Beslut om fördelningen av de årsveckotimmar som läggs till den grundläggande utbildningen fattas lokalt
Förordningen om riksomfattande mål för utbildningen enligt lagen om grundläggande utbildning och om timfördelning i den grundläggande utbildningen har ändrats i enlighet med det beslut som statsrådet fattade i maj 2024. Undervisningen i läroämnet modersmål och litteratur samt matematik utökades med en årsveckotimme i årskurserna 1 och 2 genom en ändring av den så kallade timfördelningsförordningen. Till årskurserna 3–6 fogades dessutom en årsveckotimme modersmål och litteratur. Samtidigt ändrades även förordningen om grundläggande utbildning, så att det genomsnittliga minimiantalet undervisningstimmar per arbetsvecka höjdes.
Ändringen av timfördelningen medför inga ändringar i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen. Tilläggstimmarna förutsätter dock en ändring av den lokala timfördelningen, vilket kan leda till ett behov av att ändra hur målen för eller innehållen i ett läroämne fördelas på olika årskurser.
- Tilläggstimmarna inom den grundläggande utbildningen ger möjlighet att reflektera över hur målen att stärka läs-, skriv- och räknefärdigheterna enligt regeringsprogrammet genomförs lokalt. Det är av största vikt att utbildningsanordnarna uppdaterar den nuvarande timfördelningen och godkänner den inom sin egen förvaltning före början av läsåret 2025, poängterar undervisningsrådet Lucina Hänninen.
Goda grundläggande färdigheter gynnar förutsättningarna för allt lärande och kunnande
Regeringen stöder enligt det nuvarande regeringsprogrammet elevers lärande av de grundläggande färdigheterna genom att ge lärarna och eleverna mer tid och arbetsro. Minimiantalet timmar inom den grundläggande utbildningen utökas med tre årsveckotimmar utan att de läroplansbaserade målen för läroämnena inom den grundläggande utbildningen utökas.
- Genom att öka minimiantalet timmar i modersmål och litteratur samt matematik stärks grunden för lärande i alla läroämnen. Goda grundläggande färdigheter gynnar förutsättningarna för allt lärande och kunnande, säger undervisningsrådet Tiina Luomanen.
Utbildningsstyrelsen erbjuder stöd för genomförandet.
- Programmet för läskunnighet vid Utbildningsstyrelsen erbjuder stöd med hjälp av programmet En läsande skola. I slutet av 2024 publiceras även en webbplats med material som kan stöda vid den pedagogiska planeringen av tilläggstimmarna, berättar undervisningsrådet Jolin Slotte.
Ändringarna i timfördelningsförordningen och förordningen om grundläggande utbildning träder i kraft den 1 augusti 2025.
De permanenta tilläggskostnaderna som ändringarna medför ersätts som en del av den statsandel för kommunal basservice som anges i 5 § i lagen om statsandel för kommunal basservice (618/2021).
Mer information:
Chef för enheten Grundläggande utbildning och småbarnspedagogik, undervisningsrådet Lucina Hänninen, tfn 029 533 1755 lucina.hanninen [at] oph.fi
Grundläggande utbildning och småbarnspedagogik, undervisningsrådet Tiina Luomanen, tfn 029 533 1080 tiina.luomanen [at] oph.fi
Grundläggande utbildning och småbarnspedagogik, undervisningsrådet Minna Harmanen, modersmål och litteratur, tfn 029 533 1481 minna.harmanen [at] oph.fi
Gymnasieutbildning, grundläggande konstundervisning och fritt bildningsarbete, undervisningsrådet Leo Pahkin, matematik, tfn 029 533 1163 leo.pahkin [at] oph.fi
Svenskspråkig verksamhet:
Undervisningsrådet Maj-Len Engelholm, tfn 029 533 1601, maj-len.engelholm [at] oph.fi (maj-len[dot]engelholm[at]oph[dot]fi)
Undervisningsrådet Jolin Slotte, tfn 029 533 1631, modersmål och litteratur, jolin.slotte [at] oph.fi (jolin[dot]slotte[at]oph[dot]fi)
Undervisningsrådet Kristian Smedlund, tfn 029 533 1286, matematik, kristian.smedlund [at] oph.fi (kristian[dot]smedlund[at]oph[dot]fi)