Nyheter

Bedömningen i den grundläggande utbildningen våren 2021 – ta del av vår uppdaterade anvisning

Aktuellt Grundläggande utbildning Coronaviruset
Bedömningen av lärandet och kunnandet i den grundläggande utbildningen ska även under coronapandemin genomföras i enlighet med läroplansgrunderna. På våra sidor finns uppdaterade anvisningar som stöd för bedömningen under vårterminen 2021.
Pojken tänker vid datorn.

Bedömningen våren 2021 ska genomföras i enlighet med Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 och grundernas förnyade kapitel 6 om bedömning. Om man i skolorna övergår till exceptionella undervisningsarrangemang, till exempel så att undervisningen delvis eller i sin helhet ordnas som distansundervisning, ska man planera undervisningen och bedömningen på ett för situationen lämpligt sätt.

Det är viktigt att se till att både undervisningen och bedömningen innefattar regelbunden kommunikation mellan läraren och eleven. Betydelsen av individuell och uppmuntrande respons samt handledning som ges av läraren betonas i distansundervisningen. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid kommunikationen och växelverkan med elever som har behov av särskilt stöd och elever med invandrarbakgrund.

Läs hela anvisningen på vår webbplats om bedömningen i slutet av läsåret och om slutbedömningen. Du kan ställa frågor om bedömningen och coronaviruset på adressen info [at] oph.fi.