I regeringsprogrammet ingår ett mål för att stärka lärandet i det andra inhemska språket. Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen har i samarbete utarbetat ett utvecklingsprogram för att främja lärandet i det andra inhemska språket. Genom utvecklingsprogrammet genomför man också riktlinjerna i Nationalspråksstrategin som publicerades i december 2021 (statsrådets publikationer 2021:87). Med det andra inhemska språket avses i det här sammanhanget undervisningen i det finska språket i den svenskspråkiga utbildningen och undervisningen i det svenska språket i den finskspråkiga utbildningen. Utbildningsstyrelsen har huvudansvaret för genomförandet av åtgärderna i utvecklingsprogrammet. Utvecklingsprogrammet genomförs under åren 2022–2023.
Mer information om utvecklingsprogrammet: Program för utveckling av det andra inhemska språket
I grundexamen i den finskspråkiga yrkesutbildningen ingår studier i det andra inhemska språket till en omfattning på ett kompetenspoäng. I grundexamen i den svenskspråkiga yrkesutbildningen är omfattningen på det andra inhemska språket två kompetenspoäng. I uppgifter inom kundservice behövs färdigheter att ge service till kunder på bägge inhemska språken. Därmed är det viktigt att stärka språkfärdigheterna utöver de obligatoriska språkstudier som ingår i de gemensamma examensdelarna i den yrkesinriktade grundexamen.
Målet med ansökan är stärka studierna i det andra inhemska språket i yrkesutbildningen, särskilt i arbetsuppgifter inom servicebranscherna. Utbildningsanordnaren riktar utgående från understödet utvecklingsåtgärderna till de branscher, där det behövs färdigheter att ge service åt kunder på bägge inhemska språken. Projektet genomförs i form av nätverk och andra samarbetsformer mellan utbildningsanordnare.
Rättsgrund
- Statsunderstödslagen (688/2001)
- Lagen (1705/2009) och förordningen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1766/2009)
Allmänna mål för statsunderstöden
- samhälleliga effekter
- förbättring av yrkesutbildningens resultat och effekter
- förstärkning av det nationella, regionala och internationella samarbetet
- utveckling av arbetslivsorienterad yrkesutbildning
- utveckling av nya verksamhetsmodeller för yrkesutbildningen