Nyheter

#ErasmusDays närmar sig ─ kom med!

Program Erasmus+ Erasmus+ Vuxenutbildningen Erasmus+ Yrkesutbildningen Erasmus+ Högskoleutbildningen Erasmus+ Ungdomssektorn Erasmus+ Allmänbildande utbildningen Erasmus+ för motions- och idrottsområdet – Sport Internationalisering
#ErasmusDays firas i år den 14–16 oktober. Det tre dagar långa evenemanget uppmärksammar programmet Erasmus+ och har som mål att sprida information om programmets utbildnings-, ungdoms- och idrottsprojekt. #ErasmusDyas bjuder in organisationer och privatpersoner som deltagit i projekt eller utbytesperioder till att ordna egna evenemang som ger synlighet åt internationell mobilitet och Europa. #ErasmusDays väntar på dig och din organisation – kom med!
ErasmusDays-logo ja teksti "Tule mukaan!"

#ErasmusDays blir större för varje år

#ErasmusDays når för varje år ut till allt flera som är intresserade av internationalisering. År 2020 genomfördes #ErasmusDays med fler än 5 000 separata evenemang. Utöver EU-länderna ordnades det evenemang även i Erasmus+ -programmets partnerskapsländer, såsom Algeriet och Ukraina. I Finland firades #ErasmusDays med sammanlagt 33 olika evenemang. Till exempel ordnade projektet YIBinSports i samarbete med Helsingfors och Vanda städer en natturnering i korgboll för unga med invandrarbakgrund. De flesta evenemang kunde smidigt genomföras virtuellt eller i hybridformat på grund av coronapandemin.

I den nya programperiodens anda

Genom att delta i #ErasmusDays är det möjligt att ge synlighet åt både den egna verksamheten och resultat som fåtts genom europeiskt samarbete. Året 2021 är början på en ny programperiod för Erasmus+. Höstens #ErasmusDays-evenemang tar därmed fasta på tyngdpunkterna för den nya programperioden 2021–2027, som är delaktighet, miljöansvar, digitalisering och aktivt medborgarskap.

– Finland har aktivt medverkat i Erasmus-programmet ända från början, det vill säga i snart 35 års tid. Vi har i Finland under årens gång koordinerat tusentals effektfulla projekt, som har förändrat ungas lärande eller fritid, konstaterar direktören för Finlands nationella programkontor Mika Saarinen.

– Vi uppmuntrar till att synnerhet nu i samband med ErasmusDays lyfta fram och sprida lärdomar och erfarenheter som fåtts genom projektverksamhet, samt att berätta på vilket sätt Erasmus+ har förändrat ditt liv eller din organisation.

Låt kreativiteten flöda

Du får fria händer att skapa ditt alldeles egna #ErasmusDays-evenemang; programperiodens tyngdpunkter fungerar som stöd för olika idéer. Du kan lyfta fram olika perspektiv på internationalisering. Till exempel har den senaste tidens reserestriktioner på ett helt nytt sätt framhävt betydelsen av internationalisering på hemmaplan.

Den egna projektverksamheten inom Erasmus+ kan presenteras till exempel i form av workshoppar, seminarier, konstutställningar eller på något helt annat sätt. Vi uppmuntrar till att planera virtuella och hybridevenemang eftersom restriktionerna som råder under hösten kan förändras snabbt. På vår webbplats hittar du tips för till exempel virtuella evenemang.

Registrera ditt evenemang

Registrera ditt eget evenemang på adressen  www.erasmusdays.eu. Webbsidan samlar alla #ErasmusDays-evenemang på ett ställe och ger dem synlighet. Finländska evenemang som registrerat sig kommer också att lyftas upp i Utbildningsstyrelsens kanaler på sociala medier. Du får tillgång till en verktygslåda för #ErasmusDays med informationsmaterial på svenska, finska och engelska. I sociala medier kan du delta i diskussionen med nyckelorden #ErasmusDays och #ErasmusplusFI: på det här sättet når dina erfarenheter och tankar så många som möjligt som är intresserade av internationalisering.

Anslut dig till hela Europas Erasmus-skara!