Statsunderstödslagen (688/2001)
Statsbudgeten 2022, moment 29.01.02.7.03.
Goda och mångsidiga läs- och skrivfärdigheter är grunden för allt lärande och för att man ska klara sig i samhället samt centrala färdigheter såväl för studier som för arbetsliv. Läskunnighet och läsintresse hänger också starkt samman med utvecklingen av multilitteracitet som en del av allt lärande. Forskning visar att de regionala skillnaderna har ökat och att antalet svaga läsare också stigit. Det här medför en ökad risk för marginalisering i studierna, i arbetslivet eller i samhället i övrigt.
Syftet för Läsrörelsens verksamhetsunderstöd är att producera stödmaterial för barn, unga och vuxna med svaga läsfärdigheter. Målgruppen för stödmaterialet kan vara personer i alla åldrar eller en viss åldersgrupp. Projektet kan även ta i beaktande olika språkgruppers eller specialgruppers behov.
För materialet som produceras beaktas alla eller vissa av följande perspektiv:
- språkmedvetenhet
- multilitteracitet
- flerspråkighet
- lättläst
- olika läroämnen
- olika utbildningsformer
Understödet som beviljas är avsett användas för planeringen, utvecklingen och utarbetandet av materialet. Materialet ska publiceras digitalt i aoe-tjänsten så att det kan spridas och användas nationellt. Sökanden ska beakta upphovsrättsavgifter.
Syftet med verksamhetsunderstödet är att främja förverkligandet av Nationella läskunnighetsstrategins riktlinjer och åtgärder. Nationella läskunnighetsstrategin 2030: https://www.oph.fi/sv/statistik-och-publikationer/publikationer/nationella-laskunnighetsstrategin-2030
Särskilda tyngdpunkter för ansökan är att
- Verksamheten grundar sig på de riktlinjer och åtgärder som nämns i Nationella läskunnighetsstrategin.
- Inom verksamheten kapas och sprids nya material eller vidareutvecklas material som främjar läskunnighet
- Den målgrupp eller de målgrupper som valts för projektet har valts behovsinriktat.
- Särskild uppmärksamhet fästs vid materialets språkliga tillgänglighet, till exempel med tanke på behov av klarspråk och ur ett flerspråkighetsperspektiv.
- Projektet samarbetar med olika aktörer.
- Materialet kan spridas nationellt.
Uppdaterat 28.9.2022 kl. 16:04: ordet "klarspråk" korrigerat till "lättläst".