Nyheter

Nyare och mer heltäckande statistik om gymnasiestudier i statistiktjänsten Vipunen

Aktuellt Gymnasieutbildning Statistik
I tjänsten uppdateras nu varje månad uppgifter om antalet gymnasiestuderande och den innehåller även mer detaljerad och omfattande information om ämnesval än tidigare.
Suurennuslasi tilastopiirakan päällä

I Utbildningsstyrelsens statistiktjänst Vipunen uppdateras och publiceras nu varje månad uppgifter om antalet studerande som deltar i gymnasieutbildning. Till skillnad från tidigare finns det nu tillgång till uppgifter om studerandeantalen också under det pågående året. Av rapporterna som uppdateras på månadsbasis framgår både antalet nya gymnasiestuderande och det totala antalet studerande inom gymnasiet.

Uppgifterna fås från informationsresursen KOSKI som upprätthålls av Utbildningsstyrelsen och som innehåller uppgifter om studieprestationer och examina inom grundläggande utbildning, gymnasieutbildning och yrkesutbildning.

Uppgifterna syns i tjänsten i den form utbildningsanordnarna har fört in dem i informationsresursen KOSKI. Om det finns brister eller felaktigheter i uppgifterna, kan utbildningsanordnarna korrigera uppgifterna i informationsresursen, där de uppdateras i rapporterna i Vipunen en gång per månad. Utbildningsanordnarna kan också uppdatera uppgifter från tidigare år.

I de nya rapporterna finns detaljerad information om ämnesval och kurser inom gymnasieutbildningen

I Vipunen finns nu också nya uppgifter om ämnesval och kursprestationer inom gymnasieutbildningen. Med rapporterna över ämnesval och kurser kan man granska vilka ämnen som valts och vilka kurser som avlagts bland studerande som avlagt hela gymnasiets lärokurs från och med år 2019. De nyaste uppgifterna berör dem som avlagt gymnasiets lärokurs år 2020, alltså i huvudsak ämnesvalen och prestationerna bland studerande som inlett gymnasiestudierna år 2017.

I rapporterna finns uppgifter om alla ämnesval och prestationer inom gymnasieutbildningen, även valfria kurser. Det är också möjligt att kontrollera antalet och andelen enskilda avlagda kurser. Till skillnad från tidigare publiceras uppgifterna på årsbasis. Valen och prestationerna kan jämföras till exempel per landskap, kommun, verksamhetsställe eller på basis av de studerandes modersmål eller kön.

Även dessa rapporter grundar sig på uppgifterna i informationsresursen KOSKI.

Ytterligare information

Specialsakkunnig Pirjo Karhu 029 533 1317, förnam.efternam [at] oph.fi