ErasmusDays har uppstått för att berätta om fördelarna med europeiskt samarbete. ErasmusDays, som ursprungligen startade i Frankrike, har de senaste åren spridits till allt fler EU-länder. I Finland stöder Utbildningsstyrelsen initiativet och uppmuntrar så många som möjligt att delta i det gemensamma europeiska evenemanget.

Hur kan du delta?
Enskilda personer och organisationer kan ordna olika slags lokala evenemang och registrera dem på ErasmusDays-sidorna.
Tillställningarna kan vara små informations- eller festevenemang inom den egna skolan eller organisationen eller större, mångsidiga evenemang som ordnas tillsammans med samarbetspartner. Evenemangen kan till exempel vara seminarier, möten med samarbetspartner, fotoutställningar, morgonsamlingar, workshoppar, utflykter, konserter, radioprogram, idrottstävlingar, konferenser, hackatons, mässor, internationella kaffepauser, presentationer eller evenemang som utnyttjar informations- och kommunikationsteknik på nätet. Evenemangen kan planeras fritt. Innehållet kan till exempel vara:
- ett pågående eller avslutat projekt
- erfarenheter från mobilitetsperioder
- internationaliseringens betydelse och möjligheter
- resultat som uppnåtts via projekt
- projektens och utlandsperiodernas roll i utvecklingen av den egna verksamheten
- sätt att genomföra internationellt samarbete och lärdomar man fått
- samarbete mellan olika sektorer
- möten mellan kulturer
- europeiska värderingar och betydelsen av möten
- utlandsperioder och internationalisering på hemmaplan
Idéer för virtuella evenemang
Vi uppmuntrar till att i mån av möjlighet utnyttja de erfarenheter av virtuellt samarbete som undantagstillståndet har medfört och att därmed även ordna evenemang med hjälp av digitala förbindelser. Under Erasmus-dagarna kan du också lyfta fram på vilka sätt virtuellt och fysiskt internationellt samarbete kompletterar varandra. Här följer några idéer på virtuella evenemang:
- livestreaming på Facebook eller Instagram
- tävling eller utmaning i sociala medier
- virtuell utställning
- konferens på nätet
- webbinarium
- virtuell träff med företrädarna för partnerskolan
- video
- podcast
- blogg
- lärspel
I år vill vi särskilt lyfta fram projekt som främjar miljöfrågor, jämlikhet och inkludering och digitalisering. Ändå är alla teman och projekt välkomna till #ErasmusDays-evenemanget!
Kom ihåg att registrera ditt evenemang som en del av det officiella programmet! Då får du synlighet i hela Europa för din verksamhet.
Registrera ditt #ErasmusDays-evenemang
Kom ihåg att registrera ditt #ErasmusDays-evenemang som en del av det officiella programmet!
- Fyll i blanketten som finns på erasmusdays.eu antingen på engelska eller på ditt modersmål.
- Punkt 01, Description of the event: Lägg till en beskrivning av ert #ErasmusDays-evenemang. Skriv också här in evenemangets klockslag.
- Punkt 04: Om ni har ett Erasmus+-projekt som redan har avslutats, lägg till länken till sammanfattningen av projektet i Erasmus+-programmets projektdatabas på adressen https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/.
- Punkt 04, Description: Om ni har ett Erasmus+-projekt som antingen fortfarande pågår eller som redan avslutats, lägg här till en kort beskrivning av projektet.
- Punkt 05: Ange här projektets eller organisationens webbadress och/eller kanaler i sociala medier.
#ErasmusDays är ett ypperligt tillfälle att sprida information om ert projekt och att få synlighet. Därför lönar det sig också att ange kontaktuppgifter och länkar till projektet eller organisationen. Andra kan få inspiration av ert projekt och då leder länkarna dem till rätt informationskälla.
Kommunikationsmaterial
Du kan utnyttja det gemensamma #ErasmusDays-kommunikationsmaterialet för ditt evenemang. Du kan använda evenemangets officiella logo. Observera dock att logon endast rekommenderas mot en vit eller blå bakgrund.
Du kan använda en e-postsignatur eller lägga till en banner på din webbplats. Du kan även trycka färdigt material dvs. klistermärken, affischer eller kort.
Ladda ner verktygslådan med kommunikationsmaterial, bekanta dig närmare med dess innehåll och berätta att du stolt deltar i ett evenemang som omfattar hela Europa!
#ErasmusDays i sociala medier
Vilka andra sätt att delta finns det?
Du kan delta i de evenemang som marknadsförs på den gemensamma europeiska webbplatsen.
Dessutom önskar vi att så många som möjligt ska delta i diskussionen på de sociala medierna och berätta om sina egna erfarenheter med hashtaggerna #ErasmusDays och #ErasmusplusFI. Det vore intressant att höra mer om såväl nya som flera år gamla erfarenheter! På det sättet kan vi ge en bredare bild av Erasmus+-programmet och dess föregångare och samtidigt får vi kanske nya idéer för att utveckla verksamheten.
Utbildningsstyrelsen förmedlar i slutet av sommaren och början av hösten mer information om evenemangen och utbudet under dagarna.
Erfarenheter
Läs om olika #ErasmusDays-evenemang arrangerade i Europa!
Mer information
Anna-Maria Strengell, tfn 0295 331 798
Anita Varsa, tfn 0295 33 1219
erasmusdays [at] oph.fi