Internationellt projektarbete och nationella läroplansgrunder möts i prisbelönta eTwinning-projekt

Årets vinnare är Kultavuoren koulus -projekt ”Erasmus + Take Care! Sustainable children - sustainable Earth” med temat miljöansvar (eTwinning i årskurs 1–6), Seinäjoen lyseos projekt ”Our Dream School” med temat lärmiljö (eTwinning i årskurs 7–9) och Koulutuskeskus Redus projekt ”From snow dunes to sand dunes - cultural diversity across Europe from NE to SW” med temat kulturarv (eTwinning inom yrkesutbildning).
Mot en mer hållbar livsstil
Inom Kultavuoren koulus eTwinning-projekt testade man olika sätt att lära ut en livsstil som är förenlig med principerna för hållbar utveckling. I projektet deltog åtta skolor och totalt ungefär 2 700 elever i sex olika länder. Eleverna samarbetade virtuellt och träffades även ansikte mot ansikte.
- Under de virtuella ”resorna” arbetade eleverna under tre dagar i grupper som utgjordes av elever från olika länder, berättar lärare Ulpu Siponen. – Eleverna använde olika applikationer för att kommunicera med varandra och till stöd för lärandet. Applikationerna kunde även användas för att till exempel rösta om olika frågor.
Teman för de virtuella resorna var bland annat miljövänlighet, klimatförändringen, ekologisk konst och aktivt medborgarskap. Miljötemat granskades i ett bredare perspektiv som omfattade hela gemenskapen, inte enbart individen eller den individuella skolan. Med hjälp av aktiva undervisningsmetoder gavs eleverna möjlighet att påverka sin egen miljö.
Som ett resultat av det treåriga projektet förbättrades bland annat återvinningen i skolan och till stöd för projektet skapades lärmiljöer även utanför klassrummen. Ett konkret resultat av projektet var e-läroboken ”Go Green in Schools”, som alla elever var med och skapade.
- Gruppen som bestod av elever från olika länder var effektiv och aktiv. Vi gav inte upp ens när skolor tvingades stänga till följd av coronapandemin. Vi hittade sätt att samarbeta online. Det stora antalet deltagare medförde dock en utmaning och innebar att vi inte kunde genomföra allt precis som planerat.
Eleverna och lärarna lärde sig att använda flera olika webbaserade verktyg och program, till exempel program för att redigera bilder, videor och text. Under de virtuella träffarna användes även olika spelplattformar såsom Minecraft, vilket inspirerade och motiverade eleverna att delta.
Eleverna undersökte även miljötemat i praktiken ur flera olika synvinklar: de förbättrade skolans system för återvinning, byggde fågelholkar, återanvände gamla kläder, organiserade second hand-försäljning, planterade växter och hittade på olika sätt att rena vatten.
- Det viktigaste resultatet av projektet var att elevernas kunskap om miljöfrågor ökade och att projektet stärkte deras vilja att bevara naturen. Genom praktiska erfarenheter fick eleverna uppleva att de själva kan vara aktiva och påverka. Det här ger dem motivation och hopp att fortsätta agera för att motverka klimatförändringen.
Idéer för drömmarnas skola och europeisk identitet
Målet för Seinäjoen lyseos ettåriga projekt Our Dream School var att göra EU:s Green Deal till en del av lärmiljöerna och lärandet på ett kreativt sätt. Inom projektet reflekterade eleverna över skillnaderna mellan deras drömmars skola och deras skola i verkligheten och planerade lärmiljöer där de kände sig mer trygga och bekväma och som främjade lärande.
Målet var även att stärka elevernas språkkunskaper och språkliga uttrycksförmåga samt deras digitala kompetens och att öka kännedomen om partnerländerna och deras kultur, och genom detta bidra till en gemensam europeisk identitet.
- Det viktigaste resultatet av projektet var kanske att eleverna var motiverade att undersöka och hitta information samt lära sig om partnerländernas kultur och lärmiljöer. Samtidigt kunde de konkret uppleva hur man kan samarbeta med elever från andra länder på engelska kring ett gemensamt tema, såsom drömmarnas skola, konstaterar lärare Sanna Perna.
Tillsammans använde man många olika program och webbaserade verktyg. Eleverna i varje land deltog även i en mobilitetsperiod och hade möjlighet att konkret lära sig om lärmiljöerna i ett annat land.
Projektets resultat har presenterats bland annat på skolans webbplats, i sociala medier och i lokalpressen.
- Det viktigaste resultatet av projektet ur lärarens synvinkel var stödet från erfarna samarbetspartner och det långsiktiga samarbetet som har fortsatt detta läsår i form av ett nytt projekt.
eTwinning-projekt inom yrkesutbildning främjade språkfärdigheter och studieprestationer
Temat för Lapin koulutuskeskus Redus eTwinning-projekt var kulturarv. Temat var indelat i fyra delområden: materiellt, immateriellt, natur och digitalt.
- Grundtanken var att deltagarna i projektet – såväl de studerande som lärarna och den övriga personalen – skulle lära sig om både kulturen i det egna landet och partnerlandets kultur, säger Mari Jokela vid Redu.
Samarbetet mellan yrkesstuderande i Finland och Portugal inleddes med att man formgav logotyper för projektet, som de studerande fick rösta om. Studierna inleddes som virtuella studieavsnitt där de studerande träffade varandra under gemensamma lektioner varje vecka. Utöver de virtuella träffarna var mobilitetsperioder en del av projektet i ett senare skede. Vid planeringen av mobilitetsperiodernas program användes presentationer från tidigare studieavsnitt. De studerande deltog i planeringen av programmet för mobilitetsperioderna och den e-bildbok om kulturarv och Erasmus+-projektet som projektet resulterade i.
- Genomförandet av mobilitetsperioderna var en del av de studerandes yrkesstudier. De studerande deltog i olika aktiviteter med koppling till studierna i turism, till exempel fastlagsprogram, bastuprogram och en lunch tillredd av en portugisisk köksmästare.
Utöver detta kunde de studerande avlägga gemensamma examensdelar, till exempel engelska, som en del av projektet samt olika yrkesinriktade examensdelar, såsom genomförande av turismservice, guidningstjänster och inkvarteringstjänster. De studerande utförde yrkesprov i synnerhet i olika arbetsuppgifter inom turismbranschen.
En viktig del av den gemensamma verksamheten var språkstudier. Man skapade en finska-engelska-portugisiska-ordlista med de viktigaste termerna, som utökades i takt med att projektet framskred. För ombrytningen och tidtabellen för e-boken svarade en finsk merkonomstuderande som en del av studierna i marknadsföringskommunikation och innehållsproduktion.
I Finland kunde studerande inom olika branscher delta i projektet; detta var även en av anledningarna till att vi valde kulturarv, som passade alla studerande, som tema.
- Vi har redan under flera års tid erbjudit den lokala examensdelen ”Kansainvälinen osaaja – International talent” och våra studerande avlade examensdelen under projektet.
Inom projektet tillägnade man sig nya goda tillvägagångssätt i båda länderna. I Redu har man förankrat tillvägagångssätten i den egna verksamheten efter att projektet avslutades.
eTwinning
Mer information:
Programsakkunnig Riikka Aminoff, tfn 029 533 1387, riikka.aminoff [at] oph.fi
Programsakkunnig Olga Lappi, tfn 029 533 1593, olga.lappi [at] oph.fi