Nyheter

Nya webbsidor med anvisningar och verktyg för att identifiera och ingripa vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld

Aktuellt Yrkesutbildning Förskoleundervisning Gymnasieutbildning Grundläggande utbildning Småbarnspedagogik Välbefinnande
Mobbning, trakasserier, diskriminering och våld påverkar i hög grad barn och ungas välbefinnande och känsla av trygghet i vardagen. Utbildningsstyrelsens nya webbsidor Säg nej till allt våld samlar information, anvisningar och verktyg för hur man kan identifiera, förebygga och ingripa vid situationer av detta slag inom småbarnspedagogiken, i skolorna och vid läroanstalterna. Det är den första helheten om dessa teman som publiceras i Finland.
Sä nej till allt våld

Webbplatsen och dess material är avsedda för lärare, rektorer och föreståndare inom småbarnspedagogik, övriga yrkesverksamma inom småbarnspedagogik och utbildning samt föräldrar till barn och unga. Materialet kan även användas av andra som arbetar med barn och unga. En del av materialet kan användas tillsammans med barn och unga. Innehåll som gäller dessa teman har nu i Finland för första gången samlats på ett och samma ställe. Helheten är unik till sitt slag även internationellt.

Mobbning, trakasserier, diskriminering och våld påverkar i hög grad utsatta barn och ungas hälsa och välbefinnande. Det skadar offrets självkänsla och tillit till andra människor. Upplevelserna kan sätta djupa spår och ge bestående men för resten av livet. Även personen som utför gärningen behöver hjälp i ett tidigt skede. Av denna anledning är det viktigt att vuxna i barn och ungas närhet vet hur de ska agera i dessa situationer.

Det är alltid nödvändigt att ingripa vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld

Man ska alltid ingripa vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld som upptäcks inom småbarnspedagogiken, i skolorna och vid läroanstalterna. Detta fastställs i lagstiftningen och det finns metoder som man kan använda. Utmaningen är dock att det ofta är svårt att känna igen dessa situationer.

På de nya webbsidorna finns information, anvisningar och verktyg för hur man kan känna igen dessa fenomen och ingripa. På sidorna finns även material om hur man kan förebygga mobbning, trakasserier, diskriminering och våld och förbättra tryggheten.  

När det gäller mobbning, trakasserier, diskriminering och våld utspelar sig situationerna vanligtvis mellan barn och unga. En del barn och unga blir även trakasserade av vuxna eller utsatta för våld i sociala medier, på fritiden eller i hemmet. Barn och unga som tillhör en minoritet blir oftare utsatta för mobbning, våld och diskriminering än andra.

– Fenomenen blir lättare att identifiera om man följer upp förekomsten av dem och talar om dem på ett öppet och lösningsfokuserat sätt. Det är även viktigt att uppmuntra barn och unga att berätta om det som de varit med om och sett för vuxna i skolorna och läroanstalterna samt för sina föräldrar, säger specialsakkunnig Riina Länsikallio vid Utbildningsstyrelsen.

Länsikallio betonar vikten av samarbetet med hemmen. Både föräldrarna till barnet som utsatts och föräldrarna till barnet som utfört gärningen ska informeras om situationer som framkommit eller misstänks i skolan eller läroanstalten eller på vägen till eller hem från skolan eller läroanstalten. Det är bra att inkludera föräldrarna i hanteringen av situationerna i ett så tidigt skede som möjligt. Man kommer även tillsammans överens om hur situationen följs upp. 

– Det går inte att tillräckligt understryka betydelsen av vuxnas exempel för hur man behandlar andra och för hur tillvägagångssätt och attityder formas. Vi omfattas alla av kravet på gott och sakligt bemötande, säger Länsikallio.

Materialen har skapats i samarbete

Utbildningsstyrelsens webbsidor är en del av undervisnings- och kulturministeriets åtgärdsprogram för att förebygga mobbning, trakasserier och våld, som styrs av regeringsprogrammets skrivning om att varje barn och ung person har rätt till integritet och icke-diskriminering. Webbsidorna hör också till åtgärderna i åtgärdsprogrammet för den nationella barnstrategin. Hela webbplatsen är tillgänglig på svenska från och med den 21 februari 2023.

Materialen har skapats i samarbete med barn och unga, föräldrar och andra närstående, yrkesverksamma inom småbarnspedagogik och utbildning, föreningar och andra förvaltningsområden. 

En del av materialen har publicerats redan före sidorna lanseras och temana lyfts fram i en kampanj i sociala medier som ännu fortsätter.

Sidorna innehåller till exempel

  • Anvisningar riktade till föreståndare inom småbarnspedagogik och rektorer för ingripande och uppföljning vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld; finns även på svenska.
  • En modell för en bilaga till avtalet för utbildningsavtals- och läroavtalsutbildning om förebyggande av och ingripande vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld under perioder med lärande i arbetslivet; finns även på svenska.
  • En affisch och en broschyr för studerande inom yrkesutbildningen och i gymnasiet för hur man förebygger och ingriper vid sexuella trakasserier och sexuellt våld. Affischen är tillgänglig på finska, svenska och engelska och broschyren på svenska, engelska, ryska, arabiska, somaliska, kurdiska och farsi samt nordsamiska, enaresamiska och skoltsamiska.
  • En videoserie i 15 delar med forskningsbaserad kunskap och sätt att förebygga och identifiera samt ingripa vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld inom småbarnspedagogiken, den grundläggande utbildningen, yrkesutbildningen och gymnasieutbildningen. Fem av videorna behandlar tillhandahållandet av hjälp och stöd vid mobbning, trakasserier, diskriminering och våld inom elev- och studerandevården. Videorna är textade på finska, svenska och engelska.
  • Podcaster som behandlar förebyggande av ensamhet, stöd och hjälp för små barn som reagerar med beteende samt samarbetet mellan yrkesutbildningen och föräldrar. För podcasterna finns en textversion på finska, senare kommer även textversioner att finnas tillgängliga på svenska och engelska.

Allt material på sidorna känns igen på hashtaggen #EiKaikelleVäkivallalle. 

På svenska kommer webbplatshelheten att lanseras via en serie med webbinarier i mars–april med sakkunnigföreläsningar, presentationer av webbsidornas innehåll samt presentationer av konkreta verktyg och stödmaterial. Serien är riktad till lärare och dem som ansvarar för allt från småbarnspedagogiken till utbildning på andra stadiet och elev- och studerandevårdstjänsternas personal. Närmare information om tidpunkter och teman kommer att finnas i Utbildningsstyrelsens evenemangskalender. 

Mer information

  • undervisningsrådet Christine Söderek, christine.soderek [at] oph.fi, tfn 029 533 1805