Nyheter

#ErasmusDays firas på hösten – kom med!

Program Högskoleutbildning Erasmus+ Erasmus+ Vuxenutbildningen Erasmus+ Yrkesutbildningen Erasmus+ Högskoleutbildningen Erasmus+ Ungdomssektorn Erasmus+ Allmänbildande utbildningen Erasmus+ för motions- och idrottsområdet – Sport EU:s ungdomsprogram Internationalisering
#ErasmusDays firas i år den 13-15 oktober. Det tre dagar långa evenemanget uppmärksammar programmet Erasmus+ och har som mål att sprida information om programmets utbildnings-, ungdoms- och idrottsprojekt. #ErasmusDyas bjuder in organisationer och privatpersoner som deltagit i projekt eller utbytesperioder till att ordna egna evenemang som ger synlighet åt internationell mobilitet och Europa. #ErasmusDays väntar på dig och din organisation – kom med!
ErasmusDays-logo ja teksti Tule mukaan! Delta i evenemanget.

#ErasmusDays når för varje år ut till allt flera som är intresserade av internationalisering. År 2021 genomfördes #ErasmusDays med fler än 5 600 separata evenemang. Utöver EU-länderna ordnades det evenemang även i Erasmus+ -programmets partnerskapsländer, såsom Algeriet och Ukraina.

I Finland firades #ErasmusDays med sammanlagt 29 olika evenemang. Bland evenemangen fanns bland annat fotografiutställningar, frågesporter, kampanjer i sociala medier samt informationstillfällen. De flesta evenemang kunde smidigt genomföras virtuellt eller i hybridformat på grund av coronapandemin.

I år firas Europeiska ungdomsåret och det 35-åriga programmet Erasmus+

Genom att delta i #ErasmusDays är det möjligt att ge synlighet åt både den egna verksamheten och resultat som fåtts genom europeiskt samarbete. Årets #ErasmusDays-evenemang tar därmed fasta på temat kring det europeiska ungdomsåret, europeiska värden och Erasmus+ -programmets 35-årsjubileum. Europeiska värden har förenat oss genom Erasmus+ -programmet under 35 år och kommer att förena oss också i framtiden.

– I det rådande globala läget accentueras betydelsen av europeiska värden och internationellt samarbete, konstaterar direktören för Finlands nationella programkontor Mika Saarinen.

– Finländare har ända från början aktivt deltagit i Erasmus+ -programmet. Vi uppmuntrar att lyfta fram Erasmus+ och sprida lärdomar och erfarenheter som fåtts genom projektverksamhet!

Låt kreativiteten flöda

Du får fria händer att skapa ditt alldeles egna #ErasmusDays-evenemang. Du kan lyfta fram olika perspektiv på internationalisering. Projektverksamhet kan synliggöras genom att arrangera evenemang såsom verkstäder, seminarier, fotografiutställningar och kampanjer i sociala medier. Du kan hitta mer inspiration och tips på vår hemsida. 

Ett exempel är Helsingin yhteislyseo, som firade #ErasmusDays med att bjuda Erasmus-studerande på brunch på en vegetarisk restaurang i Helsingfors. Skolan deltog i FIT Food is for Thought -projektet, som fokuserar på hållbara matval. Samtidigt ordnade de andra partnerna i projektet en liknande hälsosam brunch i sina egna länder. På kvällen arrangerades en virtuell träff för lärare och elever från olika länder som deltog i projektet.

Kehitysvammaisten palvelusäätiö producerade en video av sina Erasmus+-upplevelser för att hedra ErasmusDays och delade den på sitt Instagram-konto. Stiftelsen har varit aktivt involverad i Erasmus+ -programmet i mer än 15 år och har försett personer med utvecklingsstörningar med oförglömliga internationella upplevelser, som de presenterade i sin video. Dessutom ordnade stiftelsen ett webbseminarium för att bekanta studenter med området, informera om anställningsmöjligheter för personer med utvecklingsstörning samt berätta om fördelar med Erasmus+ -programmet.

Juhani Ahon koulu i Idensalmi firade ErasmusDays på ett internationellt sätt. Elever och lärare fick fotografera sig själva framför en fotovägg och lära känna Europas språk och Idensalmis vänorter. Dessutom skickades 130 vykort från Idensalmi över hela Europa för att fira stadens 130-årsjubileum.

Brainstorma med dina kollegor     

För att hedra 35-årsjubileet av Erasmus+ -programmet hoppas vi på ett stort antal ErasmusDays-evenemang i Finland. Brainstorma till exempel med kollegor om hur ni kan fira Erasmus+! 

Registrera ditt eget evenemang på adressen www.erasmusdays.eu. Webbsidan samlar alla #ErasmusDays-evenemang på ett ställe och ger dem synlighet. Det går bra att anmäla evenemanget även efter sommaren eller i början av hösten.

Du får tillgång till en verktygslåda för #ErasmusDays med informationsmaterial på svenska, finska och engelska. Verktygslådan kommer att läggas till hemsidan under sommaren.

Anslut dig till hela Europas Erasmus-skara!