Solidaritetsprojekt för unga skapar hopp och ger upphov till nya berättelser
Kai Alhanen och Kati Inkinen

Det är fråga om ett solidaritetsprojekt som beviljades ett understöd på cirka 8 000 euro för kamratstödsverksamhet för unga med mångkulturell bakgrund. Ungdomarna leder olika kamratgrupper, motionsaktiviteter, picknickar och många andra aktiviteter som de själva planerat för att främja delaktighet, sammanhållning och solidaritet på ett europeiskt plan.
Det är lätt att stämma in i deras glädje. EU lanserade år 2018 ett nytt finansieringsinstrument, programmet Europeiska solidaritetskåren. Helt fantastiskt att det går att genomföra verksamhet av detta slag med finansiering från EU! Solidaritetsprojekten gör det möjligt för unga att påverka sådant som är viktigt för dem själva och göra en positiv insats för andra i Finland. Grupper av unga kan själva ansöka om understöd direkt eller med stöd av en organisation. Totalt 102 solidaritetsprojekt har hittills fått stöd under den nuvarande programperioden (2021–2024) och nästan en miljon euro har redan beviljats i understöd.
”Solidaritetsprojekten ger unga möjligheter att lära sig i praktiken, få erfarenhet av projektledning och se betydelsen och effekten av sina egna handlingar."
I solidaritetsprojekten har de unga tagit fasta på många aktuella teman, såsom delaktighet för unga med invandrarbakgrund, välmående och psykisk hälsa, klimatförändringen och de känslor som den väcker, rättvisa samt djurens rättigheter. I bakgrunden finns starka inslag av delaktighet, solidaritet och lärande. Förutom att de gör sin egen närmiljö mer solidarisk stärker de unga sitt eget kunnande. Projekten har en inverkan på såväl medlemmarna i gruppen som det lokala samhället – en verklig win-win-situation!
På enheten Internationaliseringstjänster för ungdom, kultur och idrott vid Utbildningsstyrelsen bjöd vi hösten 2024 in en grupp ungdomar från programmet Europeiska solidaritetskåren till samtal.
Vi ville höra deras tankar om genomförandet av solidaritetsprojekten och deras effekter och betydelse. Evenemanget arrangerades som en del av de nationella dialogerna hösten 2024 med temat ”Vad för oss samman?”. Av diskussionerna framgick hur stor betydelse projekten kan ha för ungas liv och deras närmiljö.
”Man är på ett bra sätt skyldig att hjälpa andra när man själv har fått hjälp.”
Majoriteten av ungdomarna som deltog i dialogerna berättade att de ville starta ett solidaritetsprojekt för att hjälpa andra människor. I flera av de projekt som startades av ungdomarna ingick verksamhet som inkluderade andra unga. I projekten ingick bland annat teaterverksamhet, podcaster, påverkan på det egna bostadsområdet, skapande av nya mötesplatser, stöd och rådgivning i frågor som är viktiga för unga samt kulturevenemang.
Några deltagare i dialogen beskrev som sin egen drivkraft att fungera som en förebild för andra. Särskilt unga med invandrarbakgrund upplevde att det inte finns tillräckligt med positiva förebilder för personer med invandrarbakgrund i Finland. En deltagare beskrev sin egen drivkraft på följande sätt:
”Själv har jag haft många utmaningar och gjort mycket dumt. Jag ville börja ett nytt liv, jag ville vara ett föredöme för andra. Jag minns inte att jag skulle ha haft några positiva förebilder som ung.”
Förutom att fungera som förebild ville man hjälpa andra ungdomar att bättre förstå vilka möjligheter det finländska samhället erbjuder. Flera deltagare berättade att de upptäckt att särskilt unga med invandrarbakgrund inte nödvändigtvis vet tillräckligt om de tjänster och det stöd som erbjuds.
En viktig drivkraft för de unga som genomförde projekten var också att skapa gemenskap. Ungdomarna berättade att de lagt märke till att det inte finns tillräckligt med platser i den egna närmiljön där människor på ett meningsfullt sätt kan möta varandra, lära känna varandra och kanske till och med få nya vänner. De unga med invandrarbakgrund berättade i sin tur om sina svårigheter att integreras i det finländska samhället. Den nya hemorten känns inte nödvändigtvis som ett hem och det är inte lätt att hitta sin egen plats. Många hade upplevt att man i Finland inte alltid lyssnar på unga med invandrarbakgrund eller förstår livssituationen och de verkliga behoven hos ungdomar med en bakgrund i olika kulturer.
En viktig drivkraft var också att stärka det egna aktörskapet. En del av dem som genomförde projekten hade kommit i gång med egen verksamhet, vilken projektet passade bra för. För andra var solidaritetsprojektet det första försöket att själv få till stånd den förändring man ville ha i den egna närmiljön och samhället i stort. Många tänkte också att man med hjälp av solidaritetsprojektet kan stärka andra människors handlingskraft när man ”visar människor att de har möjligheter och ger dem verktyg att förändra sina liv”.
”Som bäst har det uppstått en gemensam upplevelse av att det är möjligt att förverkliga sina egna drömmar.”
Vissa av deltagarna berättade att de anser att man i samhället fäster för stor vikt vid negativa berättelser. Solidaritetsprojekt kan erbjuda andra, positiva berättelser där människor hjälper och stöttar varandra och tillsammans för saker framåt. Även om ett solidaritetsprojekt kan kännas som en liten handling i världen, kan projektet ha en stor inverkan på de människor som omfattas av det. Projekten är konkreta exempel på hur man kan använda sin egen handlingskraft för att göra världen lite bättre.
”Vi skapar hopp och nya berättelser för unga.”