Det internationella samfundet har i stor utsträckning tillstått att utbildning, vetenskap, forskning och innovation är kärnan i hållbar utveckling. Utbildning är en förutsättning för minskande av fattigdomen, för arbetslivsfärdigheter och för en hållbar ekonomisk tillväxt. Utbildning främjar jämställdhet, jämlikhet, välfärd och demokrati. Särskilt i utvecklingsländer kan vi genom att satsa på utbildning av flickor och på sexuell och reproduktiv hälsa förbättra kvinnornas ställning och förebygga barnäktenskap, tonårsgraviditeter och till och med barnadödligheten.
Utbildning är en central faktor i kampen mot klimatförändringen och de globala artförlusterna och omsätts i denna kamp via cirkulär ekonomi, rena teknologi- och energilösningar eller till exempel livsmedelsproduktion som minskar utarmningen av jordmånen samt mer hållbara konsumtionsvanor. Genom att öka försörjningsmöjligheterna minskar vi konflikter och flyktingskap och förebygger våldsam radikalisering. Kritiskt tänkande och läskunnighet skyddar individer, samhällen och hela samhällsordningar mot hatretorik, opinionspåverkan och konspirationsteorier. Bland annat under coronapandemin har vi sett att medieläskunnigheten till och med kan rädda liv. Dessutom tryggar utbildning förtroendet för vetenskap och institutioner. Den stödjer demokratin och den sociala kohesionen.
Det är därför svårt att hitta ett enda mål i Agenda 2030 som skulle kunna uppnås utan sådana kunskaper och sådant humankapital som utbildning kan garantera.