Nyheter

Världens största föräldrakväll: distansskolan gav upphov till oro över barnens ork men medförde också närvarande föräldrar

Aktuellt Grundläggande utbildning Lärare och pedagogisk personal
Under Världens största föräldrakväll delade föräldrar och vårdnadshavare med sig av sina erfarenheter av skolgången och distansundervisningen under undantagsförhållandena. Evenemanget 28.4 förde samman fler än 8 000 föräldrar och vårdnadshavare. Det uppmuntrande budskap som förmedlades under kvällen var att man under dessa exceptionella tider inte ska vara för hård mot varken sig själv eller andra, och att man ska försöka finna också det positiva bland utmaningarna.
Tyttö opiskelee

I och med att skolarbetet flyttades till hemmen, har skoleleverna och deras föräldrar varit tvungna att anpassa sig till en ny slags vardag och lära sig använda nya arbetsredskap. Föräldrakvällens öppningsanförande hölls av undervisningsminister Li Andersson, som tackade lärarna, eleverna och föräldrarna för sin flexibilitet och för den väldigt snabba övergången till distansundervisning. Ministern påminde också om att det fortfarande är på skolans ansvar att ordna och genomföra undervisningen.

Samarbetet mellan hemmet och skolan har också haft en ännu större roll än vanligt med tanke på barnens lärande.

– Det är viktigt att föräldrarna och lärarna delar en gemensam uppfattning om vad det är man strävar efter med undervisningen och vad lärandet grundar sig på. Denna gemensamma dialog ska hållas aktiv även efter undantagsförhållandena, sade Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

Distansskolan har omfattat både utmaningar och framgångara

Av diskussionen framgick att man i hemmen har upplevt både utmaningar och framgångar i barnens distansstudier. Det som väckte mest frågor bland föräldrarna gällande distansstudierna var barnets lärande och välbefinnande, hur man klarar av vardagen och vad man gör om man inte har tillgång till digitala apparater.

Många föräldrar uttryckte också oro över barnens stress, ensamhet och den stora mängden läxor samt den fysiska aktiviteten, som har minskat i och med att skärmtiden har ökat rejält. Många föräldrar berättade att barnen saknar skolan, kompisarna, lärarna och sina fritidsaktiviteter.

I föräldrarnas kommentarer lyftes också fram att tillgången till stöd ställvis inte varit tillräckligt för de elever som är i behov av särskilt stöd. En del av eleverna som får särskilt stöd har gynnats av att sinnena inte belastas i lika hög grad i distansundervisningen, men för många har också avsaknaden av både den välbekanta strukturen och en tillräcklig strukturering och schemaläggning av det egna arbetet varit väldigt betungande.

I flera av föräldrarnas berättelser skildras också framgångar. Barnen har haft nytta av distansstudierna, och studierna har till och med framskridit smidigare än vanligt. För att stödja studierna ansågs det vara viktigt att man ser till att upprätthålla de vardagliga rutinerna.

Ett barn behöver stöd för att anpassa sig till undantagssituationen

Maailman suurin vanhempainilta -livekuvitus

Överläkare Jukka Mäkelä från Institutet för hälsa och välfärd påminde om hur viktigt det är med föräldrarnas stöd för att barnet ska kunna anpassa sig till pandemisituationen. Han gav också konkreta tips för hur man behandlar temat med barnen.

– Hjälp ditt barn att med hjälp av bilder och ord skapa en berättelse om sig själv som en överlevare av pandemin och fundera också på hur coronaviruset påverkar familjen, sade Mäkelä. 

Trots utmaningarna finner Mäkelä ändå positiva saker med pandemin vad gäller barnen. För många barn är situationen den att föräldern är mera närvarande, vilket stärker barnets upplevelse av att föräldern bryr sig om. Mäkelä sade att den här tiden ger möjlighet till två saker som blir allt mer sällsynta: gemensamma aktiviteter och tid för barnen att ha tråkigt.

Mäkelä ser också goda sidor med den ökade skärmtiden i samband med studierna och i samvaron med vännerna, eftersom han tror att barnen lär sig goda principer för hur man använder de digitala enheterna och att man också kan lägga skärmen åt sidan.

Föräldrakvällen ordnades i samarbete mellan Utbildningsstyrelsen, Finlands föräldraförbund rf., OAJ, Kommunförbundet, YLE Oppiminen och YLE Nyhetsskolan. Under kvällen ordnades det för barnen en separat livekonsert med musiker Tuomo Rannankari i spetsen, så att föräldrarna kunde fokusera på föräldrakvällen.