Luvun tavoitteena on harjoitella ja kehittää tarkkaa sekä eläytyvää kuuntelua ja tiedostaa sen merkitys vuorovaikutukselle, oppimiselle, itselle ja muille.
11. Hyvä keskustelija kuuntelee toista
Tällä sivulla
1. Hyvät keskustelutaidot
- Keskustelkaa hyvistä keskustelutaidoista ja kirjatkaa taululle oppilaiden ideoita.
- Tutkikaa yhdessä sivun 45 tietolaatikkoa "Hyvä kuuntelija" ja pohtikaa kysymyksiä:
- Mitä näistä listatuista asioista jo osaamme?
- Mitä pitäisi harjoitella?
- Voiko näitä asioita harjoitella?
- Onko vielä jotain muuta mikä liittyy hyvään kuuntelemiseen?
- Miksi hyvä kuunteleminen on tärkeää?
- Missä kaikessa hyvästä kuuntelemisesta on hyötyä?
2. Kuunteluharjoituksia
- Äänien kuuntelu. Kaikki kuuntelevat silmät kiinni ympärillä olevia ääniä.
Mitä kaikkea havaitsemme?
Voiko äänistä päätellä, missä itse on?
Kuuleeko sen, onko sisällä vai ulkona, suuressa vai pienessä tilassa? - Pariharjoitus kuiskaten. Oppilaat keskustelevat valitsemastaan aiheesta kuiskaten niin, että muut parit eivät kuule. Onko kuiskaamisen kuuntelu vaikeampaa?
Muuttaako se keskittymistä? - Eläytyvän kuuntelemisen harjoitus. Vapaaehtoinen oppilas miettii jonkin kivan, ikävän tai neutraalin tapahtuman lähimenneisyydestä ja alkaa kertoa sitä muille. Muut kuuntelevat kiinnostuneina, esittävät tarkentavia kysymyksiä ja keskittyvät siihen, että juuri nyt mikään muu ei ole tärkeämpää kuin kuunnella puhujaa. Jälkeenpäin mietitään, oliko kuunteleminen helppoa vai veikö jokin muu asia keskittymisen. Myös puhuja kertoo, miltä tuntui kun muut kuuntelivat häntä tarkasti.
3. Hyvän kuuntelijan peli
Suomen mielenterveysseuran sivustolla on hyvä, tulostettava pdf-tiedosto nimeltä Hyvän kuuntelijan peli. Siinä harjoitellaan pareittain kohtaamisen ja hyvän kuuntelijan taitoja. Kortit kannattaa tulostaa kaksipuoleisina. Ne voi myös halutessaan laminoida, jotta pelikortit kestäisivät useamman käyttökerran.
Kuvittaja kertoo kuvastaan
Erilaisia keskusteluja sivuilla 46–47
“Kuvissa näytetään erilaisia ongelmallisia keskustelutilanteita: ensimmäisessä kuvassa keskustelu poukkoilee aiheesta toiseen ja henkilöt puhuvat toistensa päälle. Toisessa kuvassa riidellään ja puhutaan asiattomaan sävyyn. Kolmannessa kuvassa henkilöt puhuvat toistensa ohi.”
Kuvatehtävät
Tutki sivujen 46 ja 47 kuvasarjaa
- Millaisia tilanteita näet? Tutki erityisesti henkilöiden eleitä ja ilmeitä. Kirjoita puhekupliin tekstit.
- Miten neuvoisit kuvien henkilöitä?