Utmanande situationer i vardagen, prestationsångest och problem i sociala relationer påverkar tankarna, känslorna, beteendet och agerandet hos var och en. Om en person vid flera tillfällen är försjunken i sina egna tankar, är trött, irriterad eller frustrerad eller får känsloutbrott är det, i synnerhet i samband med utmanande situationer och händelser, frågan om naturliga reaktioner som det inte alltid finns orsak att oroa sig för.
Om reaktionerna ändå är kraftiga, återkommer många gånger och avviker från personens tidigare känslor och sätt att reagera, är det bra att ta upp detta.
Om situationen inte verkar lösa sig, är det bra att prata med läraren, specialläraren, med kuratorn, psykologen, hälsovårdaren eller en läkare. Då man överväger vem man tar kontakt med ska man tänka utgående från vilka svårigheter det är frågan om och vilka aktörer man eventuellt redan tidigare har samarbetat med. Frågor som berör lärandet och samarbetet hör i första hand till läraren medan frågor som gäller det psykiska välbefinnandet och hälsan hör till de sakkunniga inom elev- och studerandevården.
Det är skäl att gå vidare med frågan till exempel då man iakttar att man själv eller någon annan:
- sluter sig inom sitt skal
- vid upprepade tillfällen verkar trött och ledsen
- konstant är irriterad, arg eller ilsken
- enkelt blir irriterad och avreagerar sig på ett aggressivt sätt
- undviker eller avsiktligt avfärdar diskussioner om sina närstående, kompisar, hobbyer eller annan social verksamhet
- till synes utan orsak börjar kritisera eller ifrågasätta andra personer och den tid hen varit tillsammans med dem
- upplever att man i samband med undervisningen eller en annan social situation blivit mobbad, avvisad eller lämnad utanför.