Nyheter

Ny webbplatshelhet om samarbete mellan rådgivningsbyråerna och småbarnspedagogiken till stöd för barnets välbefinnande

Aktuellt Småbarnspedagogik
Utbildningsstyrelsen har sammanställt information till stöd för sektorsövergripande samarbete och hänvisning till tjänster inom småbarnspedagogiken på sin webbplats. Materialet finns för närvarande endast på finska, den svenska versionen av webbplatshelheten uppdateras under hösten. Med hjälp av materialet på webbplatsen kan personer som arbetar med barn och familjer även fördjupa sig i målen för småbarnspedagogiken samt pedagogiken och stödet för barnet inom småbarnspedagogiken.
Kaksi aikuista kannattelee lasta käsillään

Webbplatshelheten utgör ett stöd bland annat för samarbetet mellan personalen inom småbarnspedagogiken och personalen vid rådgivningsbyråer och familjecenter. De kan även använda webbmaterialet när de diskuterar frågor som gäller barnets småbarnspedagogik med vårdnadshavare.

– Det är viktigt att vårdnadshavarna får information om barnets rättigheter inom småbarnspedagogiken och de positiva effekterna av småbarnspedagogiken för barnets utveckling, lärande och välbefinnande, konstaterar undervisningsråd Tarja Kahiluoto vid undervisnings- och kulturministeriet.

Till kommunens uppgifter hör att informera vårdnadshavarna om de lokala småbarnspedagogiktjänsterna, verksamhetsställena inom småbarnspedagogiken och det stöd för barnavård som erbjuds som alternativ till småbarnspedagogik som anordnas av kommunen. Kommunen ska även informera vårdnadshavarna om målen och verksamhetsformerna inom småbarnspedagogiken. Vid hänvisningen till tjänster ska familjernas språkliga och kulturella bakgrund beaktas.

– Rådgivningsbyråerna har en viktig roll när det kommer till att erbjuda stöd för familjen när barnet börjar i småbarnspedagogik och föräldrarna övergår till arbetslivet eller börjar studera. Vid hälsoundersökningarna vid rådgivningsbyrån diskuterar man barnets vårdarrangemang och övergången till småbarnspedagogik med föräldrarna utgående från familjens behov, säger docent Tuovi Hakulinen.

Samarbetet mellan rådgivningsbyråerna och småbarnspedagogiken är en viktig del av det sektorsövergripande samarbetet inom småbarnspedagogiken

Kommunen och välfärdsområdet ska komma överens om struktur och praxis för samarbetet mellan rådgivningsbyråerna och småbarnspedagogiken och dessa ska föras in i den lokala planen för småbarnspedagogik och i välfärdsområdets plan för rådgivningstjänster. Det är viktigt att de yrkesverksamma känner till principerna för samarbetet och överföringen av information.

I den nya webbplatshelheten ingår två videor som behandlar goda lokala tillvägagångssätt och utvecklingsbehov inom samarbetet och hänvisningen till tjänster. Den 4 september ordnas ett seminarium med temat samarbete mellan småbarnspedagogiken och rådgivningsbyråerna till stöd för barn och familjer. Inläggen under seminariet kommer att läggas till på webbplatsen under hösten.

– Med aktivt samarbete mellan småbarnspedagogiken och rådgivningsbyråerna är det möjligt att på bästa möjliga sätt stödja barnets helhetsbetonade utveckling, lärande och välbefinnande. Genom att stödja barnets välbefinnande är det även möjligt att stödja hela familjens välmående, betonar specialsakkunnig Pia Suvivuo vid social- och hälsovårdsministeriet. 

Information till vårdnadshavare på flera olika språk

Webbplatshelheten innehåller även ett informationspaket om småbarnspedagogiken för föräldrar och vårdnadshavare. Materialet kan läsas på webben eller skrivas ut och ges föräldrarna till exempel i samband med besök på rådgivningsbyrån. Materialet som riktar sig till föräldrar och vårdnadshavare finns utöver på finska och svenska på enaresamiska, skoltsamiska, nordsamiska, arabiska, estniska, engelska, somaliska, ukrainska och ryska.

– Det här är första gången som vi kan erbjuda kommunerna och välfärdsområdena information om småbarnspedagogiken på så här många språk. Detta främjar avsevärt likabehandlingen av vårdnadshavarna när det gäller tillgången till information om småbarnspedagogiken, konstaterar undervisningsråd Kati Kaplin-Sainio vid Utbildningsstyrelsen.

Allt material som nu publicerats finns på Utbildningsstyrelsens webbplatshelhet Monialainen yhteistyö varhaiskasvatuksessa (Sektorsövergripande samarbete inom småbarnspedagogiken). Materialet har utarbetats i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet, social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd.

Mer information: 

Kati Kaplin-Sainio, undervisningsråd (fornamn.efternamn [at] oph.fi)