ärenden: direktör Samu Seitsalo
  • Verksamhetsstöd: direktör Mika Mantila

Ny direktör är Paula Merikko. Övriga medlemmar i ämbetsverkets ledningsgrupp från och med början av 2021 är, utöver direktörerna för huvudfunktionerna, även direktören för svenskspråkig utbildning Kurt Torsell, utvecklingsdirektören Reetta Niemelä, kommunikationschefen Aino Likitalo, undervisningsrådet Anneli Rautiainen från funktionen innovation och utveckling samt personalens representant, undervisningsrådet Marjaana Manninen

En förändring från tidigare är att de tidigare huvudfunktionerna Kundrelationer och Information och kunskap slås samman. De båda huvudfunktionerna har en stark koppling till utvecklingen av Utbildningsstyrelsens tjänster för kunderna. Därtill vill man stärka koordineringen av och stödet för internationella ärenden, för att Utbildningsstyrelsen bättre än tidigare ska kunna svara på de ständigt ökande önskemålen och förväntningarna kring främjande av internationaliseringen. Förändringen inverkar inte på ämbetsverkets uppgifter.

Organisationsmodellen utgår från att ämbetsverkets ledningsgrupp styr organisationen som en enda helhet och stärker samarbetet mellan alla olika funktioner inom organisationen. I substansfrågor ligger ansvaret på enhetscheferna.

- Huvudfunktionerna grundar sig inte på en traditionell indelning i enheter eller avdelningar, utan de representerar olika perspektiv på organisationen. Direktörerna för huvudfunktionerna leder också hela organisationen med utgångspunkt i sina egna ansvarsområden. Jag tror starkt på att den nya, ännu tydligare organisationsmodellen hjälper oss alla att utföra vårt arbete med ännu större effekt, säger Olli-Pekka Heinonen.

Utbildningsstyrelsens direktion har hörts innan besluten fattats om ledningsmodellen och utnämningarna.