Riskerna i byggnader som används bedöms i fastighetens räddningsplan samt vid den lagstadgade tillsynen av läroanstaltmiljöns hälsosamhet och säkerhet samt av välbefinnandet på arbetsplatsen. Det är även naturligt att bedöma byggnadens och gårdens säkerhet och vilka korrigerande åtgärder som behövs vid analys av inträffade olyckor och tillbud.
Utrymningsvägar får inte blockeras och utrymning hindras genom att förvara saker på dem ens tillfälligt. Korrekt placering av möbler i förhållande till utrymningsvägar ska beaktas särskilt i lokaler med flyttbara möbler. Fordon får inte parkeras på fastighetens räddningsvägar och räddningsvägarna får inte heller blockeras på något annat sätt ens tillfälligt.
En bra säkerhet hos byggnadens konstruktioner kan förstöras genom anskaffning av inventarier eller apparater som inte uppfyller arbets- och brandsäkerhetens eller ergonomins krav. Nya byggnader inreds och utrustas vanligen omsorgsfullt, men inredningsanskaffningar som görs i efterskott kan försämra säkerheten.
Det är enkelt att påverka möblernas och den övriga inredningens brand- och övriga säkerhetsegenskaper i samband med anskaffningen. Det lönar sig alltså att ta hänsyn till säkerhetssynvinklar när upphandlingsanvisningarna skrivs och enbart skaffa säkra produkter avsedda för offentliga byggnader. Dessutom slits och skadas inventarierna och apparaterna, så därför ska deras skick följas upp kontinuerligt.
Byggnadens ägare ska förbinda sig till regelbunden service och årliga samt underhållsreparationer utförda vid rätt tidpunkt. Byggnadens olika delar åldras och slits i olika takt, så att byggnaden samtidigt kan vara i byggtekniskt gott skick, medan de tekniska systemen är föråldrade.
Hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010) fastställer att det till skolhälsovårdstjänsterna hör att främja en sund och trygg skolmiljö och främja välbefinnandet i skolan samt följa upp detta med tre års mellanrum. Men eftersom tre år är ett för långt mellanrum med tanke på många säkerhetsfaktorer, lönar det sig att göra riskbedömningen till en regelbunden åtgärd som utförs exempelvis i form av en säkerhetsrond i början av varje läsår. Det är även naturligt att bedöma byggnadens och gårdens säkerhet och vilka korrigerande åtgärder som behövs vid analys av inträffade olyckor och tillbud. Det är viktigt att också engagera barnen och de unga i säkerhetens utveckling, för att på så sätt utnyttja deras iakttagelser och samtidigt förbinda dem till en säkrare vardag.
Utöver risker i anslutning till verksamheten, ska byggnadens räddningsplan helst också innehålla riskerna som byggkonstruktionerna innebär och dessa ska bedömas tillsammans med verksamhetens risker. Ofta hänger säkerhetsbristerna nära samman med det sätt på vilket byggnaden används och därför kan säkerhetsnivån förbättras genom att ändra på användningssätten. Vid riskbedömningen är det skäl att tänka på att olika risker har olika konsekvenser och sannolikhet. Om en iakttagen säkerhetsrisk är liten och orsakar bara begränsad skada om den realiseras, kan den eventuellt tolereras. En risk som sannolikt orsakar problem och har allvarliga konsekvenser, ska avlägsnas omedelbart.
Vid utredning av säkerhetsbrister i byggnader som används är det bra att ta hjälp av brandinspektören och byggexperter som kan bestämmelserna samt expertisen hos den kommunala hälsoinspektören. Anvisningar för brandsäkerheten finns bland annat på inrikesministeriets webbplats pelastustoimi.fi.