Nyheter

Kraftig ökning i antalet ansökningar vid Erasmus+-ansökningsomgångarna i början av året

Aktuellt Vuxenutbildning Yrkesutbildning Högskoleutbildning Gymnasieutbildning Ungdomsväsendet Grundläggande utbildning Erasmus+ Internationalisering
Intresset bland finländska organisationer för mobilitetsprojekt som finansieras av EU:s Erasmus+-program håller på att återhämta sig och närmar sig nivån före coronapandemin: antalet ansökningar fördubblades jämfört med förra året. Även intresset för partnerskapsprojekt som främjar internationellt samarbete närapå fördubblades vid den första ansökningsomgången i år.
Unga vuxna arbetar tillsammans.

Programmet Erasmus+ har haft en viktig roll bland annat som finansiär av elev- och studerandemobilitet. Till exempel bland finländska högskolestuderande finansieras cirka 70 procent av alla perioder utomlands av programmet och bland yrkesstuderande cirka 80 procent av alla utomlandsperioder. 

Intresset för mobilitetsprojekt bland organisationer inom utbildnings- och ungdomssektorn håller sakta på att öka efter uppehållet under coronapandemin. Antalet ansökningar som lämnades in av finländska aktörer ökade redan förra året, men nådde inte upp till nivån före pandemin. Nu tog vi emot dubbelt så många ansökningar jämfört med förra året. 

Även partnerskapsprojekt i syfte att utveckla organisationernas verksamhet och stärka deras nätverk för internationellt samarbete och småskaliga partnerskapsprojekt avsedda i synnerhet för små organisationer och nya aktörer planeras inom så gott som samtliga sektorer i dubbelt så stor omfattning i Finland jämfört med för ett år sedan. 

Till skillnad från mobilitetsprojekten kunde verksamheten inom partnerskapsprojekt fortsätta även under pandemin, och deltagandet i ansökningsomgångarna var aktivt. År 2022 var ansökningsaktiviten inom Erasmus+ låg, vilket åtminstone delvis förklaras av att det på grund av pandemin var möjligt att ansöka om förlängning av pågående projekt och att samarbetet fortsatte inom dessa. 

– Ökningen i antalet ansökningar vittnar om att projektformerna och finansieringsmodellerna för den nya Erasmus+-programperioden har fått ett gott mottagande. Inom det internationella samarbetet har man helt klart lagt pandemin bakom sig, konstaterar Mika Saarinen, direktör för det nationella programkontoret för Erasmus+ vid Utbildningsstyrelsen.

Även finansieringsbeloppet ökade jämfört med förra året

Den här våren beviljar Utbildningsstyrelsen Erasmus+-finansiering för mobilitetsprojekt till ett belopp av nästan 47 miljoner euro, vilket är cirka 7 procent mer än förra året. Finansiering för partnerskapsprojekt kan sökas två gånger per år: år 2023 beviljas totalt drygt 10 miljoner euro, en ökning med 24 procent jämfört med förra året.

Finländska aktörer ansökte sammanlagt om drygt 67 miljoner euro i finansiering för mobilitetsprojekt. Ansökningarna omfattar nästan 33 000 mobilitetsperioder, vilket är en ökning med 45 procent jämfört med förra året. Den här våren var det för första gången möjligt att även ansöka om finansiering för mobilitetsprojekt för personal inom idrottssektorn: 20 ansökningar skickades in av föreningar, och innefattade totalt 137 mobilitetsperioder. 

Den relativt sett största ökningen i antalet ansökningar finns inom vuxenutbildningen: antalet mobilitetsprojekt som organisationer inom vuxenutbildningssektorn ansökte om finansiering för var fler än det sammanlagda antalet de två föregående åren och antalet mobilitetsinsatser tredubblades jämfört med förra året. Antalet planerade mobilitetsperioder inom den allmänbildande utbildningen ökade jämfört med år 2022. Det samma gäller ungdomssektorn, som till skillnad från de övriga sektorerna årligen även omfattas av två andra ansökningsomgångar för mobilitet.

Diagram som visar antalet ansökta mobilitetsperioder för Erasmus+ i 2022 och i 2023.

Vid ansökningsomgången för partnerskapsprojekt mottogs totalt 195 ansökningar, varav 66 gällde småskaliga projekt. När det gäller mer omfattande partnerskapsprojekt i syfte att utveckla verksamheten och stärka nätverk för internationellt samarbete ökade det totala antalet ansökningar med nästan 80 procent jämfört med förra året. Inom vuxenutbildningen ökade antalet ansökningar med över 50 procent och inom övriga utbildningssektorer fördubblades antalet ansökningar. Inom ungdomssektorn ökade antalet ansökningar med en fjärdedel.

Antalet ansökningar för småskaliga partnerskapsprojekt ökade i synnerhet inom yrkesutbildningen och ungdomssektorn, vars respektive ansökningar tredubblades. Som helhet fördubblades antalet ansökningar för småskaliga projekt jämfört med förra året.

– Den lättare modellen för förvaltning för småskaliga partnerskapsprojekt har sänkt tröskeln för att ansöka. Även i egenskap av nationellt programkontor har vi satsat starkt på att stödja nya aktörer, till exempel med skräddarsydda utbildningar, frågestunder och möjligheter till konsultation i ansökningsskedet, säger Hannele Nevalampi, ansvarig sakkunnig vid Utbildningsstyrelsen.

Resultaten av ansökningarna för mobilitetsprojekt publiceras i övergången maj–juni och resultaten av ansökningarna för partnerskapsprojekt i juni.

År 2023 beviljar Utbildningsstyrelsen Erasmus+-finansiering i Finland till ett belopp av nästan 58 miljoner euro. Finländska organisationer kan dessutom ansöka om finansiering direkt hos Erasmus+-insatserna som administreras av Europeiska kommissionen.